Eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde il genelinde karşılaşılan sorunlar ile “2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin görüşüldüğü 2018-2019 eğitim öğretim yılı 2. Dönem sonu İl Milli Eğitim Danışma Kurulu Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı

Eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde il genelinde karşılaşılan sorunlar ile “2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin görüşüldüğü 2018-2019 eğitim öğretim yılı 2. Dönem sonu İl Milli Eğitim Danışma Kurulu Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı.

Emir Murat Özdilek Otelcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İl Özel İdare Genel Sekreter V. İsmail Güleç, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, okul aile birliği başkanları veliler ile öğrenci temsilcileri katıldı.

Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın başta 2023 Eğitim Vizyonu olmak üzere kurumun faaliyetlerini içeren genel bir açıklama yaptı.

Farklı Bakış Açılarıyla Doğruyu Bulmamız Gerekiyor

Toplantının açılış konuşmasında eğitimin eksiklikleri ve aksaklıklarını bu toplantıda hep birlikte konuşacağız diyerek sözlerine başlayan Vali Mustafa Tutulmaz, ”Bizim, kamunun göremediği eksiklikleri başta velilerimiz olmak üzere herkesin söylemesini istiyoruz. Biz herkesten bir şeyler almak zorundayız. Kimse boş durmuyor, herkes bir şekilde görevini yapıyor. Demek ki bir yerlerde yanlışlığımız ve eksikliğimiz var. Başarı çıtasını yükseltmemiz gerekiyor. Farklı bakış açılarıyla doğruyu bulmamız gerekiyor. Bu nedenle bu toplantıda ben dahil herkesi eleştirebilirsiniz. Burada her şeyi söyleyebilirsiniz” dedi.

Vali Mustafa Tutulmaz toplantıya katılanlara söz vererek eğitimle ilgili yapılması gereken öneri ve tavsiyeleri aldı.

Eğitim Disiplin İşidir

Toplantının kapanış bölümünde konuşan ve eğitimin disiplin işi olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Toplumların geleceği ancak eğitimle şekillenir. Eğitimin önemini kavramamız gerekiyor. Başta yöneticiler olmak üzere ilin Valisi olarak ben, İl Milli Eğitim Müdürümüz, yardımcıları, okul idarecileri, öğretmenler, veliler hepimiz bu işi ciddiye almalıyız. Başarının ilk şartı budur. Sadece önemini anlamak değil aynı zamanda gereğini de yapmamız gerekir. Eğitim disiplin işidir. Disiplin olmadan, zamanında okula gitmeden, dersi zamanında anlatmadan, son anda bir şeyler yapma gayreti içerisinde olunduğu zaman başarı gelmez. Öğretmen demeli ki, “ben en iyi öğretmen olmalıyım” aynı şekilde Okul Müdürü demeli ki; “ben elle işaret edilecek en iyi 3 okul müdüründen birisi olmalıyım.” Bunu demediğimiz müddetçe ne yaparsak yapalım bir yere kadar başarı olur” dedi.

Yeniden Silkinmeye İhtiyacımız Var

Eğitim konusunda tüm kesimlerin sorumluluğunun bilincinde olması gerektiğini ifade eden Vali Mustafa Tutulmaz: “Elbette bizlerde en başta sorumluyuz. Yani her görev illa ki müdürde, öğretmende, velide demiyoruz. Yöntemler, metotlar tamamen insana dayanıyor. Eğitimde birinci insan gücü öğretmendir. Öğretmen inanmadan başarı elde etmek zor oluyor. Vicdanı bilgiyle güçlendirerek öğretmenin eğitim faaliyetlerinde etkin olması gerekir. Ben inanma konusunda eksikliğimiz olduğunu görüyorum. Gayretli olanları tenzih ediyorum ama gördüğüm manzara şu; birçok idareci, öğretmen başarısızlığı baştan kabul ediyor. Gayret etme içerisinde olunmuyor. Bizlerin en başta kesinlikle yeniden silkinmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bir Hedef Belirlemeli ve Başarıya Odaklanmalıyız

Akademik başarının arttırılmasında okuma alışkanlığının önemine dikkat çeken ve son iki yılda bu anlamda iyi bir mesafe kaydedildiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Okuma alışkanlığı oluşmadan akademik başarıyı güçlendirmemiz mümkün değil. Son iki yılda epey yol aldık, okumaya ivme kazandırdık. Verim almamız ilk yılda güç olacaktır. Zamanla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ben iyi bir konuma geleceğimizi düşünüyorum. Öğrencinin alt yapısını okuma yönünde epey ilerlettik. Bazı okullarda görüyorum. Okuma üzerine, çalışma üzerine dört dörtlük bir sistem oluşturulmuş. Ama bazı yerlerde var ki ne sistem var, ne de öğrencide okuma azmi var. Tüm bunlardan hareketle Stratejik Eylem Planı hazırlanmalı ve bir hedef koymamız gerekiyor. Hedefi koyduktan sonra bu hedefe hangi eylemlerle ulaşacağız, zirveye nasıl tırmanacağız bunu belirlemeliyiz. Okul Müdürlerimiz bu hedefleri koyacak kişilerdir” şeklinde konuştu.

Sorunları Ancak Zihniyet Değişikliği İle Çözebiliriz

Velilerin işin içinde olmadığı eğitimin biraz zayıf kaldığını vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “ Veli ilgili olunca çocuğun başarısı beraberinde geliyor. Her okulda velilerle işbirliği içerisinde hareket etmeliyiz. Başarıya ulaşmalıyız. Akademik başarısı olmayan çocuklarımızı da diğer alanlarda topluma kazandırabilmeliyiz. Bunun en güzel örneğini İhsaniye ilçemizde “eğitimde 3 Adım Projesi” ile gördük. Bizim her ilçemizin, her okulumuzun yeni bir harekete ihtiyacı var. Sorunları ancak zihniyet değişikliği ile çözebiliriz. Hep birlikte başarıya odaklanmalıyız. Çocuklar bizim geleceğimiz. Başarılı olan bir çocuk belki milletini, belki de insanlığı kurtarır. Bugünün kendinden bahsettiren insanların aslında başarısız oldukları söylenir. Mucitlerin hayatlarına baktığımızda akademik başarı yoktur belki ama önemli buluşları elde etmişler. Alt yapı olarak her şeyi en iyi olan bir iliz. Başarımızı arttırmalıyız. Artık akademik başarımızı 30’ların altına düşürmeliyiz. Bunu başaramadığımız sürece vatandaşı ikna etmemiz zor. Böyle olunca vatandaş eleştirmekte haklıdır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda yapımı devam eden Okulların inşaatları ile ilgili son durumun yanı sıra okullaşma oranı ve okulların genel başarı durumları gözden geçirildi.

Kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğretmenler, veliler ile öğrencilerin fikir ve önerilerinin alınması, yetkililer tarafından bilgi verilmesiyle toplantı sona erdi.