Basketfaul'den Efe Can Önal'ın BSL 1. Hafta değerlendirmesine göre HDI Sigorta Afyon Belediyespor, ilk haftanın performansına göre haftanın takımı oldu. İşte o değerlendirme...





 Efe Can Önal / basketfaul.com





17 Mart 2020. Altı ayı aşkın bir süreden sonra ilk kez resmi maçlar izlemenin heyecanı geldi çattı ve ilk haftayı geride bıraktık. Türk Telekom-Daçka mücadelesi ev sahibi ekibin Şampiyonlar Ligi mesaisinden ötürü ileri bir tarihe ertelendi. 


Maçlarla ilgili uzun uzun değerlendirmeler yapıp sizi boğmak istemiyorum ki zaten onları maç yazılarında yeteri kadar yapıyoruz o yüzden haftaya genel bir bakış atıp geçeceğiz.



Açılış karşılaşmasında Fenerbahçe Brown-De Colo ikilisiyle beraber 2. çeyrekten itibaren vitesi artırıp Ormanspor’u rahat geçti. Antrenörlükle ilgilenenlere Kokoskov’un oyun düzenleri, özellikle topsuz alandaki aksiyonları daha sıkı takip etmelerini tavsiye ederim ki önceki sezonlarda oynattığı düzenleri Internet’ten bulabilirler kolaylıkla. Rollerin daha belirgin ve keskin olduğu bir Fenerbahçe göreceğiz geçen sezona nazaran. Ankara ekibi için ise koçun da dediği gibi hazırlık karşılaşması niteliğindeydi. Geçen sezon arka planda kalan Kadir’in ilk maçtaki performansının sürekliliği takımın yerli tarafı açısından çok önemli çünkü geçen sezonun parlayan ismi Dorukhan’ın bu sezon olmaması Ormanspor’un yabancılar dışındaki skor potansiyelini oldukça etkileyecektir.



Hemen hemen herkesin heyecanla beklediği takım olan Beşiktaş, Bursa deplasmanından mağlubiyetle döndü. Bursa’nın tecrübesi ve üçlüklerdeki isabet sayısı aradaki farkı oluşturan etkenlerin başında geliyordu. Beşiktaş ise yaptığı basit top kayıplarının ve zaman zaman durağanlaşan hücum düzenlerinin kurbanı oldu. Yabancılardan en azından asgari seviyede katkı alabilmeleri lazım ki hedef maçlarda sıkıntı yaşamasınlar. 



Geçtiğimiz sezonun Avrupa’da en formda takımı olan Anadolu Efes, Galatasaray karşısında galibiyete 2. yarıdaki performansıyla ulaştı. Sertaç kaldığı yerden devam ederken, ribaundlarda da agresif olan Efes bu sezonun da favorisi olduğunu herkese hatırlattı. Galatasaray ise Macon dışındaki kısalardan yeterli katkıyı alamayınca 56 sayıda kaldı ve bu sarı kırmızılıların 16 Kasım 2019’dan beri ürettiği en düşük skor olarak kayıtlara geçti. 



Pazar gününün açılış karşılaşmasında ise Afyon Belediyesi, ilk yarısını çoğunlukla geride götürdüğü maçta 3. çeyrekte yaptığı atakla Gaziantep Basketbol’u yenmeyi başardı. Can Sevim yine kadro mühendisliğini doğru yapmış gibi gözüküyor. Topu paylaşmayı seven bir takım görüntüsü vardı sahada. Ayrıca ilk yarıda 7 dakika süre alan 2001’li Ekrem Sancaklı’nın enerjisi ve özgüvenli oyunu da kendisi ve takımı adına önemli bir gelişme. Hazırlık sürecinin formda ekibi Gaziantep ise boyalı alandan kolay sayı bulmakta zorlandığı bir karşılaşma yaşadı. Takımın ve kulübün simge isimlerinden Can Uğur Öğüt’ün de düşük viteste sezonu açması işlerini biraz zorlaştırdı. 



Tofaş karşısında ilk yarıyı Green’in mükemmel performansıyla 20 sayı farkla önde kapatan Bahçeşehir, 2. yarıda biraz farktan yese de maçtan galip ayrılan taraf oldu. Bu maçla ilgili https://www.basketfaul.com/haber?haber=89725 linkten aşağıdaki not kısmında daha fazla yorum bulabilirsiniz ancak kısaca değinirsek Bahçeşehir sezon sonunda ilk 6’da yer almasını beklediğim bir takım. Yerli rotasyonu da lige göre oldukça iyi seviyede. İlk maçta en çok sırıtan isimler ise şutları sokamayan ve olumlu katkı veremeyen Aldridge ve dağınık oynayan Perez gözüktü. Tofaş cephesinde ise Mejia ve Barış’ın ayrılmasıyla beraber kabuk değişimi süreci başladı ve bu süreç başlarda sancılı geçecek gibi gözüküyor. Sezon başında Covid-19’dan dolayı yaşadıkları sıkıntılarda eklenince ilk haftayı kayıp geçtiler. Ancak tam takım ve her şey yolunda olsa bile işin yabancı oyuncu tarafında ekleme ya da değişiklik yapmaları şart gözüküyor. 



Haftanın bence en çekişmeli mücadelesinde ise kazanan taraf Büyükçekmece oldu. Üstünlüğün sürekli el değiştirdiği maçta iki tarafta 12’şer üçlük isabeti buldu. Anderson (34 sayı) dışındaki yabancıların vasat ve altında oynadığı maçta Ömer Utku Al’ın 16 sayısı ve oyunu yönetmesi çok değerliydi. Her ne kadar son saniyelerde attığı üçlükle maçı koparsa da Eldridge’ın her maç çift hanelere çıkması lazım ki koçun eli biraz rahatlasın. Ligin yeni ekibi Petkim ise rotasyonu ve rolleri henüz oturtamamış durumda ve bunda sezon öncesi eli kırılan Dorukhan Engindeniz’in yokluğunun da payı var. Aslında kazanacak kadar oynadılar ama serbest atışlar maçı koparabilecekleri yerlerde ellerini bağladı (13/28 serbest atış)



Haftanın son mücadelesinde ise Pınar Karşıyaka, kendisine ilk 3 çeyrek direnen Fethiye ekibi önünde son çeyrekte farka gitti ve beklenildiği üzere sahadan galip ayrıldı. Maç ne kadar hedef olmasa da Metecan ve Onuralp’in lige başlangıcı etkileyiciydi. Ligin yeni ekibi ise, koçlarının da belirttiği gibi hedef maçlara kadar hazır hale gelmenin derdinde. Sadece 1 yabancı isimle oynadılar ancak takımın yerli rotasyonu da 1-2 isim hariç BSL seviyesinde değil. 5 yabancı ile oynamanın yanında boşta olan yerli isimlerden de en az 2 takviye yapmaları şart. 



Aşağıda haftanın karmalarını ve öne çıkan istatistikleri bulabilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere.
 




BSL HAFTANIN EN’leri


Haftanın Takımı
HDI Afyon Belediyesi ve

Büyükçekmece Basketbol


Haftanın Altın Karması
Ömer Utku Al (Büyükçekmece)

Şehmus Hazer (Beşiktaş)

MeteCan Birsen (Pınar Karşıyaka)

Burak Can Yıldızlı (Bahçeşehir Koleji)

Sertaç Şanlı (Anadolu Efes)


Haftanın Altın Karması (Yabancı)
Xavier Munford (Frutti Extra Bursaspor)

Erick Green (Bahçeşehir Koleji)

Karvel Anderson (Büyükçekmece)

JP Macura (HDI Afyon Belediyesi)

Evaldas Kairys (HDI Afyon Belediyesi)


Haftanın Koçu
Can Sevim (HDI Afyon Belediyesi),

Özhan Çıvgın (Büyükçekmece Basketbol)


Haftanın Oyuncusu
Karvel Anderson (Büyükçekmece Baskl)


Haftanın Genç Oyuncusu
Alperen Şengün (Beşiktaş)


Haftanın skoreri
Karvel Anderson (Büyükçekmece) 34 sayı


Haftanın 3’lükçüsü
Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe BEKO) 6/8

Metecan Birsen (Pınar Karşıyaka) 3/3


En fazla 3’lük sayı kaydeden oyuncu
Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe BEKO) 6/8


Haftanın en fazla sayı atan takımı
Fenerbahçe BEKO (105)


Haftanın en az sayı yiyen takımı
Pınar Karşıyaka (55)


En fazla serbest atış kullanan takım
Büyükçekmece Basketbol (28/33)


En az serbest atış kullanan takım
Anadolu Efes (7/11)


En fazla ribaund alan takım
Anadolu Efes (46)

Pınar Karşıyaka (46)


En fazla ribaund alan oyuncu
Metecan Birsen (Pınar Karşıyaka) 11


En fazla asist yapan takım
Fenerbahçe BEKO (23)


En az asist yapan takım
Galatasaray Doğa Sigorta (11)


En fazla asist yapan oyuncu
Xavier Tyler Jerome Munford (Bursaspor) 7

Christopher Taylor Wright (Afyon BLD) 7

Francisco Saldivar (Afyon BLD) 7

İsmail Cem Ulusoy (Gaziantep Basketbol) 7


En fazla top çalan takım
Anadolu Efes (12)


En az top çalan takım
OGM Ormanspor (2)


En fazla top çalan oyuncu
Malik Newman (Bursaspor) 3

Doğuş Balbay (Anadolu Efes) 3

Erten Gazi (Anadolu Efes) 3

Erick Green (Bahçeşehir Koleji) 3

Ömer Utku Al (Büyükçekmece Bask) 3

Semih Erden (Pınar Karşıyaka) 3

Amadou Amath M'Baye (Pınar Karşıyaka) 3


En fazla top kaybeden takım
Galatasaray Doğa Sigorta (19)


En az top kaybeden takım
Anadolu Efes (9)

Büyükçekmece Basketbol (9)




 




Gelecek Hafta Maçları ( 2. Hafta / 3-4 Ekim 2020)


OGM Ormanspor - Galatasaray Doğa Sigorta


Lokman Hekim Fethiye Belediyespor - Frutti Extra Bursaspor


Darüşşafaka TEKFEN - Bahçeşehir Koleji


TOFAŞ - Büyükçekmece Basketbol


Gaziantep Basketbol - Pınar Karşıyaka


PETKİM Spor - HDI Afyon Belediyespor


Anadolu Efes - Türk Telekom


Beşiktaş Sompo Sigorta - Fenerbahçe BEKO