Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük tam kapanmayla ilgili olarak "Esnaf ve sanatkâr tam kapanmaya gittiği zaman ne kazanacak evine ne götürecek? Borcunu neyle ödeyecek? Yanındaki çalışan işçinin maaşını nasıl ödeyecek? İş yeri kirasını nasıl verecek? Çekler, senetler, krediler ve kredi kartları nasıl ödenecek? Bunlar cevapsız kalan sorular" dedi.

Karnıbüyük“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kısıtlamada esnafa herhangi bir destek paketi yok” diyerek sözlerine başlayan Karnıbüyük; “ Bu tam kapanma olması gereken bir kapanmaydı ama yeri ve bugün ve bu tarih değildi. Şimdi Martın 1’ine kadar cumartesi ve Pazar günleri kapalı, 5 gün açıktı. Buna aylardır esnaf ve sanatkâr olsun, halk olsun alışmıştı. Ziyaretini buna göre yapıyordu. Pandemideki düşüşün seyri biraz daha devam etseydi keşke. Esnaf ve sanatkâr tam kapanmaya gittiği zaman ne kazanacak evine ne götürecek? Borcunu neyle ödeyecek? Yanındaki çalışan işçinin maaşını nasıl ödeyecek? İş yeri kirasını nasıl verecek? Çekler, senetler, krediler ve kredi kartları nasıl ödenecek? Bunlar cevapsız kalan sorular” dedi.

ESNAF VE SANATKÂR ÇOK TEDİRGİN

Karnıbüyük sözlerine şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanımız açıklama yaptıktan sonra, telefonum susmadı. Tüm esnaf “Ne yapacağız?” diye seslenişte. Bir de şu var. Bu pandemi kurulunda esnaf ve sanatkârı temsilen hiç mi bir tane birlik başkanı, oda başkanı, federasyon başkanı yok. Pandemi döneminde de bu bilim kurulunda esnafı temsil eden birilerinin olması gerekiyor.  Temsil eden biri olacak ki esnaf ve sanatkârla ilgili sorunları anlatacak. Hangi tarihte ne zaman kapanacaksa o zaman görüşlerini söyleyecek. Bu ülkede 80 milyon nüfusun aşağı yukarı 16-20 milyona yakını esnaf ve sanatkârın aileleri, çalışanlarıdır. Böyle bir nüfus var, bu nüfus yok hükmünde sayılamaz” diye konuştu.


İNSANOĞLU SAĞLIĞIYLA CÜZDANI ARASINDA SIKIŞTI KALDI

Karnıbüyük; “Bu vatandaş ne yapacak? İnsanoğlu sağlığıyla cüzdanı arasında sıkıştı kaldı. Tam kapanma süreci boyunca esnaf ve sanatkârlar, bu insanların aileleri, çocukları ne yiyecek ne içecek? Bu böyle olmaz, bu yanlıştır. Kaosa gidiyor bu durum.  Esnafın sonu hazırlanıyor. Sağlık için yapılanlar doğru ama kapanmanın yer ve zamanı yanlış. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Oda başkanları, birlik başkanları olarak kimseye derdimizi anlatamıyoruz. Basın ve sosyal medya aracılığıyla seslenişimizi sürdürüyoruz ama bu da yeterli değil. Yok, hükmündeyiz esnaf ve sanatkâr olarak, buna kanaat getirdim. Biz esnaf ve sanatkâr olarak kendi istihdamımızı kendimiz yaratıyoruz. Devletimize yük olmuyoruz. Kendi sigortamızı, bağ-kurumuzu ödüyoruz. Yanımızda işçi çalışıyor, onun sigortasını ödüyoruz. Kendi ticaretimizi kendimiz yapıyoruz” ifadelerini kullandı
 

İKİ DİLİM EKMEĞİ HELAL YOLDAN GÖTÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

“Bütün üniversiteli gençler, çocuklar hepsi işsiz geziyor bu memlekette” diyerek sözlerini sürdüren Karnıbüyük; “Ülkeyi terk etmenin yollarını arıyorlar. Gidebilen gidiyor, gidemeyen kalıyor. Eğitimde yanlışlık var, yanlış eğitimin yüzünden dünyanın üniversite diplomalı işsizi var bu ülkede. Bu sorunlar varken üstüne bir de bu sorun eklendi. Bu mücadelede de Afyonkarahisar bazında tek başıma kalıyorum. Diğer oda başkanlarıma da sesleniyorum, birlik başkanıma sesleniyorum. Neredesiniz? Gelin oturalım ortak bir karar verelim. Gelin ortak itirazımızı yapalım ben tek başıma itirazımı yaptığımda muhalefet oluyorum.  Doğru söylemeyeceksek o zaman biz bu koltuklarda oturmayalım. Oda başkanlarıma da sesleniyorum, birlik başkanıma buradan sesleniyorum. Esnafın içine çıkın. Esnafın dert ve sorunlarını dinleyin ona göre de açıklamalarınızı yapın, sorunları dile getirin” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: HİSAR GAZETESİ / CAN GÖKPINAR