Afyonkarahisar’ın tarihi camilerinden Kabe Mescidi bakımsızlığın kurbanı oldu. Birkaç yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tadilata alınan, ancak bir çok müteahhit değişmesine rağmen tamirat-tadilat çalışmaları bir türlü tamamlanamayan tarihi Kabe Mescidi’nin durumu vatandaşları hem üzüyor, hem de rahatsız ediyor.



Bir çok cemaati varken tadilat gerekçesiyle kapatılan ve bu nedenle sahipsiz kalan Kabe Mescidi çevresinin özellikle geceleri sarhoş ve bimekan tiplerin yeri haline geldiğini belirten çevre sakinleri yetkililerden ilgi bekliyorlar. Cami yanındaki bir evin bağışlanmasıyla oluştrulan şadırvan ve tuvaletlerin kullanılamaz hale geldiğini belirten vatandaşlar, “Burası bakımsızlık ve pisliğin esiri oldu. Keşke tamirat-tadilat dile camimizi kapatmasalardı. Eski hali bugünkü halinden çok daha iyiydi. Bu tarihi eserimiz daha fazla zarar görmeden milletvekillerimizi, valiliğimizi, belediyemizi ve tüm ilgilileri Kabe Mescidi ile ilgilenmeye davet ediyoruz” dediler.



KABE MESCİDİ CAMİİ

Kale’nin batısında Çavuşbaş Mahallesi’nde Kabe Mescidi sokağı ile Çavuşoğlu caddesinin kesiştiği köşenin hemen yanında bulunan Kabe Mescidi, Kabe-i Muazzama ile aynı ölçülerde olması nedeniyle bu isimle anılıyor. Çevresi evlerle çevrili iken son yıllarda yapılan çalışmalarla etrafı boşaltılan ve tarihi kent dokusuna değer katan Kabe Mescidi’nin Elegeçmez Hacı Yusuf oğlu Hacı Mehmet tarafından Miladi 1397 yılının Aralık ayında yaptırıldığı, 15’inci yüzyılda tamirattan geçirildiği biliniyor.



Kocatepe Gazetesi / Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi