Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen üç kenti Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar'ın birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen üç kenti Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar'ın birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.
 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, dünya mutfağında önemli bir yere sahip Türkiye'de gastronomi alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı.

İlk olarak 2015'te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalındaYaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilirken 2017'de Hatay ve son olarak da 2019'da Afyonkarahisar bu unvana layık görüldü.

Binlerce yıllık tarihleriyle de ön planda olan bu lezzet durakları, Türkiye'nin gastronomi turizminde öne çıkıyor.

 

Ege'nin zengin mutfağı: Afyonkarahisar

Ege Bölgesi'nin gastronomi kenti olan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen son Türk kenti oldu.

Yöresel isimlerle anılan birbirinden lezzetli yemekleri bünyesinde barındıran Afyonkarahisar'ın en ön plana çıkan lezzeti yıllık ortalama 20 bin ton üretilen Afyon Sucuğu olarak dikkati çekiyor.

Kentin bir diğer en çok bilinen lezzeti de kaymak. Adına maniler ve özlü sözler dahi yazılan Afyon Kaymağı, soğuk hava şartlarında 12 saatte oluşturuluyor ve kent genelinde 200 gramlık paketlerde satılarak hem kahvaltıların hem de tatlıların vazgeçilmezi oluyor.

Ekmek kadayıfı ve lokumla damaklarda lezzet bırakan kentin başka tescilli lezzetlerinden olan Afyon Kebabı'nın tadılabildiği şehrin diğer mutfak yemekleri arasında ilibada dolması, keşkek de yer alıyor.

Afyonkarahisarlı sucuk ustası Ali İnci ise kendi hayvanlarını çiftliklerinde doğal besinlerle güzelce beslediklerini belirterek, "Etleri dinlendiriyoruz, dinlendirilen et doğal baharatlarla sucuk oluyor. Sucukları fermente olarak dinlendiriyoruz. Tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyoruz, Afyonkarahisar sucuğunu çok seviyorlar." dedi.

Kaymak ustası Şükrü Pancar da Afyonkarahisar kaymağının özelliğinin, manda sütünden yapılması olduğunu belirterek, "Kaymaklar eski bakır kaplarda altı geniş, üstü dar olacak şekilde tencerelere bırakılır. Bir gün bekletildikten sonra dolaptan alınır, tekrar ısıtılmaya geçilir. Yani çift pişirme olur. Afyon kaymağının en güzeli de ekmek kadayıfıyla olmasıdır. Tatlılarımız kaymaksız olmaz." diye konuştu.

Lokum imalatçısı Ahmet Önder ise Türk lokumunu dünyaya tanıtan kentlerin başında Afyonkarahisar'ın geldiğini, Afyon lokumunun en önemli özelliğinin manda kaymağıyla yapılması olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Afyonkarahisar'ımızın lokum çeşitleri çerezli ve meyveli şeklinde çoktur. En güzeli manda kaymaklı olanıdır. Müşterilerimiz çeşit yelpazesi geniş olduğu için istediğini tercih ediyor. Bizim lokumlarımız ülkemizin her yerinde beğenilir ve severek tüketilir."

 

Müşteriler lezzetten memnun

Müşterilerden İbrahim Parlakkılıç da Afyonkarahisar'da askerlik yaptığını, hayatı boyunca yemediği lokumu burada tattığını belirtti.

Afyonkarahisar lokumuna hayran kaldığını dile getiren Parlakkılıç, "Terhis oldum, memlekete giderken bütün aileme lokum götüreceğim. Lokum, şerbetli tatlıların tahtını sallıyor. Özellikle manda sütlüsünü herkese tavsiye ederim." ifadesini kullandı.

Mersin'den Hatay'a tatile gelen Ümit Kızıl ise tavsiye üzerine arkadaşıyla birlikte tepsi kebabı yediğini çok lezzetli bulduğunu söyledi. Kızıl, Hatay mutfağını eşsiz bulduğunu ve herkesin bu lezzetleri tatması gerektiğini sözlerine ekledi.