Kâbe Mescidi, Afyon Merkez Çavuşoğlu Mahallesinde bulunur. hicri 800, miladi 1397 yılında yapılmıştır. Hacı Yusuf Oğlu Hacı Mehmet tarafından yapılmış olup Kitâbesi: vardır.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek ZamanıAfyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek Zamanı


Kâbe Mescidi, Afyon Merkez Çavuşoğlu Mahallesinde bulunur. hicri 800, miladi 1397 yılında yapılmıştır. Hacı Yusuf Oğlu Hacı Mehmet tarafından yapılmış olup Kitâbesi: vardır.

Araştırmacı yazarr Favzi Kaya Kabe Mescid Camii hakkında şöyle yazıyor:

Çavuşoğlu Mahallesi, Kâbe Mescit sokağında, kare planlı olarak yapılmıştır. Kabe ölçüsünde yapıldığı için “Kâbe Mescidi” diye anılır.

Mescidin cephe ve yan duvarları kesme taş, diğer kısımları iri yontma taştan ve tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Mihrabı alçı işi süslemelidir.

Sokak yüzeyinden oldukça yüksek olarak yapılan mescidin giriş kapısının üzerinde üç satırlık kitâbesi vardır. Bu kitâbeye göre mescit; h. 800/ m. 1397 yılında Elegeçmez Hacı Yusuf oğlu Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hacı Mehmet hakkında hiçbir bilgimiz yoktur.



MİNARENİN KONUMU:

Minare, mescidin güneydoğu köşesinde olup saçaktan itibaren yükselir. Kadınlar mahfilindeki beş basamaklı bir merdivenle minareye çıkılan kapıya ulaşılır. Gövde tuğla örgülü ve kısadır. Şerefeye 30 basamaklı bir merdivenle ulaşılır.

Şerefe; altta iki sıra diş, üstte kirpi burnu şeklinde dışa taşıntı yaparak genişler. Şerefe korkulukları demir parmaklıklı ve saç profillidir. Petek, gövde gibi tuğla örgülü, külah ise sivri olup çinko kaplıdır. Mescit ve minarenin yapı malzemeleri farklıdır. Yine kitâbenin son satırında h. 1221 tarihi yazılıdır. Buna göre minare bu tarihte yapılan bir onarım sırasında ilave edilmiş olmalıdır.