Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar, Gn FM'de yayınlanan programda ilimizden götürülen tarihi eserlerle ilgili bilgiler verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gayretleri ile ABD’den bir tarihi eserin iadesinin sağlandığını söyleyen Özpınar, “Kibele heykeli olarak bilinen bu eser 1960’lı yıllarda ilimiz merkez Çavdarlı Köyü’nde bulunduktan sonra kaçak yollarla önce İsrail’e oradan ABD’ye götürüldü. Burada satılmak üzere iken de resmi makamların devreye girmesi ile ülkemize iade edildi. Bakanlık açıklamasında bu eserin Afyonkarahisar’da yeni müze inşaatı bittikten sonra burada sergileneceği duyuruldu” şeklinde konuştu.

“İlimiz zengin bir arkeolojik geçmişe sahip”
İlimizin zengin bir arkeolojik geçmişe sahip olduğunu belirten Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar, “İlimizi 1800’lü yıllardan itibaren sıkça ziyaret eden yabancı gezginler, hatıratlarında ilimizde karşılaştıkları tarihi eserlerden sıkça bahsediyorlar. 1834 yılında Afyonkarahisar’a yolu düşen Fransız Arkeolog Charles Texier kaleye çıkan yol üzerinde başı olmayan bir kadın heykelinin olduğunu, bunların yanı sıra şehir merkezinde pek çok yerde dağınık bir şekilde antik kitabeler olduğunu söyler. Yine 1921-1922 yıllarındaki işgal döneminde de işgalci Yunan ordusunun Afyonkarahisar ve çevresindeki pek çok arkeolojik eseri Yunanistan’a kaçırdığı fotoğraflardan anlaşılmaktadır” diye değerlendirmede bulundu.
Tarihi eserlerimize sahip çıkmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Özpınar Afyonkarahisar kökenli tarihi eserlerin yine ilimize getirilerek burada yani yerinde sergilenmesinin en büyük dileği olduğunu söyledi.