İl Özel İdaresi’nin karar organı İl Genel Meclisi 2020 Mali Yılı Bütçesi’ni 170 milyon lira olarak oy birliği ile karara bağladı. Toplantıda bütçenin hemen her kalemi oylanırken hiç karşı oy kullanılmadı

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

İl Özel İdaresi’nin karar organı İl Genel Meclisi 2020 Mali Yılı Bütçesi’ni 170 milyon lira olarak oy birliği ile karara bağladı. Toplantıda bütçenin hemen her kalemi oylanırken hiç karşı oy kullanılmadı

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı bütçe görüşmeleri 20. gününde tamamlandı. Meclis üyeleri otomatik oylama sistemi yerine; tek tek oya sunulan bütçe kalemlerine el kaldırarak oy verdi.



“ANA GAYEMİZ YATIRIMLARI HIZLANDIRMAK”

Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Kasım ayının 20. ve sonuncu toplantısında aslen önemli olan 2020 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programını tamamladıklarını belirtti. İlk olarak 2020 Yılı Performans Programı okundu. Program okunduktan sonra meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. 2020 Mali Yılı Bütçesi oylaması öncesi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Evciler İGM Üyesi Şener Çalışkan bilgiler verdi. Çalışkan, Plan Bütçe Komisyonu olarak İl Özel İdaresi 2020 yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi için Kasım ayında hummalı bir çalışma ile il geneline hitap etmeyi hedeflediklerini söyledi. 2020 Mali Yılı Bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Çalışkan, “Meclisimizin tüm üyeleri olarak temel gayemiz ve şuurumuz başta seçim bölgelerimiz olmak üzere ilimize ama daha da önemlisi bu cennet vatana karınca kararınca çalışmak olmanın bilincindeyiz. 2020 yılı bütçesiyle alakalı elimizde olan verilerle geldiğimiz nihai rakamlara ve il genelinde yatırım planlarıyla alakalı özet bilgilere kısaca değinmek isterim. Öncelikle şunu altını çizerek belirtmek isterim ki genel anlam da bütçe oluşturulurken bizlerin ana gayesi şimdiye kadar olan yatırımların nasıl hız kesmeden hatta daha da ivme kazanarak devam edeceği hususu olmuştur.” dedi.



“KISITLI VE BEREKETLİ BİR BÜTÇE OLUŞTU”

Yatırımların ivme kazanması noktasında önceliklerinin ihtiyaçlar sıralaması olduğunu söyleyen Çalışkan, “Su, kanalizasyon başta olmak üzere sonrasında eğitim ve yol ihtiyaçları bu sıralamayı takip ederek sosyal donatı ve ihtiyaçlara dair bir sıralama yaptık. Allah’a çok şükür ki geldiğimiz noktada geçen yıllara göre daha kısıtlı bir gelir düzeyimize rağmen bereketli ve hayırlı olması temennisin de olduğumuz bir bütçe oluşturduk.” diye konuştu.



“İÇME SUYU ÖDENEĞİ ARTTIRILDI”

Şener Çalışkan, genel ihtiyaçların karşılanması noktasında, yatırımların kısıtlanmadığı, hatta arttırıldığı bütçe rakamları doğrultusunda en temel ihtiyaç olan içme suyu ödeneğinin 2,5 milyon lira ön görüldüğünü kaydetti. Çalışkan, “Biz ise içme suyu ödeneğini yaklaşık 1,5 milyon lira artışla 4 milyon rakamına çektik. Yine kanalizasyonda 2,5 milyon lira ön görülen bir rakam varken 3,5 milyon lira seviyesine çektik yükselttik. Milli Eğitim ödeneğimize ayrılan ilçe bazında bakım, onarımlar dâhil il genelinde toplam devam eden yatırımlarla birlikte bu rakam geçen yıla göre yaklaşık 5,5-6 milyon lira bir artışla 37 milyon küsur rakamına, 37 milyon 267 bin 827 lira seviyesine yükseltildi. Diğer kurumlara neredeyse hiç ödenek ayıramama riskimiz varken bizler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere ilçelerin büyüklüğüne bağlantılı olarak 10 bin lirayla 15 bin lira devam eden yatırım ve planlanan yatırımlarla birlikte yaklaşık 1 milyon lira seviyesine çıkardık.” şeklinde konuştu.



“İŞ VE YATIRIM YAPMA OLANAĞINI ARTTIRAN BÜTÇE”

Şener Çalışkan, Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere geçen yıl rakamı 600 bin lira iken Sağlık Müdürlüğü bünyesinde il geneli ve üniversitelerde kullanılmak üzere bu rakamı 775 bin liraya çektiklerini belirterek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde yatırımlar toplamı ilçelerimize büyüklükleri oranın da pay verilecek şekilde 1 milyon liralık bir yatırım payı ayırdık. İl genelinde 1 milyon 365 bin lira ile tarım bütçesi çıkardık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 250 bin lira, Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğünce muhtaç asker ailelerine yardım için 50.000 lira bir pay ayırarak bir bütçe oluşturma gayretin de olduk. En önemlisi bütçe oluşturulurken ilçelerimizi rahatlatacak tüm meclis üyelerimizin iş ve yatırım yapma olanağını arttıracak bir çalışma yaptık.” ifadesini kullandı.



“TAHSİS TALEPLERİNE 5 MİLYON AYRILDI”

Geçen sene ayrılan halı saha ödeneği adı altında, çok amaçlı salondan, düğün salonu, kapalı pazar yeri, ekmek fırını gibi istenilen tahsislerde kullanılabilecek 2 milyon lira rakamını 5 milyon lira seviyesine yükselttiklerini açıklayan Çalışkan, “İlçelerde de yatırım anlamında kullanacağımız bariz bir fiyat farkı olan yatırım bütçesi oluşturduk. Bu bütçenin hayırlara vesile olması temennimi tekrar ediyorum. Bütçenin hazırlanması aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Plan Bütçe Komisyonu üyelerimiz olmak üzere sürekli istişare içinde olduğumuz Meclis Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Özel İdare Genel Sekreterimiz Murat Toy’a tüm daire amirlerimize, diğerleri kusura bakmasın özellikle Encümen Müdürümüz Yusuf Çiğdem’e ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.



“İNŞALLAH YATIRIMLARDA AZALMA OLMAYACAK”

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, 2020 Yılı Performans ve Bütçe çalışmasını tüm meclis üyelerinin halis bir niyetle, olabildiğince ilçelerin, kurumların talepleri İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin yol göstericiliğinde hazırladıklarını kaydederek, “Gönül ister ki tüm ilçelerimizin her talebine karşılık verelim. Ama Plan Bütçe Komisyon Başkanımız Şener Çalışkan’ın da çok güzel şekilde ifade ettiği üzere bu sene bütün bu olumsuzluklara rağmen arkadaşlarımızın gayreti ile en azından yatırımlar da bir azalma inşallah olmayacak. En güzel şekilde yapılacak. Allah 2021, 2022, 2023 ve 2024 bütçelerinde aynı şekilde büyük bir aşkla, şevkle, heyecanla bütçemizde inşallah arttırarak tüm ilçelerimizin de tüm kurumlarımızın da beklentilerine cevap verebilir hazırlamayı nasip etsin.” dedi.



6 ÜYE ARALIK’TA TATİL YAPABİLECEK

Toplantı sonunda İGM’nin toplam 50 kişiden oluşan üyelerinden 44’ünün bir yıllık görev süresini tamamlamadıkları gerekçesiyle yasa gereği Aralık ayında planlanan Meclis tatilini kullanamayacakları öğrenildi. Ancak İGM’de yasal görev süresini dolduran; Mevlüt Özaydın, Veysel Tekeli, İrfan Seçen, Hamit Çakır, Uğur Dalgalı ve Ramazan İlhan’ın oybirliği ile Aralık ayında tatil yapmalarına karar verildi. Mazeretleri nedeniyle 20 günlük Kasım ayı toplantılarına katılamayan üyelerin mazeretleri de oybirliği ile kabul edildi.



Meclisin Aralık ayı toplantısının ilk birleşimi 2 Aralık Pazartesi günü saat 10.30’da başlayacak.



Kocatepe Gazetesi / Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi