Hızlıca Nasıl İş Bulunur: İşe Hızlı Alınmak İçin İpuçları

Hızlı bir şekilde iş bulmak, özellikle işe alım süresinin dört hafta kadar sürebileceği göz önüne alındığında zorlu bir görev gibi görünüyor. Uzun işe alım süreçleri, yeni bir kariyer ararken birçok iş arayan kişiyi iyimserlikten uzak bırakabilir. Yakında bir hamle yapmak istiyorsanız, uzun süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını merak edebilirsiniz. Kesinlikle var, bu yüzden hızlı iş bulmak için yararlanabileceğiniz 5 ipucunun bir listesini hazırladık.

1. Bir işte ne istediğinizi bilin ve hazırlığınızı yapın.

İş aramaya başlamadan önce, güçlü ve zayıf yönlerinizi ve yapmaktan keyif aldığınız iş türünü düşünmek için zaman ayırın. Bir işte ne istiyorsunuz? Bu yeni iş için taşınmaya istekli misiniz, uzak bir iş bulmayı mı planlıyorsunuz yoksa bulunduğunuz yere yakın bir iş mi olacak? Ne istediğinizi ne kadar iyi bilirseniz, çalışmaktan mutlu olacağınız yeni bir iş bulma olasılığınız o kadar artar. Sonra, başvurmak istediğiniz şirketlerin bir listesini yapın. Çalışmak isteyeceğiniz şirketler buldukça hepsini bir Excel elektronik tablosuna veya Google E-Tablosuna koyun. Artık başvurmaya ve röportaj yapmaya hazır olduğunuzda geri gelip bu şirketleri tekrar bulmak zorunda kalmayacaksınız. Hazır olduğunuz anda listenize gidip başvurmaya başlayabilirsiniz.

Şimdi, “Bekle, bu şirketlerin işe alım yaptığını nereden bileyim?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu önemli değil. Başarılı şirketlerin çoğu her zaman büyüyor ve onlara özgeçmişinizi ve neden onlar için çalışmak istediğinizi içeren harika bir e-posta göndermek, ilgili bir iş ilanı vermemiş olsalar bile size röportajı sağlayabilir! Elbette, daha sonra çevrimiçi ilanları olan şirketleri de arayabilirsiniz, ama bunu herkes yapar… bu yüzden bu, aşırı rekabetçi olan yerdir.

Yine de yapabilirsiniz, ancak bunu da yapın. Bu, bir iş aramaya başlama hazırlığının önemli bir parçasıdır.

2. Uyarlanmış kapak mektupları yazın.

Kapak mektupları geçmişte kalmadı: İşe alım uzmanlarının %87'si kapak mektuplarını okuduklarını söyledi. Daha da ikna edici bir şekilde söylemek gerekirse, uyarlanmış kapak mektupları, görüşmeleri %51 ve geri arama oranlarını %31 artırdı. Başvurduğunuz her pozisyon için kapak mektubunuzu değiştirmek en iyi uygulamadır ve bu istatistik, çabanızın karşılığını aldığınızı kanıtlar.

Niteliklerinizin kısa bir özetini verin, başarılarınızın somut örneklerini verin ve uzmanlığınızın şirketin gelişmesine nasıl yardımcı olacağından bahsedin. İşe alım yöneticileri, sizi diğer adaylardan neyin ayırdığını bilmek ister, bu nedenle benzersiz beceri setinizin sizi nasıl uygun hale getirdiğini vurgulamak için kapak mektubunuzu kullanın.

3. Özgeçmişi basit ve alakalı tutun.

Sayfalarca deneyime sahipseniz, hepsini listelemek gerekli midir? Açıkçası, pek değil. Konu deneyiminizi ve iş geçmişinizi belirtmek olduğunda, bunu basit ve alakalı tutun.

Geçmiş iş deneyiminizi kısa ve öz bir şekilde özetleyin ve iş görevlerinizin tanımlarının başvurduğunuz pozisyonla alakalı olduğundan emin olun. İşe alım yöneticilerinin %40'ı özgeçmişinizi incelemek için bir dakikadan az zaman harcıyor, bu nedenle açık pozisyon için geçerli beceri ve deneyime sahip olduğunuzdan emin olun. Ayrıca, bu bir dakika içerisinde görünümüyle sizi öne çıkarabilecek özgeçmiş hazırlayın. Bu tür özgeçmişleri cvmaker’ın şablonlarına göz atarak bulabilirsiniz.

4. Kendinden emin beden dili pratiği yapın.

Bir iş görüşmesinde özgüveni yansıtmak, ikinci seçenek olmakla işi çabucak almak arasındaki fark olabilir. İletişimin %65'i sözsüz olarak gerçekleştiğinden, kendinden emin beden dili, kendinden emin cevaplar vermek kadar önemlidir. Röportajınız ister yüz yüze ister videoda olsun, sözsüz iletişiminizin, mülakat sorularına verdiğiniz cevapların alıştırmasını yaptığınız kadar pratiğini yapın. Kıpırdanmaktan kaçının, duruşunuza dikkat edin ve kendinden emin bir tavır için sürekli göz teması kurun.

İşverenler, becerilerinize ve kendinize güvendiğinizi bilmek ister. Bunu göstermezseniz, pozisyon için uygun olmadığınız izlenimi verebilirsiniz.

5. Mülakatı yapan kişiyle etkileşim halinde olun.

İşe alım yöneticileri ve işverenler, dinlediğinizi ve söyleyecekleriyle ilgilendiğinizi bilmek isterler. Sorular sorun ve bir cevaptan emin olmadığınızı söylemekten korkmayın - her şeyi bilmeseniz bile harika bir röportaj yapmak hala mümkündür. Hatta işe alım görevlilerine, sadece işi çabucak almaya çalışmak yerine becerilerinizi doğru bir şekilde temsil ettiğiniz konusunda güvence verebilir.

Görüşmeye bağlılığınızı ve ilginizi göstermenin en iyi yollarından biri aktif olmaktır. Kuruluşun web sitesine göz atın, yorumları okuyun, sosyal sayfalarda gezinin ve şirket misyonunu, vizyonunu ve değerlerini öğrenin. Görüşmenize şirketle ilgili araştırmanızdan notlar getirin. Bu bilgi, görüşmecinize soracağınız sorular için size fikir verecek ve işe alım ekibine pozisyon hakkında kendinize güvendiğinizi ve ciddi olduğunuzu gösterecektir.