38’i altın, 25’i gümüş, 28’i bronz olmak üzere toplam 91 madalya …

Gözden kaçırmayın

Afyonspor, Altınordu maçına hazır!Afyonspor, Altınordu maçına hazır!

Geçtiğimiz günlerde medyada olimpiyat ve dünya şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu’nun rahatsızlığı ve sonrasında ameliyat olması gündemde bir hayli yer bulurken Interpress Türkiye’nin olimpiyatlarda bugüne kadar kazandığı madalya sayıları ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre uluslararası alanda en büyük organizasyon olan olimpiyatlarda ülkemizin kazandığı ilk madalyanın 1936 Berlin Olimpiyatlarında güreşçimiz Ahmet Kireççi tarafından kazanılan bronz madalya olduğu ortaya çıktı. İlk altın madalyamızı ise yine aynı olimpiyatta güreşçimiz Yaşar Erkan’ın kazandığı belirlendi.

 

En çok madalya kazandığımız branşlar Güreş ve Halter

 

Yılbaşından bu yana medyada olimpiyatlar ile ilgili 160 bine yakın haber çıkarken Spor Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin ilk madalyasını kazandığı 1936 ile son yapılan olimpiyat olan Rio 2016 arasında 38’i altın, 25’i gümüş, 28’i bronz olmak üzere toplam 91 madalya kazandığı saptandı. Tüm olimpiyatlarda ki genel madalya tablosuna göre 29. sırada yer alan ülkemizde en çok madalya kazanılan olimpiyatların 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz kazanılan 1948 Londra ve 7 altın, 2 gümüş kazanılan 1960 Roma Olimpiyatları olduğu tespit edildi. En çok madalya kazanılan sporların ise 28 altın, 18 gümüş, 16 bronzla güreş ve 8 altın, 2 gümüş, 1 bronzla halter olduğu belirlendi.

 

En çok altın madalya Naim ve Halil’den

 

Türkiye adına olimpiyat madalyası kazanmayı başaran 70 sporcumuz olduğu belirlenirken bu 70 sporcudan 14'ünün birden çok kez madalya sevinci yaşadığı görüldü. Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu 3 kez, Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ise 2 kez altın madalya kazandı. Hamit Kaplan da 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalyayla toplamda 3 madalya kazanan sporcumuz oldu. 2008 Pekin'de 2 gümüş madalya kazanan Elvan Abeylegesse, aynı olimpiyatta birden fazla madalya kazanan ilk ve tek Türk sporcumuz olurken olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcumuz ise 1992 Barselona’da bronz madalya kazanan judocu Hülya Şenyurt oldu. İlk altın madalya kazanan kadın sporcumuz da 2004 Atina'da altın madalya kazanan halterci Nurcan Taylan olarak tarihe geçti.

 

En yaşlısı Yaşar Doğu en genci Atagün Yalçınkaya

 

Olimpiyatlarda madalya kazanan en yaşlı sporcumuz 1948 Londra'da 35 yaşındayken altın madalya kazanan güreşçi Yaşar Doğu olurken, en genç isim ise 2004 Atina'da 17 yaşındayken gümüş madalya kazanan boksör Atagün Yalçınkaya oldu. Türkiye katıldığı 21 olimpiyattan 16'sında madalya kazanırken kazandığı bütün madalyaları yaz Olimpiyatları’nda elde ettiği görüldü. 1936 yılından beri sporcu gönderdiğimiz Kış Olimpiyatları'nda ise henüz madalya kazanamadığımız tespit edildi.