Nobel ödüllü bilim adamımız Prof. Dr. Aziz Sancar, ABD’de kendisi onuruna verile n bir davette Türk gençlerini şu çarpıcı cümlelerle uyarıyor:

 

“Bütün enerjinizi yaptığınız işe verin, işinize odaklanın,  bilimsel gelişmeleri öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın. Ben Türkiye'deki günlük politik çekişmeleri takip edersem üzüntümden çalışamam. Bu yüzden gençlere tavsiyem bu tür kavgalara girmeyin. Memlekete hizmet için bilim lazım. Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lazım…”

 

Nietszche de bir kitabında “Bir ülkede edebiyattan sanattan çok siyaset konuşuluyorsa o ülke 3. sınıf bir ülkedir” der…

 

Genel itibariyle söylenen bu iki söz, özelde Afyonkarahisar’ımı zı da yakından ilgilendiriyor aslında. Şehrimizi, gündemimizi, halkımızı, kıraathanelerimizi, sokaklarımızı, yerel basınımızı, sohbetlerimizi, arkadaş ve dost çevrelerimizi dozajı aşan bir şekilde siyasetten, fanatizm derecesindeki futbol gündemlerinden artık biraz uzaklaştırmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

 

“Futbol sohbetleri, konuşmaları, atışmaları yapılmasın” demiyorum, yapılsın ama fanatizm derecesinde ve bir hafta boyunca değil… İnsanları birbirine kırdıracak, düşman edecek, araları açacak şekilde değil.

 

“Siyasetle, günlük politikalarla hiç uğraşılmasın, siyaset hiç konuşulmasın” demiyorum. Zaten mantıken de böyle bir şey denemez. Ancak, her zamanı seçim zamanı bilerek çarşıda, pazarda, arkadaş toplantılarında, sohbetlerde, kıraathanelerde, orada burada, her yerde 7 gün 24 saat siyaset, günlük politika içerikli dedikodular ile fanatizm derecesinde tartışmalar yapılması bana sağlıklı ve doğru gelmiyor.

 

Seçim zamanları dışında, bırakın günlük siyaseti yoğun olarak profesyonel siyasetçiler, profesyonel parti yetkilileri yapsın.

 

Ya da bir maç sonunda bir hafta boyunca o maçla yatıp kalkmamız, hararetli ve fanatizm boyutunda tartışmalar yapmamız toplum olarak ne kadar sağlıklı?



Bu tespitlerim, Afyonkarahisar yerel medyamız için de geçerli...

 

Genel olarak Afyonkarahisar yerel gündemi için de aynısını düşünüyorum.

 

Hamdolsun şehrimiz son yıllarda yapılan isabetli ve olumlu çalışmalarla bu açmazdan çıkma durumuna geldi.

 

Artık, kısmen de olsa, -yetersiz de görülebilir ama- gündemimizde eğitim var, eğitimde hedefler var, öğrencilerimiz var, projeler var, bilim var, kültür var, sanat var, estetik var, fotoğrafçılık var, tarih var, arkeoloji var, kazılar var, gastronomi var, folklor var, unesco var, turizm var, yazarlarımızı var, imza günlerimiz var, tiyatro var, geleneksel sanatlar var, sergiler var, festivaller var, yarışmalar var, söyleşiler var, müzik var, klasik müzik var, konserler var, spor var, salon sporları var, basketbol var, voleybol var…

 

Bütün bu saydıklarım, yerel gündemimizde, yerel basınımızda, ilgili ulusal toplantı ve konuşmalarda, sohbetlerde, hatta ulusal basınımızda bile sık sık yer alıyor.

 

Bu durum, Afyonkarahisar’ımızın ve halkımızın kültür ve eğitim düzeyi ile sosyal yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından çok önemli.

 

Ama, yukarıda saydığım bu gündemleri halkımıza, kıraathanelerimize, sohbetlerimize, arkadaş gruplarımıza da sirayet edecek şekilde içselleştirmemiz gerekiyor.

 

Gerçekten Afyonkarahisar olarak olumlu ve güzel adımlar atıldı. Bu adımların daha büyüyerek atılmaya devam edeceğinden şüphemiz yok.

 

Başta devletimize bağlı müdürlükler, kurumlar, okullar olmak üzere, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, yerel basınımız, işadamları, eğitimciler, köşe yazarları ve tüm toplum olarak bu atılımın daha da ileri seviyelere taşınacağına inanıyorum.

 

Kentlilik ve kent yaşamına tam anlamıyla uyum sağlamış, eğitim ve kültür seviyesi yüksek, sağlıklı ve modern bir kent yapısı ve kentlilik bilincini içselleştirmiş; çevresine, kentine ve birbirine saygılı ve empati duyguları yoğun, milli, dini ve manevi değerlerimize bağlı bir toplumun yaşadığı; her zaman ve her zeminde, ahlakın, bilimin, sanatın, edebiyatın, şiirin, estetiğin, müziğin, kültürün, eğitimin, turizmin, üretimin, kalkınmanın ve sporun gündem olduğu ve konuşulduğu bir Afyonkarahisar hayal ediyorum…





Gelecek nesillerimiz adına, çocuklarımız adına...




 

Saygılarımla…





[email protected]