Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma seferberliğinin Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul ile mümkün olmayacağını söyledi. Kalkınma Bakanı Yılmaz, bütün illerin potansiyelini harekete geçirerek Türkiye’nin 2023 vizyonuna ulaştırılması gerektiğini belirtti. Resmi programı çerçevesinde Afyonkarahisar’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti. Burada tören mangası tarafından karşılanan Yılmaz, ardından Valilik Şeref Defterini imzaladı. Gerçekleşen ziyarette Bakan Yılmaz’a Afyonkarahisar’da özellikle Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) aracılığı ile yürütülen yatırım projeleri hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ayrıca şehirde yapılan diğer kamu yatırımları hakkında da bilgi verdi.
Ziyarette konuşan Bakan Yılmaz, Afyonkarahisar’ın Kurtuluş Savaşı’nı ve seferberliği yaşamış bir il olduğunu ve şimdi de hükümet olarak Afyonkarahisar’da kalkınma seferberliği düzenlediklerini söyledi. Kalkınma seferberliğinin Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul ile mümkün olmayacağını söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün illerimizin potansiyelini harekete geçireceğiz ki, 2023 vizyonunda ülkemizi dünyada ilk 10 ülke arasına katabilelim. Bütün illerimiz kendi üzerine düşeni yaptığı zaman kendi kaynaklarını potansiyelini harekete geçirdiği zaman bunun bileşkesi olarak ülkemiz de hak ettiği yerlere yürümüş oluyor”
Bölgede faaliyet yürüten Zafer Kalkınma Ajansı’nın çok önemli iki programı ve mali destek çağrısının da olduğunu hatırlatan Yılmaz, kalkınma ajanslarının önemli kurumsal yapılar olduğuna dikkat çekti. Geçmişte sadece Ankara’da belli planlamalar yapıldığını ve projeler geliştirildiğini söyleyen Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Fakat biz kurduğumuz bu 26 kalkınma ajansıyla 81 ili kapsar şekilde planlamayı projelendirmeyi çalışmaları bütün Anadolu’ya yaymış olduk. Zafer Kalkınma Ajansımız da çok başarılı gerçekten hızlı bir şekilde kurumsallaşan ve somut bir takım işler yapan ajansımız oldu.” AFYONKARAHİSAR LOJİSTİK ANLAMDA ÖNEMLİ BİR ŞEHİR
Son yıllarda karayollarında Türkiye’de müthiş yatırımlar yapıldığını söyleyen Bakan Yılmaz, Afyonkarahisar gibi lojistik anlamda önemli bir konumu olan bir şehir için bu yatırımların son derece önemli olduğunu bildirdi.
Afyonkarahisar’ın Ankara-İzmir hızlı tren güzergahında bulunması ve hızlı trenin buraya gelecek olmasının çok önemli bir unsur olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Diğer taraftan Zafer Havaalanı inşa ediliyor. Bütün bu devasa yatırımları düşündüğümüzde, Afyonkarahisar’ın lojistik anlamda önemli bir noktaya gelmekte olduğunu görüyoruz. Lojistiğin dışında turizm açısından da son derece önemli. Dünyada artık kalkınma dendiğinde erişilebirlik çok önemli, herkesin kolayca gelip gidebildiği yerler çok daha kolayca gelişiyor. Termal kaynakları turizm açısından önemli bir potansiyel harekete geçmiş durumda. Önümüzdeki dönem bu yatırımlarla birlikte çok daha iyi yere gider diye temenni ediyorum. Bir taraftan da mermercilik belli alanlarda sağladığı kümelenmelerle de Afyonkarahisar önemli bir yere sahip. Teşvikte 2010-11 döneminde 1 milyar TL’nin üzerinde teşvik belgesi düzenlenmiş. Demek ki özel sektörün çok ciddi bir ivmesi canlılığı var, bu teşvik belgelerinden görüyoruz. Bütün bu özellikleriyle Afyonkarahisar daha iyi yerlere gelecek, bizler de gerek merkezi idareler olarak, valiliklerimizle, yerel yönetimlerimizle üniversitelerimizle, katkı sağlamaya devam edeceğiz.” ÜLKEMİZİ KALKINDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Basın mensuplarının ‘Terörün yatırımları nasıl etkilediği yönündeki’ sorusuna ise Bakan Yılmaz, şöyle karşılık verdi: “Terör ve güvenlik hadiseleri yatırımları olumsuz etkiliyor. Bir yerde güvenlik olmadığı zaman özel sektör yatırımları açısından bu çok önemli dezavantaj. Tabi kamu yatırımlarına da terörün zaman zaman saldırdığını görüyoruz. Biz yolumuza yine devam ediyoruz. Özellikle küçük bir hadise de olsa özel sektör yatırımlarının bundan daha fazla etkilendiğini görüyoruz. Bu anlamda terörün doğrudan zararından belki de dolaylı zararı daha fazla. Ekonomiye yatırımlara maalesef ciddi zararlar veriyor. Terör olduğu için biz de doğru bildiğimiz yoldan ayrılacak değiliz. Kamusuyla özel sektörüyle ülkemizi kalkındırmaya geliştirmeye devam edeceğiz.” GÖKTEN CEYLAN (İHA)