Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, ortaokul öğrencilerinin liselere girişinde yapılan yeni düzenlemenin vatandaşlar arasındaki eşitsizliği daha da artıracağını kaydetti.

Gözden kaçırmayın

İktidar Partisinin Çaresizliği Ortadaİktidar Partisinin Çaresizliği Ortada

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, "TEOG yerine getirilen yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlandı ancak öğrencilerin önüne nitelikli okul-niteliksiz okul ayrımı çıkartıldı. Bakanlıkça belirlenecek 600 okul için sınav yapılacak ve bu okulların sınavına isteyen öğrenci girecek ama öğrencilerin yüzde 10'u bu okullara yerleşebilecek kalan yüzde 90'ı oturduğu mahalleye en yakın 5 liseyi tercih edecek. Bu durumda veliler çocuğunu niteliksiz olarak gördüğü okula veya imam hatibe göndermemek için özel okullara göndermek zorun kalabilecek bunun içinde maddi sıkıntı çekecek" dedi.

PARASI OLMAYANA İMKAN YOK

Köksal, şöyle devam etti:

"Bu sistemle çocuk istediği okula gidemeyecek. Veliler öğrencinin gitmek istediği okulun bulunduğu semte taşınmak zorunda kalacak. 5 okul tercihi uygulamasıyla öğrenciler imam hatiplere de gönderilecek. Bu durumda maddi sıkıntısı olan, imkanları olmayan aileler oturdukları semte en yakın okul imam hatipse çocuğunu istemese de oraya göndermek zorunda kalacak. Eğitim-öğretimdeki fırsat eşitsizlikleri iyice artacak. Çünkü parası olmayan taşınma imkanı olamayan aileler çocuklarını eve en yakın okula gönderme mecburiyetinde bırakılacak."

BÖLGEDE KİRALAR YÜKSELECEK

Milletvekili Burcu Köksal, "nitelikli" olarak açıklanan okulların yakınlarındaki evlerin kiralarının da yükseleceğini belirtti. Köksal, "Bu uygulama ile nitelikli okulların çevresindeki evlerin kiraları yükselecek, emlaktan elde edilen gelirler artarken, nitelikli okul adı altında yeni bir rant kapısı açılacaktır. Ayrıca devlet kendi eliyle bazı okulları nitelikli, bazı okulları niteliksiz ilan etmiş olacaktır ki bu da tam bir garabettir" ifadelerini kullandı.