Afyonkarahisar’ın merkezine bağlı Çakır Köy ile Boyalı Köyü arasında bulunan bozuk orman alanında çıkan yangında 5 hektarlık alan kül oldu. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun koordinesinde sürdürülen çalışmalar neticesinde yangın 6 saatte kontrol altına alındı. Yangın söndürme ekiplerinin başında görev alan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme araçları ile yangın işçilerini göreve çağırdı. Müdahale için Afyonkarahisar başta olmak üzere, Eskişehir, Burdur, Isparta, Uşak ve Kütahya’dan söndürme ekipleri destek verdi. Edinilen bilgiye göre, Afyonkarahisar’ın merkezine bağlı Çakır Köy ile Bolayı Köyü arasında henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Saat 18.00 sıralarında başlayan yangına ilk müdahaleyi Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yaptı. Yangının büyümesi üzerine merkeze bağlı Erkmen beldesindeki ve Çakır Köyü’ndeki camilerden yangının söndürülmesine yardım edilmesi için köylülere çağrıda bulunuldu. Ellerine aldıkları, kazma, kürek ve tırmık gibi aletlere yangınlık alanına geçen köylüler, yangını kontrol altına almak için saatlerce mücadele verdi.
YANGIN İÇİN KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Yangının büyümesi üzerine olay yerine gelen Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, ekiplerin yangına müdahalesinde kontrolünü sağladı. Yangının daha da büyümesi üzerine kenstaneliklerin zarar görmemesi için kriz masası oluşturuldu.
Yangın söndürme ekiplerinin başında görev alan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme araçları ile yangın işçilerini göreve çağırdı. Afyonkarahisar başta olmak üzere, Eskişehir, Burdur, Isparta, Uşak ve Kütahya’dan yangına müdahale için itfaiye ekipleri geldi.
Yangının dağlık bir alanda olması ve müdahalenin zor olması nedeniyle, yangın işçileri müdahalede zorlandı. Köylülerin ve itfaiye erlerinin yoğun mücadelesi ile yangın 6 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı
BELEDİYE BAŞKANI VALİNİN KORUMASININ TELSİZİNDEN KENDİ EKİPLERİNE SESLENDİ
Yangın alanına gelen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Vali Balkanlıoğlu’nun korumasının telsizi ile kendi ekiplerine seslenerek, yangına müdahale için bütün ekipleri göreve çağırdı.
Yangın alanında Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya da yer aldı.
ORUÇLARINI YANGIN SÖNDÜKTEN SONRA AÇTILAR
Afyonkarahisar Orman İşletme’de çalışan orman işçileri, yangının iftardan önce başlaması nedeniyle oruçlarını yangın tamamen kontrol altına alınınca açabildi. Kavun ve ekmek yiyerek oruçlarını açan orman işçileri, önce görevlerini yaptıklarını sonrasında da oruçlarını açma imkanı bulduklarını söyledi.
Köylüler ise, iftarlarını yaptıktan sonra hemen yangın mahalline geldiklerini, aralıksız olarak 6 saat boyunca söndürme çalışması yaptıklarını ifade ettiler.
Yangınla ilgili gazetecilere açıklama yapan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yngının kuru otlardan başladığını ve çalı yangınına dönüşerek geniş bir alana yayıldığını bildirdi. Bölge illerden orman ve itfaiye ekiplerinin çağrıldığını anlatan Balkanlıoğlu, “Ayonkarahisar belediyesine ait itfaiye ekipleri burada, ilk etapta yoğun alev vardı, söndürme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kontrol altına alındı. Havanın kararması helikopter ile müdahaleyi zorlaştıracağı için sadece karadan müdahale ediyoruz” dedi.
KESTANELER TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Kestane ağaçlarına yangın ulaşmadan kontrol altına almak için büyük bir mücadelenin verildiğini aktaran Balkanlıoğlu, “Türkiye’deki kestane popülasyonu için bu alan çok önemli. Bazı bölgelerdeki kestanelerde oluşan kanser hastalığı burada oluşmadığı için burada üretilip o bölgelere gönderilmesi açısından önem arz ediyordu. Bu değerlerimiz yok olmadığı için mutluyuz. Afyonkarahisar’ın bu değerlerinin yok olmasına izin vermeyeceğiz.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, orman teşkilatının üstün gayretleri, belediye itfaiye ekipleri, jandarma ve emniyet teşkilatının destekleriyle yangının kontrol altına alındığını söyledi. Çoban, kestanelerin korunması için yoğun mücadele verildiğini söyledi.