Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

 

Konut sigortası, yaşam alanlarında olası kazalara karşı güvence sağlayan çok önemli bir sigortadır. Bununla birlikte konut sigortasında, alt teminatlar kendi içinde ayrılır. Bu teminatlar, kendi kapsamında göre farklı bir sürece sahiptir. Evlerde en çok yaşanan ve ciddi maddi hasara neden olabilen durumlardan biri olan su basması, konut sigortalarında yer alan kapsamlardan biridir. Ev sigortası poliçesinin, olası bir bu baskınında evde eşyalara zarar vermesi gibi durumlarda, nasıl kullanılacağına dair bilgi sahibi olmak önemli. Peki konut sigortasında su basması teminatı ve kapsamı, özellikleri neler?

Su basması teminatı neden önemli?

Evlerde birçok kaza yaşanabiliyor ve bunların bir kısmı küçük bir hasara neden olurken, bazı kazalar ise on binlerce liralık hasarın nedeni olabilir. Bu konulardan biri de su hasarları. Su hasarlarının nedenlerine bakıldığında, açık bırakılan bir musluk ya da su tesisatı kaynaklı bir sorun, bu baskınlarına yol açabiliyor. Böyle bir duruma karşı evi güvence altına almak önemli. Buna ek olarak bu basması, kendi evinizde hasara neden olduğu gibi çoğunlukla komşuların evini de etkileyebiliyor, bu da farklı sorunlar yaratıyor. Evin zemininin yanı sıra neredeyse tüm eşyalarının zarar gördüğü su basması durumlarına karşı konut sigortası poliçe kapsamının su baskını teminatı içermesi önemli. 

Su basması teminatından yararlanmak

Ev sigortası yaptırırken, birçok sigorta uzmanı su basması teminatını eklemeyi öneriyor. Yalnızca ev içinden kaynaklı baskınları değil aynı zamanda fazla yağış sonrasında doğabilecek sele, çatı akmasına ve dere yatağının taşması gibi sorunlara karşı da güvence sağlayan bu basması teminatından yararlanma sürecinde birkaç basit adımda, teminattan faydalanmak mümkün. Sigorta şirketlerinde, su basması teminatından yararlanmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

 

● Su basmasının ardından, ilgili sigorta şirketine beş iş günü içinde başvuru yapılmalıdır. Bu süreci aşan başvurularda sorun yaşanabilir.
● Başvurunun ardından, evde ne kadar hasar oluştuğuna dair eksper tarafından inceleme yapılır. Detaylı incelemenin ardından evde ne kadar hasar çıktığı kaydedilir.
● Eksper incelemesinin ardından sigorta şirketinin talep edebileceği evraklar, şirkete gönderilir. 

 

İzlenmesi gereken bu adımların ardından, sigorta şirketi su basması teminatını ilgili takvim içerisinde karşılamaktadır. Ev sahiplerinin aklına gelmeyen bir hasar olsa da, su baskınları ortaya çıktığında ciddi maddi kayıplara neden olabilmektedir. 

Su basması teminatında sigorta şirketlerine hangi evraklar gönderilmeli?

Sigorta süreçlerinde, poliçenin kapsamında yer alan teminatların uygulanması için gerekli olan tüm belgeler eksiksiz ve hızlı bir şekilde sigorta şirketine ulaştırılmalıdır. Eksik ya da hatalı bir belge ciddi sorunlara neden olabileceği gibi, temimattan faydalanmayı da geciktirebilir. Su basması teminatındanfaydalanmak için, poliçeye ek olarak hasarın gelişimine, olaya ilişkin bir beyan, varsa olayla ilgili tutanak gönderilmelidir. Buna ek olarak parasal zararı ortaya koyan bir beyan, eksper raporu ile birlikte sunulmalıdır. Onarım sürecine dair faturalar, hasara ilişkin fotoğraflar, tapu ve ilgili evraklar da şirkete gönderilmelidir. Konut sigortası konusunda sigorta şirketinin isteyebileceği ekstra belgeler de gönderilmelidir. 

 

Evlerde ve iş yerlerinde en önemli riskler içinde yer alan bu baskınlarına karşı güvence elde etmek için konut sigortası fiyatları 2022 tekliflerini incelerken, teminatları da kontrol edilmelidir. Ev sigortası sorgulama esnasında su basmasının dahil olup olmadığını öğrenilmeli ve buna göre uygun konut sigortası tercih edilmelidir. Konut sigortası teklifi almak, tüm teminatlarla birlikte değerlendirilebilir ve internet üzerinden ulaşılabilir.