Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 27 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren yeni istihdam teşvik uygulamaları hakkında değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 2017’nin Şubat ayında TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda İstihdam Seferberliği’nin başlatıldığını kaydeden Serteser, “Türk özel sektörünün üstün gayretleri ile 2017 yılı sonunda dünyada eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza atılmış ve 1,5 milyon insanımıza iş, ailelerine aş imkanı sağlanmıştır. İş aleminin istihdamın artırılması için gösterdiği başarı, 14 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreni’nde en çok istihdam sağlayan illerimize, sektörlerimize ve firmalara verilen ödüllerle taçlandırılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, burada 2018’de uygulanacak istihdam teşviklerini açıklarken Türk iş dünyasına yeni bir çağrıda bulunarak 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağlayan Türk özel sektörüne yeni bir hedef göstermiştir” dedi.



3 YIL SÜREYLE UYGULANACAK

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yeni hedef doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalar yaptığına işaret eden Serteser, “Bu çalışmalar sonucunda iş dünyası olarak ihtiyaç duyduğumuz istihdam teşviklerine ilişkin yasal düzenlemeleri de içeren 7103 Sayılı Kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve 27 Mart 2018 tarihli 30373 sayılı 2’nci Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni istihdam teşvikleri 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında 3 yıl süreyle uygulanacaktır. Kanun ile ayrıca 1 Nisan 2018 tarihinden önceki dönemde tüm şartları taşıdığı halde 5510 sayılı, 4447 sayılı, 6111 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış üyelerimizin en geç 31 Mayıs 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurmaları halinde bu Kanunlar ile getirilmiş teşviklerden yararlanma imkânı bulunmaktadır” diye konuştu.

 

İLAVE İSTİHDAMDA İŞVERENE KOLAYLIK

 

Serteser, yeni istihdam teşviklerinin, işverene de çalışana da katkı sağlayacağını vurgulayarak “İlave istihdam teşvikleri ile işverenler, işçinin sadece maaşını ödeyecek; tüm vergi ve SGK primlerini devlet karşılayacak. İmalat Sanayi ve Bilişim Sektörleri için, 5 bin 412 liraya kadar ödenecek ücretlerde tüm SGK primleri ile damga gelir vergisi karşılanacak. Kişi başı 883 ilâ 2 bin 151 lira arasında teşvik uygulanmış olacak. Diğer tüm sektörler için tüm SGK primleri, damga ve gelir vergileri devlet tarafından karşılanacak. Aylık kişi başı 883 lira teşvik uygulanacak. İlave istihdam teşvikleri ile işe başlayacak kişilerin, işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmaması ve İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları şartları aranacak. İşveren ise, işe başlayacak sigortalıyı, 2017’deki çalışan sayısı ortalamasına ilave olarak çalıştıracak” ifadelerini kullandı.



KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME VE ESNAFA ÖZEL TEŞVİK

 

Serteser, teşvik çerçevesinde bir diğer uygulamanın da “Bir Senden, Bir Benden” adını taşıdığını kaydetti. Serteser, küçük ölçekli işletmeler ve esnaf için önemli olan “Bir Senden, Bir Benden” başlıklı teşvik hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Teşvik kapsamında bir başka uygulama ise ‘Bir Senden, Bir Benden’ adını taşıyor. Küçük ölçekli işletmeler ve esnaf için önemli olan bu uygulamada işverene prim desteği, günlük 53,4 lira ücret desteği, vergi desteği olmak üzere aylık kişi başı 2 bin 486 liralık teşvik sağlanıyor. Bu teşvik ücretlerini 6 ay işveren, 6 ay devlet üstlenecek. Bu teşvik ile işe başlamak isteyen kişilerde 18-25 yaş arasında olmak, işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamak, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, işe giriş tarihi itibarıyla işverenin birinci derece kan veya kayın, hısmı ya da eşi olmamak şartları aranıyor. Bu teşvik bağlamında işveren için ise işe başlayacak sigortalıyı, işverenin 2017’deki çalışan sayısı ortalamasına ilave olarak çalıştırmak, imalat sektöründe faaliyet göstermek ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektör işvereni olmak, işyerinin 2017’deki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ilâ 3 olması gerekiyor.”

 

MESLEKİ EĞİTİME DE TEŞVİK VAR

 

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitim programlarına ilişkin destekler hakkında da bilgi verdi. Serteser, “İmalat Sanayi ve Bilişim İşbaşı Eğitim Programı’nda 6 ay boyunca aylık 1603 lira, diğer tüm sektörlerde 3 ay boyunca aylık 1603 lira, Geleceğin Meslekleri İşbaşı Eğitim Programı’nda 9 ay boyunca aylık 1950 lira, Mesleki Eğitim Programı’nda 8 ay boyunca aylık 1603 lira ödenecek. Tüm bu teşvik ve desteklerin yanı sıra 2018 yılında işverene 9 ay boyunca aylık 100 lira asgari ücret desteği verilecek. Bu teşvikle işverenlerin üzerinden 10 milyarlık bir yük kalkacak” dedi.



YARARLANMAYANLAR DA YARARLANSIN

 

Serteser, teşviklerden şu ana kadar yararlanmayan ATSO üyelerine de hatırlatmada bulundu. Serteser, şöyle konuştu:

 

“Torba Kanun’un yürürlüğe girdiği 1 Nisan tarihinden önceki dönemde tüm şartları taşıdığı halde 5510 sayılı, 4447 sayılı, 6111 sayılı kanun veya diğer kanunlarla sağlanan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış üyelerimizin en geç 31 Mayıs’a kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurması gerekiyor. Bu başvuru ile üyelerimiz, geçmiş dönemde yararlanmadıkları istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanabilecek.”