rnrnİMF’YE 5 MİLYAR DOLARCIK BORÇ VERECEĞİZrnOrman ve Su İşler Bakanlığı ile Afyonkarahisar Belediyesi'nin ortaklaşa işletilecek olan ve Türkiye’de bir ilk olacak olan Tıbbi Aromatik Bitkiler ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

İMF’YE 5 MİLYAR DOLARCIK BORÇ VERECEĞİZ
Orman ve Su İşler Bakanlığı ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin ortaklaşa işletilecek olan ve Türkiye’de bir ilk olacak olan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile atıldı.
Afyonkarahisar’da Kent Ormanı yanında yapılacak olan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi açılış törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ve kent protokolünün katılı ile temeli atıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu, büyük hedefleri olmayan milletlerin tarih sahnesinden silinmeye mahkum olduğunu kaydederek, bu yönde muhalefetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2071 hedefine alındığını söyleyerek, “Onların hayalleri çok küçük olduğu için alınmışlardır. Bizim büyük hedeflerimiz var bunları gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz” dedi.
Geçmişte IMF’ye borcundan dolayı boynu bükük bir Türkiye’nin olduğunu, ancak şimdi gelinin noktada Türkiye’den borç isteyen bir IMF’nin olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Hazinemizde şuanda 110 milyar dolarlık döviz var. ‘bunun 5 milyar dolarcığını verelim’ diye karar aldık. İnşallah çok daha güzel işler olacak. Türkiye’de eğitimde ve sağlıkta muhteşem bir dönüşüm yaşandı. Büyük Türkiye idealini hep birlikte gerçekleştireceğiz çünkü biz büyük bir ülkeyiz” dedi. “ŞİFALI BİTKİLER ALANINDA, HÜKÜMETİN İHRACAT HEDEFİ 1,5 MİLYAR DOLAR”
Türkiye’de ilk defa kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’nin kendi elektriğini kendisi üreten bir tesis de olacağını ve bu yönden de dünyada bir ilk olacağını söyleyen Bakan Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye şifalı bitkiler açısından dünyada şanslı ve önemli bir ülke. Yapılacak olan tesiste sadece 124 bitkinin satışı ve pazarlanması değil aynı zamanda Tıbbi bitkilerin araştırma ve üretilmesi de yapılacak. Bitki türlerinin korunup, geliştirileceği merkezimiz aynı zamanda köylüler ve öğrenciler için bir okul olacak.”
2015 yılına kadar şifalı bitkiler alanında, hükümetin ihracat hedefinin 1,5 milyar dolar olduğunu da söyleyen Bakan Eroğlu, “Öncülüğünü devlet olarak tıpkı kumaş üretiminde Sümerbank örneğinde olduğu gibi, biz yaparak şifalı bitkiler üretiminde de özel sektörün dikkatini bu alana çekmeyi ve önünü açmayı düşünüyoruz. Yatırımcıları bu alana yatırım yapmaya davet ediyoruz. Biz yatırımcılarımıza gereken bütün desteği sağlayacağız. İnşallah Afyonkarahisar markalı tıbbi ve aromatik ürünleri dünyaya satacağız” dedi.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından yüklenici firma ile tesisin teslim tarihi ile ilgili de pazarlık yapmayı ihmal etmeyen Bakan Eroğlu, pazarlık sonucunda tesisin açılış tarihinin 13 Aralık 2013 ve saat 13.13 olacağını söyledi.
Tesisin temeli, Bakan Eroğlu başta olmak üzere protokol üyelerinin hep birlikte butona basması ile atıldı. GÖKTEN CEYLAN (İHA)