Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk kamuda iş güvenliği konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili açıklama yaptı.rn Kamu’da son dönemde hızlı şekilde artış gösteren taşeron işçilik iş güvencesini ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk kamuda iş güvenliği konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili açıklama yaptı.
Kamu’da son dönemde hızlı şekilde artış gösteren taşeron işçilik iş güvencesini yok etmeye yönelik adımlara dönüşüyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, “Memurluk mesleğine karşı yürütülen sistematik saldırıların üzerine son dönemde bir de iş güvencesine yönelik tehditler binmeye başladı. AKP iktidarı döneminde memurların iş güvencesinin ellerinden alınması ve farklı bir yapılanma oluşmasına yönelik görüşler ortaya atılmakta” dedi.
Son yıllarda ortaya çıkan rakamsal verilerin de bu iddiaları güçlendirecek cinsten olduğunu ifade eden KONCUK, Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre, 2001 yılında 13 bin 914 olan sözleşmeli personel sayısının 2011 yılı sonunda 213 bin 965’e yükseldiğini ifade etti.
TAŞERON İŞÇİLİK PATLADI!
İzlenen yanlış istihdam politikaları nedeniyle kamuda taşeron işçilik de başlı başına bir mesele haline gelmiştir diyen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, 2000’li yılların başında taşeron firma çalışanının 20 bin iken, bugün gelinen noktada 500 bine dayandığını kaydetti.
KONCUK, “Kamuda yaşanan bu taşeronlaşma farklı sorunları da beraberinde getirmektedir. Sosyal güvencenin olmadığı, yarınından emin olmayan yüz binlerce insan ve düşük ücretli çalışanların oluşturduğu bu sistem bir model haline getirilerek dayatılmaya çalışılmaktadır” dedi.
KİT’LERİN DURUMU!
Genel Başkan KONCUK KİT’lerde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Özelleştirmeler ve emekliliğe zorlamalar neticesinde Kit’lerde çalışan işçilerle, iş güvencesine sahip olan 399 sayılı KHK uyarınca çalıştırılan kamu görevlilerinin sayısında da ciddi düşüşler yaşandığını belirten İsmail KONCUK, “Kit’lerde çalışan güvenceli işçi sayısı 2001 yılında 275 bin 932 olan işçi sayısı 2011 yılı sonunda 156 bin 451’e gerilemiştir. Buna göre iş güvencesiyle çalıştırılan kamu personeli % 52,6 oranında azaltılırken, belediyeler dışında kamu kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçi sayısı % 2831 oranında artmıştır” dedi.
MEMUR SAYISI FAZLA DİYEN ART NİYETLİDİR!
Türkiye’de kamu hizmetinde yaşanan en büyük sıkıntının personel yetersizliği olduğuna dikkati çeken Koncuk, “OECD verilerine göre bir kamu çalışanı, Avusturya’da 18, Kanada ve Fransa’da 12, Hollanda’da 19, Finlandiya’da 9, ABD’de 13 kişiye hizmet verirken, nüfusu 74 milyon 724’bin olan Türkiye’de 1 kamu çalışanına yaklaşık 29 kişi düşmektedir.dedi.
Genel Başkan İsmail KONCUK, “OECD rakamlarına göre her 15 kişiye bir kamu çalışanı düşmesi gerekirken yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de memur çalışan Sayısının 4 milyon 981’bin olması gerekmektedir. Bu çerçevede Devlet memurlarının sayısı son 10 yılda 1 milyon 641 bin 925’den 1 milyon 824’bin 628’e çıkmış ve artış sadece % 17,2’de kalmıştır. Ülke genelinde nüfus artışı dikkate alındığında son 10 yılda güvenceli istihdamın % 13 oranında düştüğü gözlemlenmektedir” şeklinde konuştu.
UYARIYORUZ!
Türkiye Kamu-Sen olarak Memuru tehlikeye karşı uyaran Genel Başkan İsmail KONCUK; “ Türkiye Kamu-Sen tüm devlet memurlarının iş güvencesinin korunmasının mücadelesini vermektedir. Cilalı paketlerle sunulan istihdam biçimleri her türlü güvenceden mahrum, istismara açık, sendikasız , güvensiz ve güvencesiz bir modeldir. Memurun en büyük kazanımı olan iş güvenceleri gasp edilmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple tüm memurlarımızı bu tehlike karşısında uyarıyor, yanlış yönlendirmelere kanmadan güvencelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.