Katı asbest analizi dendiğinde ise izolasyon ve mukavemet için asbestin kullanım alanına giren eternit çatı, su borusu kaplaması, pencere macunu, vana ve conta, araç balatası gibi malzemelerde asbestin varlığını tespit etmek için yapılan analiz anlaşılmalıdır.

Kanserojen bir madde olması itibariyle Türkiye’de asbest kullanımı ile ilgili çeşitli kural ve sınırlar oluşturan mevzuat ve yönetmelikler mevcuttur. Bu bağlamda bir ortam veya yüzeyde asbest olup olmadığını anlamak için yapılan analizlere katı asbest analizi denir. Katı asbest tayini olarak da bilinen bu işlemi gerçekleştirmek için başvurulan temel mevzuat Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Tozla Mücadele Yönetmeliği ve Atık Yönetimi Yönetmeliğinden oluşmaktadır.

Söz konusu asbest analizi olduğunda iki farklı analiz testi mevcuttur. Bu analizlerden ilki havadaki asbest liflerini sayarak yapılan havadaki asbest liflerini ölçüm analizidir.

Asbest Kullanımı Neden Risklidir?
Asbest, doğada bolca bulunan ve çıkarılması kolay olan bir madde olmasının yanı sıra son derece ölümcül bir maddedir. Genelde vücudun asbeste maruz kaldığını fark etmek ve etkilerini görmek uzun süren bir sürecin sonunda mümkün olmaktadır. Bunun sebebi, asbestin etki süresinin uzun olması ve vücutta tespit edilmesinin de zor olmasıdır.

Asbeste maruz kalındığında insan vücudunda akciğerlerde birikir. Asbest akciğerlerde biriktikçe de kanserojen bir madde olması özelliği yüzünden kanser yaratma riski vardır.

Katı Numunelerdeki Asbestin Tespiti
Asbest riskini yok etmek için kaynağında çalışmaya başlamak en güvenilir yol olacaktır. Kişiyi asbeste maruz bırakan maddelerin içinde hâlâ mevcutken asbestin tespitinin yapılıp ona göre önlem alınması ise hayat kurtarıcı olabilir. Asbestin tespiti sonrasında asbest söküm uzmanları sayesinde asbestin maddeden sökümü sağlanacaktır ve güvenli ortam için şartlar hazırlanacaktır. Profesyonel asbest söküm uzmanlarının kontrollü adımları ile çıkan asbestin atmosfere yayılması önlenecek ve asbest atıklarının düzenli depolamaya gönderilmesi sağlanacaktır.

Katı Asbest Analizini Kim Yapmalıdır?
Numuneler içerisinde bulunan asbesti tayin edebilmek için yapılan katı asbest analizi uluslararası olarak kabul edilmiş olan bazı standartlar doğrultusunda yapılır. Bu doğrultuda, asbestin tespiti TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkili laboratuvarlar tarafından yapılmalıdır.
Katı asbest tayini sonucunda ortaya sayısal bir değer çıkmaz, onun yerine “tespit edildi” ya da “tespit edilemedi” gibi numunedeki asbest varlığını ya da yokluğunu kanıtlayan sonuçlar elde edilir. Uzman kişi ve kuruluşlar tarafından analiz edilmesinin daha güvenliği olacağı katı asbest analizinde en yaygın olarak bilinen 6 asbest türü olan krokidolit, amosit, antofillit, tremolit, aktinolit ve krizotil gözlemlenmektedir.
Katı asbest analizini yapan kurumun uzmanlığı, tecrübesi ve profesyonelliği son derece yüksek önem arz etmektedir. Uygun laboratuvar ortamında çalışan testlerde hata payı düşerken aynı zamanda analiz çalışmalarının saklandığı bir alt yapının varlığı da testin güvenilirlik ve geçerliliğini artırmaktadır.
AEM Laboratuvar uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışıyla katı asbest tayini hizmeti sunmaktadır. Çevre laboratuvarı olarak hizmet veren AEM Laboratuvar hakkında detaylı bilgi almak için  https://www.aem.com.tr/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.