Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

 

CUMHURİYET KADINLARLA YÜKSELECEK

 

Köksal, "Cumhuriyet kadınlarla yükselecek. Haklarımızı kimseye vermeyeceğiz. Atamın bize altın tepsiyle sunduğu haklar sayesinde bu ülkede okudum, meslek sahibi oldum, çalıştım siyaset yaptım. Meclis’te memleketimi temsil yetkisine sahip oldum. Kadın olarak birey sayılmayı erkeklerle aynı haklara sahip olmayı Medeni Kanunda düzenlenen hakları çalışma hayatımı Milletvekilliğimi borçlu olduğum Cumhuriyeti korumak için var gücümle mücadeleye devam edeceğim. 5 Aralık Seçme ve Seçilme Hakkımızın veriliş yıldönümü kutlu olsun" dedi.

 

TBMM'DE KADINLAR YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR

 

Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de siyasette kadınların yeteri kadar temsil edilmediğini belirterek, "Biz bundan yaklaşık 6 ay önce bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduk. Hazırladığımız teklifte siyasi partilerin milletvekili aday listelerinin bir kadın ve bir erkek sıralamasıyla oluşturulmasını önermiştik. Bu konu bizim için çok önemlidir. Mevcut iktidarda eğer gerçekten kadınlara hak vermek istiyorsa bu yasaya destek vermelidir" ifadelerini kullandı.

 

TEMSİL ORANI YÜZDE 14,73

 

Seçimi Kanununda değişiklik yapılarak fermuar sistemi yoluyla listede bir kadın bir erkek aday gösterilmesi için 26 Temmuz 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Milletvekili Köksal, "Teklife göre siyasi partiler bütün seçim çevrelerinde aday gösterirken fermuar sistemi yoluyla listede bir kadın bir erkek aday göstererek her iki cinsiyetten yüzde 50 aday göstermek zorunda olacak. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasına rağmen bugün gelinen noktada maalesef kadınlarımızın meclisteki temsil oranı son derece az. Buna en yakın örnek ise 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde kadınların TBMM'deki temsil oranının yüzde 14,73'te kalmasıdır. Kadınlarımızın siyasi alandaki düşük temsilini ülke olarak uzun yıllardır aşamamış olduğumuz aşikardır. Kadınlarımızın TBMM'deki düşük temsili sorun olarak görülmediği sürece kadın-erkek arasında olması gereken temsil dengesini bulmak siyasi alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamakta çok uzun yıllar gerektirecektir. Bu sebeple önce kadınların TBMM'deki düşük temsilini sorun olarak kabul edip bu sorunu çözmek için mücadele etmek gerekiyor" diye konuştu.

 

ANKARA'DA BÜYÜK BULUŞMA

 

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlediği Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Toplantısı'na katıldı. Köksal, Afyonkarahisarlı CHP üyeleri ile de bir araya geldi.