Kent Müzesi yapmak için satın aldıkları eski Afyon Ambarı’nın İhtisas Müzesi olabileceğine söyleyen Burhanettin Çoban, şu an için net bir karar almadıklarını belirtti. Çoban, ÇEKÜL Vakfı’nın önerisi ile daha geniş bir mekânda Kent Müzesi yapmak için tarihi bölgede arsa aradıklarını açıkladı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kent müzesi yapım çalışmasının seyri hakkında bilgi verdi.
PROJELER KURUL’A GİDECEK
Kent müzesi kavramının şehirler ve büyük ilçeler için yeni bir kavram olduğunu belirten Burhanettin Çoban, şehre önem veren yetkililerin kent müzesi yapmak istediklerinden söz etti. Belediye yönetimi olarak kendilerinin de Afyonkarahisar tarihini, kültürünü yansıtan bir kent müzesi yapmak için kolları sıvadıklarını aktaran Çoban; “Bilindiği üzere bu amaçla eski Afyon Ambarı diye bilinen 1. ve 2. Şehir Çarşımızın arasında kalan tarihi taş binayı sahiplerinden satın aldık. Tapusu Belediyemize geçti. Yaklaşık olarak 80 bin TL’lik bir harcama ile resterüksiyon projelerini yaptırdık. Bu projelerimiz kurula gidecek. Bilayre restorasyon projesini yaptırıp ihale edeceğiz. Ancak biz bu projeleri yaparken bazı gerçekleri gördük.” dedi.
TARİHİ BÖLGEDE ARSA ARANIYOR
Bizzat imar komisyonu üyeleri ve mimarlara birlikte Bursa Kent Müzesini gezdiğini söyleyen Burhanettin Çoban, Türkiye’de Tarihi Kentler Birliği’ne danışmanlık yapan ülke çapında konunun uzmanı ÇEKÜL Vakfı ile irtibata geçtiklerini açıkladı. Vakıf yetkililerinin kendilerine hem proje anlamında hem de cüzi miktarda maddi destekte sağlayacaklarını anlatan Çoban; “Bize Kent Müzesi için daha büyük ve geniş bir yer bulunması noktasında tavsiyede bulundular. Belki şu anda satın aldığımız binayı bir kent müzesi tarzında değil ama bir ihtisas müzesi tarzına dönüştürebiliriz. Henüz bu kararı vermedik. Şu anda eski tarihi bölgemizde uygun bir arsa arayışı içerisindeyiz. Otoparkı ile üzerinde o dokuya uygun yapısı ile bir kent müzesi projesi ile Kent Müzesi inşa etmeyi amaçlıyoruz. İnşallah yeni dönemde bunu Afyonkarahisar’a kazandırmak bizim için en önemli projelerden bir tanesi olacak.” diye konuştu.
>> Kocatepe Gazetesi – Burcu AYDIN’ın haberi…