Serap Güzel bahara sağlıklı girmeyi sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek 10 besin önerdi
Biraz roka, günde bir diş sarımsak, beslenmeden eksik edilmeyen yulaf, her gün içilecek kefir, çorbaya atılacak küçük parça zencefil... Hastalık kapınızı çalsın istemiyorsanız beslenme uzmanı Serap Güzel, 10 öneride bulundu.

Havalar sıcak, ılık, rüzgarlı derken baharda hastalıklar kapınızı çalabilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli beslenmek ve antioksidan besin öğelerini her gün düzenli almak gerekir. Her renk, her çeşit besini tüketmenin önemini vurgulayan diyet ve beslenme uzmanı Serap Güzel bahara sağlıklı girmeyi sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek 10 besin önerdi...

C vitamini: Eğer C vitaminini besinlerden alırsanız bu besinlerde bulunan fitokimyasal maddeleri de alırsınız. Böylece vücuttaki savaşçı hücreleriniz güçlenir. Her gün mutlaka roka, maydanoz, kuşburnu ve kivi yiyin.

Beta-karoten: Sarı-turuncu bitkilerde bulunan beta karoten en kuvvetli antioksidanlardan. Havuç, ananas, hurma ve balkabağı en fazla beta-karoten içerir.

Sarımsak: Bağışıklığı kuvvetlendirecek ve hücreleri koruyacak antibiyotik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Sarımsağın bu etkilerinden yararlanabilmek için bütün olarak değil çiğnenip ezilmesi gerekir. Her gün bir diş sarımsak yeter.

Kefir: Probiyotik bakteriler yine antioksidanlar gibi her türlü hücre zararına karşı savaşan küçük canlılardır. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin besinler. Muz, pırasa, enginar, soğan da yiyebilirsiniz.

Kırmızı meyveler: Antioksidan miktarı yüksektir. Kızılcık, pembe greyfurt, pancar, nar bazı kanser ve kalp hastalıklarına karşı da korur.

Zencefil: Solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Omega-3: Beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için çok önemli. Haftada mutlaka iki gün balık yemeğe çalışın.

Beta-glukan: Bir karbonhidrat türüdür. Suda çözünen beta glukan hem bağırsak sağlığı hem bağışıklık için kuvvetli etkiler gösterir. Yulaf ve ekmek mayasında bulunur.

Oolong çayı: Antioksidan etki gösterir kronik hastalıklara karşı korur.

Çinko ve selenyum: Vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirir. Selenyum deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeğinde var.