Özel Akşehir PARKHAYAT Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülay ÖZKEÇECİ grip aşısı konusunda kalp hastalarını bilgilendirdi.

 

Mevsimsel grip hastalığı, genellikle spesifik tedavi gerektirmeyen, istirahat, besin ve sıvı takviyesi ile kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak basit gibi görünen bu durum koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı gibi kronik kalp hastalığı bulunan kişilerde zatüre, hatta ölümle dahi sonuçlanabilir.

Basit bir gribal enfeksiyonu takiben gelişen zatüre gibi daha ciddi enfeksiyonlar kalp yetmezliği olan hastalarda hastalığın seyrini kötüleştirip, hastaneye yatırılarak tedavi edilmesini zorunlu hale getirebilir. Bu hastaların tedavisi çok uzun sürebilir, hatta bazen hastalar hem kalp yetmezliğinin ağırlaşması, hem enfeksiyonun kontrol altına alınamayıp tüm vücuda yayılması sonucunda hayatlarını kaybedebilirler.

Yapılan çok sayıda bilimsel araştırma mevsimsel grip salgınlarıyla birlikte kalp krizinin de arttığını ortaya koymuştur. Koroner arter hastalığı bulanan hastalara grip aşısı yapılmasıyla kalp krizi riskinin de önemli ölçüde azaldığı gösterilmiştir.

Mevsimsel grip hastalığının nedeni bir grup virüs ailesidir. Bu virüsler zamanla genetik yapısını değiştirerek tedavi ve aşılara karşı dirençli hale gelebilmektedirler. Bu nedenle grip aşısı, salgın yapma ihtimali yüksek olacağı tahmin edilen virüs tiplerine göre her yıl yeniden hazırlanır. Grip aşısının koruyuculuğu aşı yapıldıktan 2 hafta sonra başlar ve 6-8 ay sürer. Bu nedenle aşılama genellikle grip salgınlarının başladığı sonbahar aylarında ve tercihen ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Ancak bu dönemlerde aşı yapılmamış ise mart ayının sonuna kadar da yapılabilir. Grip aşısı yapılan hastaların aşıları her yıl tekrarlanmalıdır.