Bilim insanları, bazı Covid-19 mağdurlarının uzun süreli komplikasyonlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Araştırmalara göre taburcu olan birçok hastada “Akciğer ve kalp hasarı, anksiyete bozukluğu, kısırlık ve felç” görülebilir.


Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 280 bin, vaka sayısı 4 milyon 100 bini aşarken, virüsü yenenlerin uzun süreli komplikasyonlarla karşı karşıya olduğu belirtildi.



Alaska Üniversitesinden Lois Parshley, dünya çapında üniversiteler ve bilim insanlarının yeni tip koronavirüsün (Covid-19) insan vücudundaki kalıcı etkileri, muhtemel hasarları üzerine hazırladıkları raporları konu alan bir makale yayınladı. Çalışmaya katılan bilim insanları Covid-19 yeni bir hastalık olduğundan, uzun süreli bir çalışma olmadığına dikkat çekti. Her gün yeni birçok bilinmeyen ile karşılaştıklarını belirten bilim insanlarının ortak görüşü; yeni koronavirüs insan vücudunun birçok yerinde hücrelere yapışabilir.



Kalp, böbrekler, beyin ve hatta kan damarları da dâhil olmak üzere birçok ana organa nüfuz edebilir ve kalıcı hasara sebebiyet verebilir. 

 

KISIRLIĞA SEBEP OLUYOR

Araştırmacılar, Covid-19'un hastalıklardan ötürü orantısız ölümlerin ötesinde erkekler için belirli sorunlara sebep olabileceğini öne sürdü. Dünya Üroloji dergisine konuşan Ali Raba "Covid-19'un erkek kısırlığına sebep olma potansiyeline sahip olduğu konusunda teorik bir ihtimal var” dedi. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada ise, Covid-19'lu 81 erkekte, erkeklik hormon oranlarının azaldığını ve bu durumun doğurganlık problemine işaret edebileceğini gösterdi.



Saygın uluslararası dergilerde yayınlanan bazı çalışmalarda erkek üreme sisteminin de Covid-19 enfeksiyonundan etkilenebileceği gösterildi. İlk olarak 38 Covid-19 hastasının 6’sının sperm örneğinde koronovirüse rastlandı. Sonraki çalışmalarda testosteron/LH oranı dediğimiz ve testis hücrelerinin duyarlılığını gösteren bazı erkeklik hormonlarında Covid-19 hastalarında azalma olduğu bulundu.

Testisler virüse karşı dayanıksız

Testisleri koruyan kan testis bariyeri, virüs yayılımlarına karşı çok güçlü bir yapı değildir. Aynı durum HIV, hepatit ve kabakulak gibi diğer viral enfeksiyonlarda da yaşanıyor. Koronavirüsün vücuttaki hedeflerinden biri ACE2 molekülü. Bu molekülün testis hücrelerinde bolca bulunması erkek üreme sistemini yeni tip koronavirüse karşı savunmasız bırakıyor.

Virüsün sperm hücrelerine yerleşip sperm hücreleriyle yayılabilme ihtimali araştırılıyor. Her ne kadar erkek hastaların sperm örneklerinde koronovirüse rastlanmış olsa da enfeksiyonun cinsel yolla bulaşabilmesi için alınan virüs miktarından Covid-19’un çoğalabilmek için uygun ortamı bulmasına kadar birçok faktör belirleyici oluyor.

Hacim ve sperm sayısında azalma

Erkek üreme sisteminin Covid 19 ile enfekte olmasının birçok önemli sonucu olabilir. Bunlardan en önemlisi testislerin tutulması ve hasarlanması sonucunda tıpkı kabakulak enfeksiyonunda olduğu gibi kısırlık ihtimali. Bu tarz vakalar yıllar sonra sebebi bulunamayan kısırlık vakaları olarak karşımıza çıkabilir. Viral enfeksiyonlar sonrası testis hacminde ve sperm sayısında bir azalma olsa da kısırlık gelişmesi için her iki testisin de yüksek derecede tahribata uğraması gerekiyor. Bu durumu ancak zaman içerisinde yapılan çalışmalar aydınlatacak.