Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar, Sultandağı Çay, Konya-Akşehir ve Isparta-Uluborlu'da kiraz üreticileri ile bir araya geldi.



Kiraz üreticilerinin çilesinin bitmediğini ve sıkıntıların her yerde aynı olduğunu belirten Köksal, "Bakanlık ve iktidar kiraz üreticilerimize bir an önce sahip çıkmalı" dedi.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, beraberinde CHP İl Başkanı, Yeşilçiftlik, Dereçine Belediye Başkanları ve partililerle birlikte sosyal mesafe kurallarına büyük titizlik göstererek Sultandağı İlçesi'ne bağlı; Dereçine, Yeşilçiftlik kasabaları ile Çömözü, Kırca, Doğancık, Yakasenek köyleri ve Çay İlçesi'ne bağlı Deresinek Köyü'nde kiraz bahçesinde çalışan kiraz işçileri ile Meyve Halini ziyaret ederek kiraz üreticileri ve alıcıları ile görüştü.



Milletvekili Av. Burcu Köksal'a yaşadıkları sıkıntıları aktaran kiraz üreticileri, "Kiraz dalındı kurudu. Devlet nerede? Gübre, ilaç, mazot, sulama maliyetleri 2 katına çıktı. Kirazın üreticiye maliyeti 4 lira 70 kuruş, iç piyasada kirazımıza 3,5 liradan alıcı buluyoruz. Devlet neden kirazda taban fiyat uygulaması yapmıyor. Afyonkarahisar bölgesinde yetiştirilen bu kalitedeki kiraz başka yerde yetiştirilmiyor. Başka partilerin Milletvekilleri rantçı sermayenin ihaleleriyle uğraşıyor. Çiftçiyi düşünen yok. Bir yıl boyunca emek verip borçlanarak ürettiğimiz kirazla borcumuzu ödeyemiyoruz." dediler.



Bakanlığın ve iktidarın üreticiye bir an önce sahip çıkması gerektiğine değinen Köksal, "Maalesef kiraz üreticimiz kan ağlar durumda. Üreticilerimiz birinci sınıf ihracatlık kirazlarını en fazla 5-6 liradan satabiliyorlar. İç piyasadaki kiraz satışı ise 2-3 lira arasında gerçekleşiyor. Kiraz üreticisi bu satışla maliyetini bile karşılayamaz durumda. Kiraz üreticilerimiz gübre, mazot, ilaç elektrik vb. hiçbir destek alamıyorlar. Tarımsal desteklemeleri son derece düşük tutulmakta ayrıca kirazda taban fiyat uygulaması yapılmaması yüzünden de her yıl kirazlarını zararına satmaktalar. İktidarın bir an önce çiftçiye üretim maliye konusunda maddi destek sağlaması tarımsal desteklemeleri artırması ve kirazda taban fiyat uygulaması yapması gerekmektedir”dedi.



Çay, Sultandağı ve Akşehir havzasında bu yıl 50 bin ton kiraz üretildiğini dile getiren Köksal, "50 bin ton kirazın bir kısmını üretici işçi maliyetini karşılayamadığı için toplamıyor, ağaçlarda bırakmış. Satan üreticide maliyetine ya da zararına satıyor. Kiraz çok çabuk çürüdüğünden üretici borçlarını ödeyebilmek için verilen fiyata razı olarak kirazını satmak zorunda kalıyor. Öte yandan bölgede ciddi anlamda kasa sıkıntı var. Üreticiler kirazını koyacak kasa bulamıyor. Yaşanan kasa izdihamı nedeniyle üreticiler sabah saat 04.00’de kalkıp kasa almaya geliyor. Kiraz üreticilerimiz, AKP'nin bugüne kadar kiraz üreticisine sahip çıkmadığından, üreticinin çözüm önerilerine kulak tıkadığını belirtiliyorlar. Bakanlığın ve iktidarın bir an önce üreticiye sahip çıkması çözüm önerilerini hayata geçirmesini bekliyorlar." şeklinde konuştu.