CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, ÇKS kaydının zorunlu tutulması nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye Afyonkarahisar ile özdeşleşen “haşhaş üretim kotasının” bu yıl geçen yıla oranla neden düşürüldüğünü sordu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.



Meclisin tatile girmesinin ardından Afyonkarahisar'ı karış karış gezerek vatandaşların taleplerini ve sorunlarını dinleyen Milletvekili Köksal, TBMM Genel Kurulunun 27. Dönem 3. Yasama Yılı'nın 1 Ekim itibariyle başlamasının ardından vatandaşların kendisine ilettikleri sorun ve talepleri meclis gündemine dile getirmeye başladı. Milletvekili Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Afyonkarahisar’daki "haşhaş üretim kotasının" bu yıl geçen yıla oranla düşürülmesinin sebebini sordu.



Önergesinde Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) zorunlu tutulması nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğunu dile getiren Köksal, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

"Bugüne kadar çiftçiler, ÇKS kaydı olmaksızın taahhütname ile ekim yapabildikleri halde bu yıl ÇKS kaydının zorunlu tutulması yüzünden birçok çiftçi mağdur olmuştur. Çünkü birçok çiftçi miras yoluyla geçen tarlalara ekim yapmakta veya kiralama yoluyla başkasına ait tarlaları ekip biçmektedir. Bu konuda çiftçiye Bakanlığınızca geçen yıl gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılmadan ÇKS kaydının zorunlu tutulması çiftçiyi mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapacakmısınız? Yoksa Afyonkarahisar İliyle özdeşleşen 'haşhaş' bitkisinin ilimizde ekiminin azalarak yok olmasına gözmü yumacaksınız?"