HIZLI TRENDE İMZALAR ATILDI Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Projesi’nin toplam uzunluğunun 624 kilometreolduğunu belirterek, hattın birinci kısmının Ankara-Afyonkarahisar, ikinci kısmının Afyonkarahisar-Uşak-Eşme, üçüncü kısmının ise Eşme’den Manisa-İzmir’e kadar uzanacağını bildirdi.
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı ve Ankara-Afyon Kesimi’nin Sözleşme imza töreni TCDD Genel Müdürlüğü’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Eroğlu, dünyada hızlı trende Türkiye’nin 8’inci sıraya yükseldiğine dikkati çekerek, “Dünyada hızlı treni olan 8 ülkeden birisiyiz. Avrupa’da 6 ülkeden birisiyiz” dedi.
Demiryollarına gereken önemin verilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, Türkiye’nin hızlı tren ağları ile kuşatılması gerektiğini söyledi. AK Parti hükümetleri olarak demiryollarına tam destek verdiklerini anlatan Eroğlu, “Demiryolları bizim yüzümüzün akıdır” dedi.
Eroğlu, Ankara-Afyonkarahisar 167 kilometrelik altyapının tamamlanması gerektiğini bildirerek, Afyonkarahisar’ın kaplıca, termal turizm gelenler için merkez olacağını söyledi. Eroğlu, Zafer Havaalanı’na ilişkin, “Yaptığımız pazarlık neticesinde 2014 sonuydu. Bunu bir buçuk yıl öne çektik. Dedik ki, 30 Ağustos 2013, saat 13.13’te ilk sefer Brüksel’e yapalım’. Firma o kadar hızlı çalışıyor ki, bu sene 29 Ekim 2012 tarihinde ilk seferini gerçekleştirmek için heyecanla çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
“Ankara Kalesi’yle Karahisar Kalesi’ni birleştireceğiz, inşallah. Belki Karahisar türküsünün de sözleri değişir diye düşünüyorum” diyen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Karahisar Kalesi yıkılır gelir’ yerine ‘Ankara’dan Karahisar kalesine hızlı tren gelir’ diye sözlerini değiştirmek gerekir diye düşünüyorum. Afyonkarahisar Ankara’dan şu anda bir saat 30 dakika, 3 saat 30 dakikaya ise İzmir’e gideceğiz.” “MUHALEFETE LAF YETİŞTİRECEK ZAMANIMIZ YOK”
Bakan Yıldırım ise, toplam uzunluğu 624 kilometre olan hattın birinci kısmının Ankara-Afyonkarahisar, ikinci kısmının Afyonkarahisar-Uşak-Eşme, üçüncü kısmının ise Eşme’den Manisa-İzmir’e kadar uzanacağını söyledi. Hattın toplam yapım maliyetinin 4 milyar TL olduğunu belirten Yıldırım, Ankara- Afyonkarahisar arasındaki kesimin 287 kilometre ve sadece altyapı yapım maliyetinin 700 milyon TL üzerinde olduğunu anlattı. “Biz sonuca bakalım, muhalefete laf yetiştirerek kaybedecek zamanımız yok” diyen Yıldırım, geciken hizmetlerin yapılmasıyla meşgul olunması gerektiğini söyledi. “BARAJLAR KRALI VEYSEL EROĞLU”
Bakan Yıldırım, “Sayın Eroğlu görevde olduğu süre içerisinde 263 tane baraj gerçekleştirdi. Bunların birçoğu başlanmış bırakılmış. Bir kısmı hiç başlanmamış. Önceki yıllara bakıyorsunuz, 90’lı yıllarda 9 tane tesis başlanmış hepsi de küçük göletler. 9 nerede 263 nerede? İşte hizmetin adı burada, Barajlar Kralı Veysel Hocamız. Bununla da kalmıyor, 49 vilayete içme suyu getirdi” dedi. “YOLLARDA HIZ YAPMA HOCAM, YOLLARIN KRALI OLMAZ KURALI OLUR”
Bakan Yıldırım, Bakan Eroğlu’nun yolculuk yaptığı sırada fazla hızlı gittiği açıklamalarına ilişkin, “Yollarda hız yapma hocam, yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur” dedi. Yıldırım, 2023’te 36 bin kilometre bölünmüş yol olacağını belirterek, 70 bin kilometre bölünmüş yolun da otoyol standardında sıcak asfaltla kaplanacağını anlattı. Yıldırım, “Yollar afyon kaymağı gibi de olur evelallah” dedi.
Bakan Yıldırım, “1990’lı yıllarda işi gücü bıraktılar, iktidarı nasıl al aşağı diye uğraştılar, onun için hizmetler kaldı. Ne oldu, olanlar oldu. Şimdi de hesabını veriyorlar. Bu memleketle herkes yaptığının hesabını verecek” diye konuştu.
Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
“Sayın Eroğlu, ‘kara tren gecikir, hızlı tren yetişir’ diyoruz, şimdi slogan değişti. Ankara’dan hızlı tren almaya geldik’ dedin. Sanki gelin götürüyorsun, biz TCDD Genel Müdürü’nün oğlunun gelinini dün aldık, o iş bitti. Bizden gelin almak kolay değil. Afyon’a tren götürmek için bakalım ne yapacaksınız, yüklenicileri, Bakanımızı görelim.”
Bakan Eroğlu ve Yıldırım, projenin bitim tarihi için yetkili firmalarla pazarlık yaptı. Projenin 1080 günde bitmesi öngörülürken, projenin bitim tarihinin 6 ay erken bitmesi konusunda anlaşıldı.