Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, İscehisar İlçesi’ne bağlı Konarı Köyü’nde Osmanlı döneminden miras kalan, Atatürk ve Mehmetçiğin karargah olarak kullandığı konağın, bakımsızlık nedeniyle yıkılma noktasına geldiğini söyleyerek, 161 yıllık konak için yetkililere çağrıda bulundu.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe


Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, İscehisar İlçesi’ne bağlı Konarı Köyü’nde Osmanlı döneminden miras kalan, Atatürk ve Mehmetçiğin karargah olarak kullandığı konağın, bakımsızlık nedeniyle yıkılma noktasına geldiğini söyleyerek, 161 yıllık konak için yetkililere çağrıda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, sosyal mesafe kurallarına büyük titizlik göstererek İscehisar İlçesi’ne bağlı Konarı Köyü’nde incelemelerde bulundu.

KÖYLÜLER KOKUDAN DURAMIYOR, KAYMAK GİBİ
YOLLAR YAPTIK DİYEN AKP VEKİLLERİNE DUYURULUR

Konarı Köyü’nde köy sakinlerinin istek ve taleplerini dinleyen Milletvekili Köksal, “İscehisar Konarı Köyü’nde köy içinde kimi yerlerde parke taşı var ancak inişli çıkışlı yol yamalı bohça gibi tabi buralar nispeten şanslı köyün büyük bir bölümünde yollarda parke taşı yok en ufak bir yağışta vatandaş çamur içinde ayrıca Seydiler-Konarı arası yolda çukurlarla dolu berbat bir yol. Kaymak gibi yollar yaptık diyen AKP vekillerine duyurulur. Konarı Köyü’nde kokudan köylüler duramıyor. Logarın köyün üst tarafına taşınması gerekiyor insan sağlığı ciddi bir tehdit altında ama köylüleri bu konuda düşünen yok.” dedi.

RESTORE YAPILMAZSA BU YIL BURASI YIKILIR..!

Milletvekili Köksal, daha sonra beraberindeki köy sakinleri ile birlikte İscehisar Konarı Köyü’nde 1860 yılında yapılan ve Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk ve Türk askerlerinin karargah olarak kullandığı bakımsızlık nedeniyle yıkılma noktasına gelen tarihi konakta incelemelerde bulundu.

Konarı Köyü Muhtarı Mevlüt Demir, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’ne konu hakkında müracaat ettiklerini kaydederek, “Onlara yazılarımızı yazdık onlarda uğraşıyorlar. Onlara söyledik, projeyi giydirdiler. Projenin bir tanesi bana geldi bir tanesi İl Özel İdare de kaldı. Bende ona buna konağın fotoğrafını çekip gönderiyorum. Ne kadar ilgilenebilirsem ben burayı yaptırayım diye mücadele verdim. Köydeki amcalarımda benle birlikte uğraştı. Ama işi bir türlü aşamadım. Demek ki bir yerde tıkanıp kalıyor. Bir an önce bu konakta tadilat yapılmazsa bir hafta 15 güne bu sene burası yıkılır. Acilen buranın koruma altına alınarak restore edilmesi gerekiyor. Zaten konak koruma altında ama acilen restore edilmeye ihtiyacı var. Bu bölgede 1860 yılından kalan tek konak budur. Bir tane Emirdağ İlçesi’nde var birde bizim Konarı köyümüzde vardır.” şeklinde konuştu.

BİR TARİHİ MİRASIMIZ DAHA ÇÜRÜYÜP YOK OLMASIN

Konarı Köyü sakinleri ise konağın restore edilip hizmet vermesini beklediklerini dile getirerek, “Konağın, restorasyon sonrası açılıp hizmet vermesini istiyoruz. Gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bir mirasımız daha çürüyüp yok olmasın diyoruz. Konu hakkında çok uğraştık ancak hiçbir çözüm alamadık. İl Özel İdaresi Müdürlüğünden gelip baktılar bir proje çizildi. Ondan sonra ödenek gerekti. Sayın yetkililerimizden, Sayın Valimizden, Sayın Milletvekilimiz olarak sizden yardım istiyoruz. Burayı yaptırırsanız sizlere çok teşekkür edeceğiz. Konarı köyü 1820’de kuruluyor. 1840’da falan köy tüzel kişiliği veriliyor. O zamanlar bir adamın 6 tane oğlu varmış. Altı oğlan hacca gidiyor bunun dedesi de burada kalıyor. Birde yüzbaşı rütbesinde bir askermiş. Babaları hacıdan gelesiye bu odayı yaptırıyor. O zamandan beri kullanılmış bizlerin çocukluğunda da kullanılıyordu. Ama şimdi tabi eskidi yapılmasını tamir edilmesini gelecek nesillerimize aktarılmasını Sayın yetkililerden, sizlerden yardımınızı bekliyoruz. Yunan askeri bu tarafa gelirken Türk askeri de burayı karargâh olarak kullanmıştır. İstiklal Savaşı Gazisi dedelerimiz anlatırlardı. Köyün arka tarafından eğitim yaparlarmış. 20 Ağustos 1922 tarihinde askeri buradan çekip Şuhut istikametine oradan da Afyon’u kurtarıyorlar.” diye konuştular.

BU KONAK HEM OSMANLI’DAN, HEM DE KURTULUŞ SAVAŞIMIZDAN MİRAS

Afyonkarahisar'ın İscehisar İlçesi'ne bağlı Konarı Köyü'nde 1860 yılında yapılan, Kurtuluş Savaşı'nda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün karargah olarak kullandığı konağın halinin yürekleri burktuğunu dile getiren Milletvekili Köksal, “İscehisar İlçesi’nin Konarı Köyü’nde 1860 yılında yapılan Osmanlı döneminden bugünlere ulaşan, İstiklal Savaşımız da karargâh olarak kullanılan Türk askerlerinin bulunduğu yer olan bir konağın önündeyiz. Konağın hali ortadadır. Buranın en kısa sürede tadilattan geçip restore edilmesi, bizim geçmişimiz, tarihimiz olarak korunması, muhafaza edilmesi, çoluğumuzun, çocuğumuzun, torunlarımızın, gelecek nesillerin bir kültür mirası olarak burayı görmeleri gerekmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda da kullanılan Osmanlı döneminden kalan bir yapı olarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Konarı Köyü Muhtarımız bu konuyla yakından ilgileniyor. Köylüler diyor ki; burası 1860 yılından beri burada. Buraya sahip çıkılsın. Burası yapılsın. Burası restore edilsin, gelecek nesillere bırakılsın diyorlar. Bu konak bakımsızlıktan yıkılacak. Bu konağın içerisini de gezdik. Gerçekten bakımsızlıktan perişan haldedir. Buranın bir an önce restore edilmesi, kültür mirasımız olarak korunarak gelecek nesillere taşınması gerekiyor. Geçmişine sahip çıkmayan geleceğine yön veremez. İstiklal Savaşı’nda karargâh olarak kullanılıp Mustafa Kemal Paşa’nın askerleriyle burada kaldığını öğrendik. Bu konak hem Kurtuluş Savaşımızdan hem de Osmanlı’dan bir mirasımızdır. Yetkililere ve bakanlığa sesleniyorum; Lütfen bir an önce burayı bu kültür mirasımızı restore edin gelecek nesillerimize taşıyın.” ifadelerini kullandı.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Öte yandan Milletvekili Köksal, Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde, teröristlere yönelik başlatılan Pençe Kartal-2 Harekatında şehit olan askerlerimize ve hain terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 13 vatandaşımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar dileyerek, "Hepimizin başı sağolsun." dedi.