Afyonkarahisar 2.Kitap Fuarı 12-21 Nisan tarihlerinde fuar alanında gerçekleşti. Biz de Afyon’un yetiştirdiği yazarlar olarak, Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü standında fuar etkinliklerine kimi zaman katıldık. Ayrıca yayınevi standında da bazen bulunarak, kitapseverlerle sohbet etme ve izlenimlerini alma imkanımız oldu. Öncelikle ikincisi yapılan kitap fuarından oldukça memnunuz, Afyon halkı ve kitapseverler de öyle. İki gün hariç yoğun ilgi oldu, onlar da havanın yağışlı ve soğuk olduğu hafta başı günleri olan Pazartesi ve Salı’ydı. Kapalı bir mekanda olduğu için çok da fazla bir mazeret sayılmaz ama özellikle gelen yayınevleri bu iki günün ilgisizliğinden şikayetçi oldular. Üzerimde kalmasın aktarayım, sonuçta belli bir masraf ediyorlar, yer kirası veriyorlar, zarar edip gitmek istemezler haliyle.Çarşamba itibariyle yoğunluk artmaya başladı ve bitene kadar devam etti. Havanın soğukluğu da engel teşkil etmedi. Okulların yoğun olarak geldiği saatlerde kimi zaman izdihama yakın kalabalık oldu, bunun önümüzdeki seneye yeniden planlanmasının gerektiğini düşünüyorum. Üstüste 10 okul gelince adım atacak yer kalmıyor, sağlıklı bir şekilde kitaplara da bakamıyor öğrenciler şöyle bir bakıp geçiyorlar genelde. Lakin içerideki sayı normal olduğunda rahat rahat stantlara bakabiliyorlar, kitapları inceleyebiliyorlar ve kitap alışverişi yapabiliyorlar. Bu konu çözülebilirse çok daha verimli olur.







Çok sayıda yazar fuar vesilesi ile ilimize geldi, hem ilimizin tanıtımına katkısı oldu hem de kitapseverler yazarlarla yüzyüze görüşme imkanı bulabildi. Önemli bir kısmı da söyleşilere katıldı, bizde bazı yazarların söyleşilerine katılıp istifade ettik. Okullara gidip öğrencilerle söyleşi yapan yazarlar oldu, biz de onlardandık, yazar-okur buluşması açısından son derece faydalı ve öğrencileri teşvik edici idi.

Fuarda en çok ilgiyi gören yazar ve şairler ; İhsan Süreyya Sırma, Sinan Yağmur, Uğur Arslan, Varol Yaşaroğlu (Kral  Şakir),Şermin Yaşar, Mete Yarar, Hasan Ali Toptaş, Ali Lidar, Hikmet Anıl Öztekin..







Afyon’da bu vesile ile kitap okuma oranı artıyor, sebep olanlardan Allah razı olsun, vatandaşlarımızda en az üç beş kitapla fuardan ayrılıyorlar. Çocuklarımız da gerekse harçlıklarından, gerekse kitap çeklerinden aldıkları kitaplar ile mutlu bir şekilde okullarına ve evlerine dönüyorlar. Küçük çocuklarımıza sanatçı Mehmet Yetere, trafik kurallarını anlatan Sefer Dede ile yolculuk ve Nasrettin Hoca gösterileri yaptı. Çocuklarımız çok memnun kaldılar. Oyuncu ve tiyatrocu Ercan Kubaş da palyaço kıyafetleri ile çocuklarımızı eğitti ve eğlendirdi. Gençlik Merkezlerimiz de faaldi, onlar da kurmuş oldukları stant ile çok güzel gösteriler sundular, çocuklarımıza boyama yaptılar, Ömer Faruk hoca Ebru gösterileri yaptı ve Ebru denemeleri yaptırdı. Fuarda kitap ve hediyelik eşya adına ne aranırsa vardı diyebiliriz. Kitap fiyatları da oldukça makuldü, yayınevleri fuara özel fiyatlar verdiler, indirimler yaptılar, biz de çok sayıda kitap aldık ve gelen misafir yazarlarla sohbet etme imkanımız oldu.







Kitaba asıl ilgi duyan vatandaşlarımız mesai sonraları ve hafta sonu günleri geldiler. Son Cumartesi Pazar çok yoğundu özellikle Pazar günü en yoğun gününü yaşadı ancak bölümler halinde gelindiğinden dolayı ziyaretçiler rahatlıkla stantları gezip kitapları inceleyebildiler. Çocuklarımız anne babalarını da tabir-i caizse sürükleyip getirmişler birçok ebeveyn de bundan bahsetti, mutluluk verici bir durum.

Bu sene gala gecesi yapılamadı. Bir takım mazeretlerden yapılamadığını öğrendiğimiz gala gecesi yapılsaydı daha hoş olurdu gelen yayınevleri ve yazarlar için. En azından onlara orada bir teşekkür belgesi verilir ve ağırlanırlardı. Nasip değilmiş..







Önümüzdeki sene bu iki fuardan daha iyi izlenimler ve tecrübeler edinip, eksiklerimizi giderip daha iyisini yapabilmeyi umut ediyoruz. Başta Sayın Valimiz Mustafa TUTULMAZ olmakla birlikte, tüm emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz.

Kitapların dünyasında kalmanız  temennisiyle..



Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar