rnrnHAYVANCILIĞI GELİŞTİRME PROJESİ DEVAM EDİYORrnrnAfyonkarahisar'daki yerli koyun ırklarının et, süt ve kuzu verimi yönünden yurt dışındaki diğer koyun ırkları ile rekabet edebilmesini sağlamak için çalışmalar ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

HAYVANCILIĞI GELİŞTİRME PROJESİ DEVAM EDİYOR Afyonkarahisar’daki yerli koyun ırklarının et, süt ve kuzu verimi yönünden yurt dışındaki diğer koyun ırkları ile rekabet edebilmesini sağlamak için çalışmalar devam ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi ile ‘Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da sürdürülen çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Zekeriya Erdurmuş, projelerin öncelikli hedefinin, yerli koyun ırklarının ıslah edilmesi olduğunu söyledi.
Projelerle yerli koyun ırklarının et, süt ve kuzu verimi yönünden yurt dışındaki diğer koyun ırkları ile rekabet edebilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirten Erdurmuş, 2006 yılında Şuhut’ta başlatılan projeyi bu sene dört farklı bölgede genişleterek devam ettirdiklerini kaydetti.
Yaklaşık 24 bin civarında halkın elinde koyun varlığının bulunduğuna dikkat çeken Erdurmuş, bu koyunların, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ndeki uzman heyet tarafından belirlenen yöntemle ıslah programına alındığını belirtti. Erdurmuş, 2006 yılında Şuhut’ta başlatılan ve ilk beş yıllık süreçte çok güzel sonuçların alındığı projeye; Sultandağı, Çay, Bolvadin ve Emirdağ’daki üreticilerin de dahil edildiğini bildirdi.
Erdurmuş, program ile pırlak, dağlıç ve ramlıç cinsi koyunların ıslah projesinin 2012 yılı itibari ile de devam edeceğini söyledi.
Yetiştiricilerin bu tür koyunlarını kayıt altına aldıklarını dile getiren Erdurmuş, koyun başına 10 lira verilen desteğin bu sene 15 lira olarak sağlanacağını söyledi.
Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün her yıl 40-50 bin lira civarında ödenek gönderdiğini anımsatan Erdurmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunda hayvan ıslahı sürdürülebilir kılmak için, uygun gördüğümüz koyun, koç ırkını yine ilimizin uygun görülen yerlerinde ücretsiz olarak dağıtmaya başlıyoruz. İlk uygulamasını Evciler’de, ikincisini ise Emirdağ’da yaptık. Bu sene Afyonkarahisar merkeze bağlı Kızıldağ ve Değirmendere köylerinde yapıyoruz.”
Erdurmuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan ‘Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi’ kapsamında Evciler’de 23 yetiştiriciye 50 adet bafra tipi koç verildiğini söyledi. Erdurmuş, 2010 yılında Emirdağ’da 41 yetiştiriciye 41 anadolu merinosu koç ve 2011 yılında Afyonkarahisar merkeze bağlı Kızıldağ ve Değirmendere köylerinde 10 yetiştiriciye 58 adet pırlak ırkı erkek toklu dağıtıldığını sözlerine ekledi.