Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Yunus Yıldız İnfertilite (Kısırlık) tedavisinde hamile kalmayı kolaylaştırmak için yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Öncelikle 35 yaşa altı 1 yıl, 35 yaş üstü 6 ay düzenli ilişki sonrası gebe kalınamaması durumunda kısırlıktan bahsedilir ve aşağıda bahsedilecek öneriler hamile kalma açısından yetersiz kalabilmektedir. Bu durumda profesyonel yardım alınması gerekmekte ve ayrıntılı tetkikler yapılmalıdır. 35 yaş üzeri hastalarda yumurtalık rezervi her geçen gün azalmakta ve gebe kalabilme yetisi giderek azalmaktadır.

 

Gebe kalabilmek için öneriler :

 

-Öncelikle yumurtlama döneminde ilişki olması gebelik için çok önemli bir faktördür. Ortalama yumurta çatlama günü bir sonraki adetin başlama gününden 14 gün önce gerçekleşmektedir. Ortalama 30 günde bir adet gören hastada yumurtlama günü 16. gün olarak hesaplanmakta, 2-3 gün öncesinden başlanarak günaşırı 1 hafta düzenli ilişki gebe kalmayı hızlandıracaktır. İlişki haftada 3 kere olması yeterlidir. Hergün ilişki gebe kalma şansını arttırmaz.

 

-İlişki sonrası vajina temizliği yapılmamalıdır ve yıkanmamalıdır.

 

-Kayganlaştırıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer kullanılması gerekli ise sıvı bazlı olanlar kullanılabilir. Kayganlaştırıcı krem, yağ ... benzeri maddeler kullanılmamalıdır.

 

-Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler hem kadın hem de erkekte kötü etki oluşturmaktadır ve hamile kalma potansiyelini kötü etkileyen faktörlerdir.

 

-Aşırı kilo, yumurta gelişimi ve çatlamasını kötü yönde etkilemektedir.Diyet ve egzersiz yapmak faydalı olmaktadır.

 

-Hamile kalmayı kolaylaştıran herhangi bir yiyecek veya içecek, bitkisel çay vb. yoktur. Soğan kürü sadece yumurtalık kistlerinin tedavisinde alternatif yöntemdir. İnfertilitede primer kullanılan bir yöntem değildir.

 

-Gebelik için kullanılan vitaminler (folik asit ve multivitaminler) veya demir (kan) hapları hamile kalmayı kolaylaştırmaz. Hamile kalmayı planlayan her kadının folik asit kullanmaya başlaması gerekir ki bu bazı sakatlıları önlemek içindir, gebe kalmak için değildir.

 

-Stress özellikle kadında negatif etkili bir etmendir. Yumurta gelişimi ve çatlama problemleri oluşturmakta, hormonal ahengi bozmaktadır.

 

-Gebe kalabilmek için en uygun yaşlar 20-35 yaşlar arasıdır. Kadında özellikle 35 yaş üstü yumurtalık rezervleri azalmaktadır. Erkek için ileri yaş kadındaki kadar önemli etken değildir.

 

-Hamile kalmayı kolaylaştırmak için çiftlerin evde kendi kendilerine kullanabilecekleri ilaçlar yoktur. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdırlar.

 

ÖZEL PARKHAYAT AKŞEHİR HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OP. DR.YUNUS YILDIZIN İNFERTİLİTE (KISIRLIK) HAKKINDA BİLİNMEYENLERLE İLGİLİ 4. YAZISI “GEBE KALMAYI ZORLAŞTIRAN VE ETKİ ETMEYEN FAKTÖRLER NELERDİR” BAŞLIKLI YAZIYI HAFTAYA YAYINLAYACAĞIZ.