İl Hıfzıssıhha Meclisi Kararı



İlimiz Hıfzıssıhha Meclisi 18.07.2020 tarihinde saat 14.00'da Vali Gökmen ÇİÇEK Başkanlığında aşağıda isimleri ve imzaları bulunan üyelerin iştiraki ile toplanarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.



A) 07.07.2020 tarihli ve 40 notlu İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi B) Maddesi ile, "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler Hk " başlığı altında karar alınmıştır.



Salgının kalabalık ortamlardaki hızlı yayılımı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu maddenin 1 ve 2 ci maddesi şu şekilde değiştirilmiştir.



I Köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin süresi aynı gün içerisinde olacak şekilde 3(üç) saat içinde tamamlanacaktır.



2)Düğün vb. organizasyon sahipleri, düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken düğün davetiyeleri ile birlikte yetkililere başvuracak, davetiyelerde etkinlik başlayış bitiş saati belirtilerek, tüm etkinliğin, organizasyonun 3(üç) saat içinde tamamlanacağı beyan edilecektir.



B) Dünyada ve Ülkemizde insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını pandemisi nedeniyle Sağlık Müdürlüğüne bağlı kurum ve kuruluşlarda 2019- 2020 Yılı Yaz stajı, Lisans Tamamlama, İntöm Gözlem Çalışmaları ve Uygulama Eğitimi başvurusıında bulunan öğrencilerin staj talepleri Sağlık Müdürlüğünce yeniden degerlendirilmiştir.



Konu hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) 13.04.2020 tarih ve E.26482 sayılı Üniversite Rektörlüklerine gönderdiği yazısında, öğrencilerin "staj/uygulama eğitimlerini,' dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla, simülasyon eğitimi, proje, vaka analizi vb. faaliyetlerle de tamamlayabilmeleri, hususunun Yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları ile karara bağlanması gerektiği” bildirilmiş olup bir çok Üniversitenin de bu doğrultuda öğrencilerine kolaylıklar sağladığı bilinmektedir.



Yine Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü kurumlarında öğrenim gören öğrencilerinin stajları ile ilgili olarak 25.05.2020 Tarih ve E 7185150 sayılı yazısında " Anadolu Teknik Programı öğrencileri ile staj hükümlerine tabi olan Anadolu Meslek programı öğrencilerinin mesai saatleri sonrasında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapmaları gereken stajlar 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında yapılmayacaktır.” şeklinde kurumlarını talimatlandırmıştır.



1-Yukarda sayılan nedenlerle ve Koronavirüs (Covid-19) salgınını önleme amacıyla, sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltmak için Bakanlığımız ve Bilim Kurulunun verdiği kararlar doğrultusunda bugüne kadar birçok kısıtlamaya gidilmiş ve birçok ilave Karar No:43 Karar Tarihi: 18.07.2020 alınmıştır. Bu tedbirler neticesinde elde edilen olumlu gelişmelere bağlı olarak kontrollü sosyal hayat dönemine geçilmiş olmakla birlikte henüz pandemi sonlanmadığından ve staj yapacak öğrencilerin hastanelerde sosyal hareketliliği, sağlık personeli ve hastalarla teması ve bunlara bağlı bulaş riskini artırabilecek olmaları nedeniyle; stajyer öğrenci sağlığı ile güvenliği de göz önünde bulundurularak Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda normalleşme tamamlanıncaya kadar stajlar (Yaz stajı, Lisans Tamamlama, İntöm Gözlem Çalışmaları ve Uygulama Eğitimleri) ertelenmiştir.



906.052020 tarihli 89780865-153-E.7647 sayılı "Berber/Güzellik Salonu/Kuaförlerin Açılması Genelgesi” konulu İçişleri Bakanlığı Genelgesi'nin I I . maddesinde yer alan "Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek, ancak sakal tıraşı makinesi ile kısaltma şeklinde yapılabilecektir ' maddesi sektörden gelen talepler doğrultusunda "Bilimsel Danışma Kurulu” tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendinne sonucunda COVID-19'un ana bulaşma yolunun, virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklar olması nedeni ile ustura veya tıraş makinası kullanılarak sakal tıraşına izin verilmesi ve tıraş yapılırken I metre mesafe korunamayacağından maskeye ek olarak yüz/göz koruyucu kullanılmasının uygun olduğu belirtilmiştir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ne "COVID-19 Kapsamında Güzellik Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler” eklenmiş ve bu eklemelere istinaden aynı rehberde yer alan "Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Alınması Gereken Önlemler” başlığındaki "bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinin sunumu geçici süreliğine durdurulmalıdır” ibaresi kaldırılmış ve içinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayata ilişkin işleyişi kolaylaştırmak adına bazı cümle düzenlemeleri yapılmıştır.



Benzer şekilde "Market ve Süpermarketlerde Alınması Gereken Önlemler” başlığı altında da Bilimsel Danışma Kurulunun önerisi ile "Çalışan ve müşteri dahil en az 8 metrekareye I kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalıdır” cümlesi "Çalışan ve müşteri dahil en az 4 metrekareye I kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalıdır” şeklinde değiştirilmiş ve işleyişi kolaylaştırmak amacıyla yeme içme alanları, gıda maddelerinin paketlenmesi konularında güncelleme yapılmıştır.



Kararları alınmıştır.



Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereğince idari para cezası verilecektir. Alınan karantina kurallarına uymayanlara Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli işlemler başlatılacaktır.



Bu kararlar tavsiye niteliğinde olmak kaydı ile İlçe Hıfzıssıhha Kurullarına tebliğ edilmesi gerektiğine; Oy birliği ile karar verilmiştir.