Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzm.Dr. Oğuzhan DEMİREL çocuklarda oluşabilecek inek sütü alerjisiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

İnek sütü alerjisi, inek sütü proteinlerinden bir veya birkaçına karşı gelişen immünolojik reaksiyondur. Genellikle ilk 1 ay içinde anne sütü alımı sonrası başlayan deri döküntüsü, egzema gibi cilt bulguları; kusma, ishal gibi gastrointestinal bulgular; öksürük, hışıltı gibi solunum sistemi bulguları olduğu zaman hastalarda inek sütü alerjisini düşünebiliriz. Bazen ağlama nöbetleri, beslenme reddi, huzursuzluk ve büyüme gelişme geriliği ile de karşımıza gelebileceğini unutmamalıyız. 

Genellikle süt alımından birkaç dakika içinde ortaya çıkan bulgular erken reaksiyonlardır. Bir saat veya birkaç gün sonra ortaya çıkan bulgular da geç reaksiyonlardır. Geç reaksiyonlar özellikle gastroözefagial reflü ve kabızlık olarak karşımıza çıkar. Birden fazla semptom ve ailede alerjen duyarlılığı varlığında inek sütü alerjisi düşünülmelidir.

İnek sütü alerjisi %85 olarak 3 yaş civarında kaybolur. Tedavide eliminasyon diyeti uygulanmalıdır. İnek sütü alerjisi düşünülen hastalarda anne sütü alan bebeklerde anne sütüne devam edilmeli ancak anne süt, süt ürünleri, yumurta tüketmemelidir. Anne sütü almayan bebeklerde de aminoasit bazlı mamalar verilmelidir.