Afyonkarahisar İGM Üyesi Ahmet Kaya, Hocalar’da okul saatinde meydana gelebilecek şiddetli bir depremin bir nesli yok edebileceğini savunarak, kamu binalarında gerekli tetkiklerin yapılmasını istedi. Afyonkarahisar’ın Hocalar ilçesinde bir süre önce meydana gelen 4.2’lik depremin ardından AK Parti Hocalar İl Genel Meclisi (İGM) üyesi Ahmet Kaya, ilçedeki kamu binalarının incelenmesi ve ilçede jeolojik çalışma yapılması için İGM’ye önerge verdi. Meclis’te gündem dışı söz alan Kaya, Hocalar’da 29 Mart 2012 tarihinde 4.2 şiddetinde bir depremin meydana geldiğini, bunun öncesinde ve sonrasında da pek çok artçı sarsıntının yaşandığını ifade etti.
Kaya, 4.2 şiddetindeki depremin ardından ilçede bir panik ortamının oluştuğunu, deprem yıkıcı olmamasına rağmen vatandaşların tedirginlik yaşadığını söyledi. İlçe halkının daha büyük deprem olup olmayacağı ile ilgili kaygı içerisinde yaşadıklarını anlatan Kaya, şöyle konuştu: “İlçe halkımızın bu paniği atlatabilmesi için ilçe merkezinde deprem ile ilgili jeolojik araştırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İleride deprem konusunda bir sıkıntının olup olmayacağı konusunda teknik çalışma yapılması için
önerge veriyorum.”
BÜYÜK BİR DEPREM BİR NESLİ YOK EDEBİLİR
1999 depreminin ardından Türkiye’nin deprem ile yüzleştiğini dile getiren Kaya, bu depremin ardından deprem yönetmelikleri ve genelgeler çıkarıldığını belirterek şunlar söyledi: “1999’daki depremin ardından bazı kamu kurumlarında depremle ilgili çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bizim ilçemizde 1999’dan önce yapılan kamu kurumları var. Buralarda 4.2’lik depremde çok ciddi bir hasar olmadı ancak kamu kurumlarının depreme dayanıklı olup olmadıkları noktasında tetkiklerin yapılması için talebimiz var.”
İlçelerinde bir yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) bulunduğunu anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yaklaşık 600 öğrenci kalıyor. Okul saatinde iken büyük bir deprem olmuş olsaydı bir nesil yok olacaktı. Onun için biz yapılacak olan çalışmaları çok önemsiyoruz.”