İCRA DAİRELERİNE AB MODELİ Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle, İspanya ve Yunanistan ile ortaklaşa yürüteceği ‘İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması Eşleştirme Projesi’ kapsamında, Afyonkarahisar’ın da aralarında bulunduğu 5 ilde tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Afyonkarahisar Barosu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Nurullah Tekin, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aysun Mutafoğlu, İspanya Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Arantxa Alameda Lopez, Yunanistan Kısa Dönem Uzmanı Marinos Papadapulos ve avukatlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Başsavcısı Erol, icra dairelerinin etkinliğinin arttırılması projesi kapsamında Afyonkarahisar’ın; Hatay, Gaziantep, Trabzon ve Menemen ile birlikte pilot bölge seçildiğini aktardı. Projede 19 ay sürecek olan çalışmaların yürütüleceğini dile getiren Erol, icra dairelerindeki mevcut problemler ve iş yükünün azaltılması konusunda yapılabilecek çalışmaların görüşüleceğini kaydetti. Erol, yapılan bu toplantılarla problemin ortaya konacağını ve çözümüyle ilgili
çalışmalar yapılacağını belirtti. Afyonkarahisar’ın dosya sayısında Türkiye genelinde olduğu gibi yoğunluk bulunduğunu aktaran Erol, yasal düzenlemeler, fiziki mekan yetersizliği ve personel eksikliğinin giderilmesi halinde problemin çözümü konusunda ilerleme kaydedilebileceğine inandığını söyledi.
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aysun Mutafoğlu ise projenin, 1,8 milyon euro’luk bir bütçeye sahip olduğunu, bu bütçenin yüzde 95’inin AB, yüzde 5’inin de Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacağı anlattı.
Projede AB’den gelen uzmanlarla, yerli uzmanların birlikte çalıştığını aktaran Mutafoğlu, Yunanistan ve İspanya’dan gelen uzmanlarla birlikte faaliyetler yürüteceklerini, karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Pilot illerde başlatılan bu uygulamaların yanında Avrupa’nın farklı ülkelerine geziler düzenleyip icra konusundaki uygulamaları inceleyeceklerini anlatan Mutafoğlu, yapılacak bu çalışmaların ardından Türkiye’de en uygun düzenlemeyi kullanmaya çalışacaklarını belirtti. Uzmanların uzun çalışmalar sonucunda çok detaylı anketler hazırladıklarını anlatan Mutafoğlu; sözlerini şöyle sürdürdü: “Avukatlarımıza, hakimlerimize, icra çalışanlarımıza, vatandaşlarımıza ayrı anketler hazırlandı. Biz bu anketleri 2 günlük çalışma süresi içerisinde, yüz yüze uygulayacağız ve daha sonra buradan elde ettiğimiz sonuçlarla bir takım çıktılar elde edip, ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz. Yapılan uygulamaları yabancı ülkelerle kıyaslama imkanı da sağlanacak. Bize kendi durumumuzu
değerlendirme imkanı verip, ciddi bir ufuk kazandıracak.”
Açılış konuşmalarının ardından projenin İspanya Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Arantxa Alameda Lopez ve Yunanistan Kısa Dönem Uzmanı Marinos Papadapulos tarafından ‘İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması Eşleştirme Projesi’ tanıtım ve bilgilendirme toplantısı ile ilgili bilgiler aktarıldı.