172 yıllık tecrübesiyle mülkiyet ve buna ilişkin hakların tesisi ile görevli olan Tapu Sicil Müdürlüğü özellikle son dönemlerde teknolojik altyapısını güçlendirmesi ile sunduğu hizmet kalitesini arttırdı.

Türkiye sıralamasında işlem hacmi ile 28. sırada bulunan İlimiz Tapu Sicil Müdürlüğü yaklaşık iki yıldır görevde bulunan başarılı İl Müdürü Engin Tolgay ile her geçen gün hizmet kalitesini yükseltti.

Afyonkarahisar Tapu Sicil İl Müdürü Engin Tolgay kurumun hizmetlerini ve Tapu Sicil Müdürlüğünün hedeflerini gazeteniz Türkeli’ne değerlendirdi.

Hedefimiz Kaliteli ve Hızlı Hizmet

Afyon Tapu sicil Müdürü Engin Tolgay Hedeflerinin Afyonkarahisar Halkına hızlı ve kaliteli hizmet vermek olduklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “1975 Eskişehir doğumluyum. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldum. 2002 yılında tapu kadastro teşkilatına girdim. Halen 1,5 yıldır Afyonkarahisar Tapu Sicil Müdürü olarak görev yapmaktayım. Afyonkarahisar'ın değerli halkına kaliteli yerinde ve hızlı hizmet vermenin amacındayız.” dedi

21 Bin Çalışanı ile Köklü bir kurum

Tapu ve Kadastro kurumunun Geçmişi Hakkında detaylı bilgiler veren Müdür Tolgay: “Aslında bu röportajımız tam özel bir döneme denk geldi, bu sene biz 172 yıldönümümüzü kutluyoruz. Tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün temeli Osmanlı İmparatorluğunda kurulan ‘‘Defterhane-i Amire’’ ye dayanmaktadır. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde toplumsal hayatı yeniden düzenlemek için ıslahatlar yapılmış ve Tanzimat Fermanında bu günkü anlamda mülkiyet kavramının ilk kez dile getirilmesiyle ortaya çıkan ihtiyaca istinaden Defterhane-i Hakani bünyesinde “Defterhane-i Amire Kalemi” kurulmuştur. Tapu işlemlerinin bir düzene sokulması için 21 Mayıs 1847 yılında “Tapu Hakkında İcra Olunacak Nizamname” ilan edilmiştir. Defterhane-i Hakani Nezareti bugünkü anlamda bakanlık düzeyinde bir daire iken 1329 tarihinde ise “Umur-i Tasarrufiye Müdüriyet-i Umumiyesi” adıyla yeniden örgütlenmiştir. Cumhuriyetin kuruluşunu takiben 1924 senesinde “Tapu Umum Müdürlüğü” adını alan teşkilata 22 Nisan 1342 tarihli ve 658 sayılı yasa ile kadastro birimi eklenmiştir. 1927 yılında ise “Muvazene-i Umumiye Kanununda” “ Tapu ve Kadastro Müdüriyet-i Umumiyesi” olarak zikredilen teşkilat Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ismini 29 Mayıs 1936 tarihinde almıştır. Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlı bir kurumuz, her ilçede bir tapu müdürlüğü var. Bir ayağımızda kadastro teşkilatı. Her il merkezinde kadastro var. Ülkemizin her tarafına yayılmış 24 tane bölge müdürlüğümüz var. Afyonkarahisar ilimiz Eskişehir'e bağlı. Türkiye genelinde teşkilatımızın 21 bin çalışanı var.”dedi.

Tapu işlemlerinde de dijital çağ’a geçtik

Tapu işlemlerinde de dijital çağ’a geçtiklerini aktaran Müdür Engin Tolgay: “Afyonkarahisar tapu sicil müdürlüğü olarak 41 personelimizle hizmet veriyoruz. Yurtdışı teşkilatımız oluşmaya başladı. Berlin’de bir ateşe büromuz var. Bunların sayısı her geçen zaman artacak ve orta doğu ülkelerinde faaliyete geçecek. Hem vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak hem de yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye gelmeden gayrimenkul alım satımlarında gerçekleştirmek istiyoruz. Artık dijital bir çağı yaşıyoruz. Afyon tapu müdürlüğü olarak sadece merkeze bakıyoruz. İlçelere bakmıyoruz. Yaklaşık 5-6 yıldır tapu müdürlükleri Türkiye’nin her tarafındaki tapu müdürlükleri ile işlem gerçekleştirebiliyor. Örnek vermek gerekirse Kars’ta bulunan bir taşımanızı satmak için Kars’a gitmenize gerek kalmıyor, satıcı ve alıcı buraya geliyor. Biz elektronik ortamda satış işlemini yapıyoruz.”Dedi.

Sabah Başvur öğleden sonra işlemler bitsin

Tapu Müdürü Engin Tolgay : “Artık elektronik bir çağda yaşıyoruz. Eskiden işlemlerimiz yavaş bir tempoda yürümekteydi, şu an Tapu Kadastro diye bir elektronik sisteme sahibiz. Bu program sayesinde işlemleri daha hızlı ve güvenli bir ortamda yapmaktayız. Şu örneği vermek istiyorum. Eğer eksik evrakınız yoksa dairemize sabahleyin başvurmuşsanız öğleden sonra veya en geç ertesi gün işlemi bitiriyoruz. Bu söylediklerim rutin işlemler için. Bazı işlemler var,  çok mirasçılı, hukuki durumu teknik olan durumlarda bu süre uzayabiliyor. Tapu Müdürlüklerinde kuyruk denen olay çok fazla kalmadı. Başvuru özgürlüğü çok fazla. Sabahleyin 8.30 gibi Müdürlüğümüzden veznelerimizden başvuru yapabileceğiniz gibi ayrıca internetten randevu alabilirsiniz veya Web Tapu dediğimiz bir olay var, Web tapu üzerinden Müdürlüğümüze gelmeden evrakları bilgisayara yükleyerek, evraklarınız ekranımıza düşer bizde sizi ıslak imzaya çağırırız. Her şey elektronik ortamda. Harçlarınızı efete yaparak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.”şeklinde konuştu.

Tapu işlemlerinde sadece nüfus cüzdanı kullanılır

Tapu işlemlerinde sadece nüfus cüzdanının kullanıldığının altını çizen Müdür Tolgay: “Tapu dediğimizde aklımıza en çok gayrimenkullerin alım ve satımı gelir. Öncelikle başvuruda bulunan kişinin yanında kimliğinin bulunması gerekir. Yasa gereği bizde sürücü ehliyetleri geçmez. Tarafların kimlikleri, fotoğrafları, emlak değeri ve Dask sigortası ile işlemleri başlatırız. Eğer herhangi bir gayrı menkul miras kalmışsa veraset ilanı isteriz. İşlemlerinizi bu şekilde başlatır ve sonuçlandırırız. Örneğin bir daire satın almaya kalktınız ve sabah 09.00 da geldiniz. Yaklaşık olarak 14.30 gibi olağan üstü bir durum yoksa işinizi tamamlamış olursunuz. Hatta şu an elektronik işlemlerden dolayı işlemler o kadar hızlandı ki saat 16.00 da WEB Tapu üzerinden başvuru yapan bir insanın saat 17.00 ye kadar işini bitirdiğimiz dönemler olmakta. Bence bu devrim niteliğindedir. Bu imkânı sunan devletimiz, teknolojik anlamda Genel Müdürlüğümüz büyük yatırımlar yapmakta. Bizde bunları uygulamaya çalışıyoruz. Çoğu zaman yarım günde vatandaşımızın işini bitirmekteyiz.”ifadelerini kullandı.

Tüm işlemler Kameralar önünde yapılıyor

Tüm işlemlerin Kameralar önünde yapıldığını aktaran Müdür Engin Tolgay: “ Tapuda malik görününen kişiniz bizzat başvurması gerekiyor veya vekilinin başvurması. İsterse vatandaş yetkili bir emlakçıya gidebilir. Emlakçı ile arasında bir sözleşme imzalar. Biz ona tellaliye sözleşmesi demekteyiz. Bu şekilde işlem yapılmak istenmezse vatandaş günün her saati web tapu üzerinden başvurabilir. Evraklarını sisteme yükler, biz bu başvuru yapıldıktan sonra vatandaşı mesaj yolu ile bilgilendirir ve imzası için müdürlüğümüze davet ederiz. Bütün bilgilendirmeleri mesaj yoluyla yaparız. Kameralar önünde ıslak imzasını alıp işlemi tamamlarız.”dedi.

Turnike sistemi personel için yapıldı

Turnike sistemi hakkında da açıklama yapan Müdür Tolgay: “Turnike sistemini kurma sebebimiz öncelikle memur arkadaşlarımızın giriş çıkışlarını kontrol altına almak hem de bu bölgede imza atmak için bekleyen vatandaşlarımızın kontrollü bir şekilde yukarıya çıkmalarını sağlamak. Aşağıda bulunan müdür yardımcımız ve memur arkadaşlarımızda vatandaşı bilgilendirirler. Sorunları böylelikle yukarıya çıkmadan aşağıda çözüyoruz. Yukarıya sadece imza atacak kişilerin çıkmasına izin veriyoruz.”dedi.

Web Tapu mobil bir uygulama

Müdür Engin Tolgay: “Geçen sene Tapu Müdürlükleri hazineye 11 milyar katkı sağladılar. Bu çok ciddi büyük bir rakamdır. Devletimize harç gelirleri anlamında en çok gelir getiren kurumların başında gelmekteyiz. Yılda 25 Milyon kişi Tapu dairelerine gitmekte. Elektronik uygulamalarımız var. Web Tapu hizmetimiz var. Türkiye’nin neresinde taşınmazın varsa istediğin şehirden, istediğin tapu müdürlüğünden satışını yapabilirsin. Web tapuyu açacak olursam, Web tapu mobil bankacılığın bir türü gibi .Mobil bir uygulama. İlerleyen süreçte akıllı telefonlar üzerinden indirilebilecek, şimdilik e-devlet üzerinden girilebiliyor. Taşınmazınız var mı görebiliyorsunuz, tapu kaydını alabiliyorsunuz, konumunu görebiliyorsunuz, parsel sorgulama gibi, satış talebi yapabilirsiniz. Bunların dışında bazı kısıtlamalar koyabilirsiniz, örneğin vekâletle işlem yapılmasını istiyorsunuz ve diyorsunuz ki ben gelmeden işlem yapılamaz. Bu şekilde kendiniz şerh koymuş oluyorsunuz. İstediğiniz zaman kendiniz bu şerhi kaldırabiliyorsunuz. Bir diğer kolaylık elektronik ortamda alıcıya yetki veriyorsunuz ve alıcı sizin tapu kaydınızı görebiliyor. Tapu üzerinde bir şerh var mı alıcı görebiliyor. Harçlarınızı elektronik ortamda ödeyebiliyorsunuz, kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Basit tapu kaydı gibi işlemler için tapu müdürlüklerine gitmeden tapu kaydı alabiliyorsunuz.”şeklinde konuştu

Hedef ıslak imza almadan online hizmet vermek

Hedeflerinin ıslak imza almadan online hizmet vermek olduklarını söyleyen Afyon Tapu Müdürü Engin Tolgay: “Bizim ilerleyen süreçteki hedefimiz vatandaşımızın ıslak imzasını almadan elektronik ortamda imzasını alarak tapu müdürlüğüne gelmeden işlemlerinin yapmasını sağlamak. Bu anlattığım hizmetlerimizin dışında arşivlerimizi elektronik ortama aktarıyoruz. Tapu işlemlerinin hızlı olması için arşivden çabuk evrak çıkması gerekir. Biz arşiv ekranda olsun, arşivde evrak aramak için zaman kaybetmeyelim. Çok daha hızlı olmayı planlıyoruz. Bir yeni uygulamamız ise e haciz uygulaması.Bu uygulamamız bu hafta başladı.Taşınmaza artık icra daireleri kendileri hacizleri koyuyorlar.Aynı araçlarda olduğu gibi.Kendileri koyup kendileri kaldırıyorlar.Buda bizim iş yükümüzü azaltacak bir uygulama.Bu artan zamanı bizde vatandaşımıza daha kaliteli daha hızlı hizmet sunmak için kullanacağız.Afyon Tapu Müdürlüğü Türkiye’nin en yoğun Tapu Müdürlüklerinin başında gelmekte.Biz geçtiğimiz yılki verilere göre Türkiye’de 28 büyük Tapu müdürlüğüyüz.Amacımız vatandaşa hızlı, etkin, bekletmeden işlemlerini seri bir şekilde yapmak.İşlem yapacak vatandaşımız okuryazar değilse iki tane şahit istemekteyiz.Onlar imza atarak vatandaşın okuryazar olmadığına tanıklık etmiş oluyorlar.”dedi.

Reşit olan her vatandaş kendi işlemini yapabilir

Reşit ve sağlığı yerinde olan Herkesin kendi başına işlem yapabileceğini aktaran Müdür Tolgay: “18 yaşından küçükler anne ve Babasının kontrolünde işlem yapabilir.18 Yaşından Büyükler zaten reşit oldukları için işlemlerini kendileri yaparlar. Yaş sınırlamasında önce bizim için vatandaşın bilincinin yerinde olması yaptığı işlem hakkında kendi isteği ile karar vermesi. Her yaşta işlem yapılabilir. Gerek görülürse doktor raporu istenir.”dedi

Tapu Takas sistemi alıcı ve satıcı için bir garanti

Tapu Takas sistemi hakkında bilgi veren Afyon Tapu sicil Müdürü Engin Tolgay  : “Tapu işlemlerinde birçok sorunla karşılaşılıyor. İmza atın ben parayı size yatırayım diyorlar. Ödeme yapılmıyor veya sahte para çıkabiliyor. Bunların hepsi risktir aslında artık bunları önleyen bir sistem var. Tapu takas sistemi, bilgi vermek gerekirse alıcı ve satıcının banka ı ban numaralarını alıyoruz. Para havalesinde banka tarafından hesaba geçmeden bekletiliyor. İmzalar atıldıktan sonra bizim onayımızla satıcının hesabına para yükleniyor. Eğer tapu işlemleri esnasında bir aksilik olursa işlem iptal olarak para geri alıcının hesabına dönüyor. Bu alıcı ve satıcı koruyan bir sistem 140 TL’de bir masrafı var.”dedi.

Online sistem sayesinde tüm boş memurlar hizmet verecek

Türkiye’nin her hangi bir yerindeki görevli memurun Afyon’daki vatandaşa hizmet verebileceğini aktaran Müdür Tolgay: “Yakın Zaman da Genel Müdürlüğümüzün yürürlüğe sokacağı bir sistem var. Türkiye Tapu bu sistem hakkında şunu söyleyebilirim Afyonkarahisar tapu bir işlem için geldiniz memurların hepsi dolu. O anda bu sisteme giriyorsunuz sistem size Türkiye’nin hangi ilinde boş memur varsa ona yönlendiriyor. Örnek verirsek Hakkari’deki memur arkadaş müsait sizin işleminizi o hazırlayıp online yolla buraya gönderiyor, burada bize çıktı alıp imza attırmak kalıyor. Bu sistemin yapılabilmesi için tüm arşivlerimizi dijital olarak girmemiz gerekiyor.”dedi. 

Vatandaşlık için yabancılar taşınmaz alıyor

Vatandaşlık alabilmek için yabancı uyrukluların Afyonkarahisar’da taşınmaz aldıklarını söyleyen Afyon Tapu sicil Müdürü Engin Tolgay  : “Son zamanlarda artık yabancı Ülke vatandaşları Ülkemizden taşınmaz alıyorlar. Hatta almakla kalmıyorlar belli bir bedel üzerinde alan kişilere devletimiz vatandaşlık hakkı sağlıyor. Geçen sene 1 Milyon Dolar idi. Bu sene 250 Bin Dolar. Aldığınız taşınmazı 3 yıl satmadığınızda vatandaşlık hakkını elde ediyorsunuz. Bu konuda da yabancı vatandaşlar Afyonkarahisar’da da taşınmaz alıyorlar. Biz Afyon tapu olarak İranlı bir vatandaşımıza iki işlem yaptık.”ifadelerini kullandı.

Yetkili kişilerle iletişime geçin

Son olarak Gazete röportajımızda vatandaşlara uyarılarda da bulunan Afyon Tapu sicil Müdürü Engin Tolgay  : “  Vatandaşlara birkaç uyarım olacak. Bizim yönlendirmelerimize mutlaka uymaya çalışsınlar. Mesai ve verilen randevu saatlerine uymaya çalışsınlar. Birde taşınmaz edinirken işlemlerinizi kolaylaştırırız diyen kişilere inanmasınlar. Yetkili odalara kayıtlı emlakcı ve aracı kurumlar ile çalışsınlar.”şeklinde konuştu.



TÜRKELİ Gazetesi / Mehmet Karakaş