Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, 24 Temmuz Basın Bayramı için bir mesaj yayınladı.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, 24 Temmuz Basın Bayramı için bir mesaj yayınladı.



İŞTE O MESAJ:





24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında resmi bir uygulama olan sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü  “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır.

Bu yıl 24 Temmuz Basın Bayramı’nı ülkemizin ve dünyanın içerisinde bulunduğu pandemi şartları nedeniyle eksik ve buruk kutlarken, Milletimizin kalbinde ayrı bir yara olan Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasının coşkusuyla teselli buluyoruz.

Çok önceden yapılan planlamalar gereğince Afyonkarahisar Valiliğimiz, Afyonkarahisar Belediyemiz, AKÜ ve AFSÜ Rektörlüklerimiz, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız ve Sandıklı Belediyemiz,24 Temmuz Basın Bayramı için gerekli organizasyonların hazırlıklarını yapmış, basın mensuplarımız ile biraraya gelinecek etkinliklerin alt yapısını hazırlamışlardı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Bu kurumlarımızın temsilcileri,ilimiz yöneticileri, basın ve yayın organlarının yöneticileri, meslektaşlarımız ve dernek yönetim kurulu üyelerimizle yaptığımız istişareler sonucunda,pandemi şartlarının ortama hakim olması nedeniyle Basın Bayramı’yla ilgili bugünlerde herhangi bir etkinlik yapılmasının doğru olmadığı kararına vardık. Yapılan istişarelerde Basın Bayramı için planlanan etkinliklerin, daha sağlıklı ve uygun ileriki zamanlarda yapılmasının yararlı olacağı görüşünde birleştik.

İlimiz ve ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyanın korona virüs tehlikesini bertaraf ettiği günlerde Basın-Yayın Camiası olarak coşkuyla yeniden bir araya geleceğimizi ümit etmekteyiz.

GAZETECİLİK MESLEK YASASI’NA İHTİYACIMIZ VAR

Afyonkarahisar Basın-Yayın Derneği Yönetim Kurulu olarak, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle mesleğimiz açısından önem taşıyan bazı taleplerimizi meslektaşlarımız adına bir kez daha dile getirmek isteriz:

En önemli taleplerimiz TBMM ve Ankara’daki temsilcilerimiz olan milletvekillerimizden olacaktır elbette ki. Afyonkarahisar’ın Sayın Milletvekillerinden sektörümüze yönelik yasal düzenlemeler konusunda diğer milletvekillerinden daha öne çıkarak bu düzenlemeler konusunda lokomotif görevi üstlenmelerini istirham ediyoruz.

Mesleğimizin onurunun korunduğu bu tarihi günün yıldönümünde öncelikli beklentimiz, basın sektöründe yıllardır dile getirdiğimiz mesleki yasal düzenlemelerin zaman geçirilmeden gerçekleşmesidir. Bu günlerde sosyal medyaya yönelik yasal düzenlemelerin hayata geçiriliyor oluşunu görerek mutlu olmaktayız. Aynı hassasiyetleri taşıyarak bir an önce basın-yayın alanının ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler de hayata geçirilmelidir. Ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorun acil çözüm beklemektedir. Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır. Gazeteci sıfatı taşıyacak olanların aynı doktor, hâkim, savcı avukat meslek gruplarında olduğu gibi mesleğe ‘and içerek’ başlamalarının sağlanmasıdır.

İNTERNET MEDYASI, TELEVİZYONLAR, RADYOLAR VE GAZETELERİN AYRI AYRI SORUNLARI VAR

Günümüzde, teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliğinin büyük bir gelişim gösterdiği reddedilemez bir gerçektir. Sektörümüzde istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri yeni kaynaklar bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yasal düzenlemelerle gazeteci sayılmalıdır.

Türkiye genelinde yerel, bölgesel ve yaygın yayın yapan televizyon kanallarının ortak sıkıntısı Türksat’a ve RTÜK’e ödenen ücretler gibi diğer yayın mecralarında olmayan ücretlendirmeler nedeniyle girdi maliyetlerinin artmasıdır. Özellikle yerel ve bölgesel yayın yapan televizyon kanalları büyük bir borç yükü altında kalmıştır. Bu yük azaltılmalı ve kanallar ekonomik olarak desteklenmelidir. RTÜK Yasası da, günümüz koşullarına göre yeniden ele alınmalıdır.

Yerel radyo kanalları yüksek telif hakları ve verici masrafları nedeniyle zor günler geçirmektedir. Radyolarımızın bu sıkıntıları da ancak yasal düzenlemelerle aşılabilecektir.

Yerel gazetelerin Basın İlan Kurumu gelirlerinde iyileştirmeler yapılmalı, Basın İlan Kurumu Komisyon oranları yeniden belirlenmelidir.  Her geçen gün azalış kaydeden resmi ilan gelirlerine son yapılan yasal düzenlemelerle bir kez daha tırpan atılması gündemdedir. Özellikle icra ilanlarının kaldırılmasına yönelik çalışmalar sektörümüzde büyük endişe oluşturmaktadır. Denetlenen, düzenlenen ve desteklenen bir sektör olarak yazılı basının resmi ilanlardan elde ettiği gelirlerinde azalışa müsaade edilmemelidir. Zira bu gelirler gazetelerin mecburi istihdam zorunluluğunda bulunduğu personelinin masraflarını bile karşılayamamaktadır.

TOKİ BEKLENTİMİZ SÜRMEKTEDİR

TOKİ imkânları ile konut sahibi olmak isteyen meslektaşlarımız bulunmaktadır. Bu meslektaşlarımızın taleplerinin karşılanması konusunda başta milletvekillerimiz olmak üzere tüm siyasilerimizin yardımını beklemekteyiz.

ÜNİVERSİTELERİMİZ BASINA SAHİP ÇIKMALI

Afyon Kocatepe Üniversitemiz ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitemizin Rektörlüklerinden talebimiz yerel gazetelerimizin arşivlerinin yeniden Üniversitelerimizin güvencesi altına alınması, tüm basın kuruluşlarımıza üniversitemizin teknik imkanlarından yararlanma olanağı sunulmasıdır. Buna örnek vermek gerekirse Üniversite yönetimlerimizden tüm basın kuruluşlarına web hizmeti ve internet sunucuları konusunda destek sağlanması ile başlayabiliriz.

BELEDİYE BASININ İMKANLARINI GENİŞLETMELİ

Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’ten de basın camiası adına küçük taleplerimiz bulunmaktadır. Afyonkarahisarlı basın mensuplarının yararlandığı küçük ayrıcalıklardan birisi olan ücretsiz otopark uygulamasının kaldırılması kararını yeniden gözden geçirilmelidir. Zira ücretsiz otopark uygulaması Türkiye’nin birçok yerinde basın kartı mensuplarına yıllardır uygulanan bir kolaylıktır, örnekleri pek çok yerde mevcuttur. Belediyemizin basın-yayın organlarına sağladığı ilan reklam desteğinin de artırılarak sürdürülmesini Sayın Başkanımızdan istirham etmekteyiz. Hem görüntü kirliliği, hem trafik güvenliğinin ihlali hem de karmaşaya neden olan Belediye uhdesindeki ilan-reklam tabelalarına sınırlama getirilmesi de meslektaşlarımızın beklentileri arasındadır. Ayrıca Kent Konseyi ve diğer sivil toplum yapısına yönelik Belediye çalışmalarına basın mensuplarının da dâhil edilmesinin faydalı olacağına inanıyoruz.

YEREL BASINA SAĞLANAN HER DESTEK TOPLUMA GERİ DÖNMEKTEDİR

Yerel basın devletimizin, hükümetimizin, Gazi Meclisimizin, siyasi partilerimizin ve siyaset kurumunun desteğini her zamankinden daha çok beklemektedir.

Şundan emin olunuz ki yerel basına maddi anlamda sağlanan her katkı, toplumsal yapımıza olumlu katkılar olarak geri dönecektir. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir.

24 Temmuz Basın Bayramı’nı ilerideki sağlıklı günlerde mutlu, huzurlu ve güçlü Türkiye’de yeniden hep birlikte kutlamayı diliyor, Afyonkarahisarlı basın mensuplarının çok büyük bir çoğunluğunun ilimiz, ülkemiz, milletimiz ve devletimizin gönüllü hizmetkarları olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun.



Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Yönetim Kurulu