Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde, İnternet İçerik Sağlayıcıları Genel Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. İnternet içerik sağlayıcılarının katıldığı, sektörel bilgilendirme yapılan ve istişarelerde bulunulan toplantı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açılış konuşmaları ile başladı. Panel ile devam eden programa internet içerik sağlayıcılarının yanı sıra sektörden misafirler de katıldı. BTK Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Kılıç’ın oturum başkanlığını yaptığı panel konuşmacıları ise Erişim Sağlayıcılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sn. Av. Seda Uysal, BTK İnternet Dairesi Hukuki Değ. Koordinatörü Sn. Av. Bahadır Aziz Sakin, Mynet Haber Müdürü Satı Kaya ve Turkuvaz Medya Grubundan Av. Özge Işık.

 

“İNTERNETTE YAŞANAN KÖTÜLÜKLERİN VE RİSKLERİN FARKINDAYIZ”

 

İletişim çağında doğru ve etkin bir iletişim için, karşılıklı ve sağlıklı ilişkilerin kurulması gerektiğini belirten BTK Başkanı Sayan, “Dünyamızı etkileyen ve onu şekillendiren teknoloji aygıtını, toplumun lehine çevirme noktasında, kurum olarak çıktığımız bu yolda bizlerin yanında olmanız ve bize eşlik etmeniz, yolumuzu zenginleştirecek, aydınlatacak ve bizlere yeni kapılar açacaktır.

Karşılıklı diyalog ve iletişim kanallarımızın daha güçlü ve aktif olmasını, ülkemizin ve bütün bir toplumun geleceği açısından faydalı ve elzem görüyoruz.

“ ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum!’ demek yerine, "internette yaşanan kötülükleri ve riskleri gördüm, biliyorum ve bütün bunların farkındayım!" diyerek iletişim kanallarımızı samimi bir şekilde birbirimize açmak durumundayız. Bunu özellikle siz içerik sağlayıcılarından talep ediyoruz.” dedi.

 

Rakamlarla internet ortamında bir dakika içerisinde gerçekleşen olayların yoğunluğundan söz eden BTK Başkanı tüm bu aktivitelerin yanı sıra çocukların cinsel istismarı, ülke kaynaklarını sömüren / çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, yavrularımızı bazı oyunlar marifetiyle intihara yönlendirme, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçların da bu mecrada kendisine yer bulduğunu ifade etti. Başkan Sayan sözlerine şöyle devam etti: “Gündelik hayatında kolay kolay kırıcı cümleler kullanmayan kimi insanların sanal dünyayla iletişime geçtiğinde adeta içinden başka bir şey çıkarcasına gerçek hayatıyla hiç uyuşmayan bir karakter sergilediğine şahit olabiliyoruz. Bu anlamda, internet kullanımında insanın psikolojisi üzerine üniversitelerde araştırmalar yapılması gerekiyor. İfşa siteleri olarak tabir edilen sitelerdeki paylaşımlar sebebiyle özel hayatlar ağır bir şekilde ihlal ediliyor. Kişilerin özel görüntüleri rızaları dışında yayınlanıyor. Hemen belirtmek isterim ki özellikle bu sitelere yönelik olarak yasanın verdiği yetkiler sonuna kadar kullanılmakta ve Kurumumuzca şimdiye kadar ifşa sitesi olarak bilinen yüzlerce site (637) hakkında idari işlem yapılmış ve yapılmaktadır. Vatandaş ihbarlarını aldığımız internet bilgi ihbar merkezine ihbarweb.org.tr üzerinden gelen yüzlerce başvuru, uzmanlarımız tarafından tek tek incelenmekte, delillendirilmekte ve vatandaşlarımızın şikâyetleri karşılanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Konuyla ilgili verilebilecek başka örneklerin de mevcut olduğunu söyleyen Başkan Sayan “Görüleceği üzere suç ile masumiyetin, iyi ile kötünün tarihsel karşılaşmasında insanın bu düalist yönüne ilişkin yeni bir alan olarak internet karşımızda duruyor. İnsanın kötü tarafı ile iyi tarafının amansız biçimde çarpıştığı, bir tarafında çocukların cinsel istismarının bir tarafında çocuk gelişimine ilişkin faydalı bilgilere ulaşma imkânının yer aldığı bir dünya internet... Bunların yanı sıra, sosyal medyadaki terör propagandasıyla da insanımızın yanlış bilgilendirilmesi hususu gündemdedir. Bazı ülkelerin uyguladıkları yanlış politikalar, sanal dünyayı terörün medya planlama merkezi, basın ofisi haline gelmeye zorlamaktadır. Bu hususun altını çizen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da, "men dakka dukka" diyerek Arapların o meşhur atasözüyle sorunu özetlemiştir. Terörle uzun yıllar mücadele eden ve en sonunda 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi ile bu süreci en üst boyutta yaşayan ülkemiz, sosyal medyadaki bazı hesaplardan yapılan yayınlarla yanlış tanıtılma, adeta cezalandırılmaya çalışılmaktadır.” dedi.

 

Nefret söylemi suçuna ilişkin Avrupa’dan örnekler veren ve özellikle sosyal medya mecralarına kesilen cezalar ile hukuki yaptırımlardan bahseden Başkan Sayan, Türkiye özelinde BTK olarak internette işlenen suçlarla mücadele konusunda yetkili kurum olarak çalıştıklarını belirtti.

Bu konuda BTK’yı yetkili kılan 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a değinen Sayan “Söz konusu yasa, öz denetim ve uyar/kaldır prensiplerini benimsemiş, sansürcülüğün aksine, internet ortamında, bireylerin suç teşkil eden yayınlara bulaşmadan özgürce dolaşmalarına imkân tanımıştır. Ayrıca yasanın mağduru koruyan hükümler içerdiğini, okuyanlar göreceklerdir. Bu konuda, Kurumumuza çok sayıda başvuru yapıldığını da hatırlatmakta fayda görüyorum. Türkiye olarak internet ortamında da 2023 hedeflerimize emin adımlarla ve örnek teşkil edecek bir iş birliği içinde ilerlememiz gerektiğini belirtmek isterim.” dedi.

 

GELECEK NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI BİR İNTERNET ORTAMI

 

Gelecek nesiller için terörizmden, çocukların cinsel istismarından, yasa dışı kumardan, fuhuştan, uyuşturucu madde kullanımını teşvikten arınmış, bireylerin faydalanacağı sağlıklı bir internet ortamı oluşturmak için BTK ve içerik sağlayıcılara düşen sorumluluktan bahseden Başkan Sayan sözlerine şöyle devam etti: “Bunun için gereken çalışmalar yalnızca bizimle veya siz içerik sağlayıcılar ile bitmiyor. Aynı zamanda kullanıcıyı da yasa dışı içeriklere karşı uyarıcı yayınlar yaparak bilinçlendirmek gerekiyor. Önleyici tedbirler almakla birlikte, İnternetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda en uzun ama en kalıcı önlem bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları. Araştırmalar, bu çalışmalara duyulan ihtiyacı net olarak ortaya koyuyor. Bu konuda özellikle çocuklarından daha düşük seviyede dijital okuryazar olan ailelerin bilinçlendirilmesi elzem. Bu çerçevede yine Kurumsal olarak güvenli internet kullanımının yaygınlaşması amacıyla bazı kategorik çalışmalar yapıyoruz. Çocuk ve gençlerimizin internet güvenliğini sağlamak amacıyla, 2011 yılında Kurumumuzca, hepinizin bildiğini düşündüğüm, Güvenli İnternet Hizmeti başlatılmıştır.  Bugün kullanıcılarımız, ücretsiz olarak sunulan bu hizmeti almaktadır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi sanal alemin zararlarından korumak bakımından güvenli internet hizmetinin güçlendirilerek yaygınlaştırılması ve daha çok abone tarafından kullanılır hale gelmesi büyük önem taşıyor. Söz konusu hizmeti talep eden vatandaşlarımız için aile profili ve çocuk profili gibi seçenekler sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

ÖZGÜRLÜKLER ÇERÇEVESİNDE İNTERNET GÜVENLİĞİ

 

BTK Başkanı Sayan, İnternetin güvenli kullanımı faaliyetleri çerçevesinde Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından Kurumumuza verilen 2 adet güvenli internet tırının okullarda faaliyete geçmek üzere projelendirildiğinin müjdesini verdi.

 

Çocuklarımızın ve gençlerimizin internet ortamında güvenliğini özgürlükler çerçevesinde sağlayarak onlara yeni imkânlar sunmaya devam edeceklerini belirten Başkan Sayan, “Tüm dünyada her yılın Şubat ayında organize edilen “Güvenli İnternet Günü” kurum bünyemizde 2010 yılından bu yana geniş bir katılımla gerçekleştirilmektedir. Sivil toplum kuruluşları, öğrenciler, sektörden temsilciler ve halkın katılımıyla kutlanan Güvenli İnternet Etkinliklerine Facebook, Instagram, Twitter gibi yurt dışı içerik sağlayıcılar stant çalışması ve ekipleriyle yoğun ilgi göstermişlerdir. Ancak, siz yurt içi içerik sağlayıcıların bu etkinliğe ilgisiz kalmasını üzüntü verici olarak değerlendiriyoruz.

Bununla birlikte önümüzdeki etkinliklerde sizleri aktif olarak aramızda göreceğimizden eminiz.

Bu vesileyle 2018 Şubat ayında gerçekleştirilecek Güvenli İnternet Günü’ne yerli içerik sağlayıcıları olarak sizlerin katılımını önemsediğimizi ve istediğimizi belirtmek isterim. Hepinizi şimdiden davet ediyorum.” dedi.

 

BİR BÜTÜNÜN PARÇALARIYIZ

 

Bir bütünün parçaları olarak çalıştıklarını ifade eden Sayan yerli içerik üretme noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti ve ekledi: “İnternet sitenizin siber saldırılara uğraması, sitenizin taklit edilmesi gibi sizleri sıkıntıya sokacak her türlü olumsuzlukların önlenmesi adına sizlerin yanında olacağız. Kurumumuz bünyesinde bulunan USOM birimimiz 24 saat esasıyla bu ve benzer olumsuzluklara karşı yanınızda olacaktır. USOM birimimiz isteminiz halinde sitenizin sızma testlerini yapmaya da hazırdır. Sizlerle daha hızlı iletişim kurmak, Uyar/kaldır mekanizmalarının sağlıklı yürümesi için güncel bilgilerinizin sitenizde yer almasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.”

 

 

ÜMİDİMİZDEN FAZLA İNANCIMIZ, İNANCIMIZDAN FAZLA ÜMİDİMİZ VAR

 

Sanal alemde dünyanın çivisi çıkmış bir şekilde artan kötülüğe dikkat çeken Başkan Sayan “Modern dünyanın insanlığı bütünüyle felakete götürecek olan açgözlülüğü, acımasız kapitalist sistemi, zayıfı daha da sömürmeye dayalı yaklaşımlarını görmek istiyorsak bir akşam haber bültenlerini izlememiz yeterli. Medyada yapılan ve çoğu teselli amaçlı algı operasyonlarına dayalı işlere gelince: Modern dünya ne Aylan bebekten mülteci sorununu anlayabilir ne de Umran çocuktan bir iç savaşın geldiği boyutları algılayabilir. Modern insanı, sadece kendisini düşünmekten dolayı düştüğü bunalımlardan bu viral fotoğraflarla verilen serumlar kurtaramayacak. İnternet ve Sosyal medyanın verdiği bu sanal tatmin duygusunun insanlığın yıkımına sebep olacak kadar büyük olaylarda neler kaybettiğimizi düşünmemiz gerekiyor. Ancak ümitsiz değiliz. Tam tersine ümidimizden fazla inancımız, inancımızdan fazla ümidimiz var. Biz nesnelerin internetini bundan 800 yıl önce İslam Filozofu İbn Arabî'nin eşyanın diline dair yazdıklarından, Siber dünyayı Geylânî'nin farklı âlemleri anlatımlarından, Akıllı şehirleri Farâbî'nin Erdemli Şehrinden, Roma'nın temellerini oluşturan eski Yunan'ı Gazâlî'den, İnsanları ayırt etmeden birlik içinde yaşama kültürünü Hacı Bektaş Veli'den,Kalbinde herkesi kabul edebilecek aşkı bulundurmayı Mevlânâ'dan, bütün bunları bildikten sonra tevazu içinde ete-kemiğe bürünmeyi de derviş Yunus'tan öğrenmiş bir milletin evlatlarıyız. İnancımızı oluşturan tohumlar bunlardır ve ümitlerimiz bu tohumların atıldığı bu topraklardan yükselmektedir. Sanal dünya bir hukuka bağlanmalıdır ve bizler kendi köklerimizdeki bu anlayışı önce ifade etmeli sonra da hakim noktaya taşımalıyız. Aksi bütün dünya için felakettir.” dedi.

 

Ankara’da düzenlenen; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen ,” İnternet İçerik Sağlayıcıları Genel Bilgilendirme Toplantısı”na Afyonkarahisar’ dan AFYONHABER medya grubu adına Yazı İşleri Müdürümüz Duygu Elçi katıldı.

 

BTK Başkanı Sayan yapılacak olan değerlendirme ve tartışmaların; kamuoyu, içerik sağlayıcılar ve internetin diğer aktörleri nezdinde düzenleme yapılmasına ilişkin yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını umduğunu belirtti ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.