AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş başkanlığındaki heyet, Almanya’da temaslarda bulundu. AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Pakize Özyürek, AFSÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Yeşil, ERASMUS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yonca Yahşi Çelenk ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Yunus Emre Kundakcı’dan oluşan AFSÜ Heyeti, Afyonkarahisar’ın kardeş şehri Hamm’da sağlık hizmetleri, sağlık eğitimi ve öğrenci değişimi gibi konularda görüşmeler gerçekleştirdi.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki iki günlük ziyaret programında ilk olarak, Hamm Belediyesi tarafından AFSÜ Heyetine sağlık alanında yürütülen çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Sunumun ardından Bad Sassendorf Belediye Başkanı Malte Dahlhoff ziyaret edildi. Daha sonra Dahlhoff eşliğinde Tuzlu Su Tesisi, Bölge Termal Kaynakları, Kürpark ve Biyomekanik Kliniği gezildi. Gün sonunda ise Sağlık ve Bakım Merkezi sorumlusu Murat Urhan ziyaret edildi. Ziyaretlerde yaşlı bakımı ve palyatif bakım konuları üzerinde duruldu.

Ziyaretin ikinci gününde ilk olarak Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann ziyaret edildi. Daha sonra Mesleki Eğitim Merkezine geçildi. Burada Merkez Müdürü tarafından AFSÜ Heyetine bir sunum yapıldı. Sunum sonrası Türkiye ve Almanya meslek eğitim programları hakkında görüşüldü.

AFSÜ Heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann, yakın gelecekte Afyonkarahisar’a planladığı ziyaretinde AFSÜ’yü de ziyaret etmek istediğini söyledi. Hamm’da başta sağlık hizmetleri alanında olmak üzere yürütülen çeşitli faaliyetleri anlatan Başkan Hunsteger-Petermann, “Amacımız Afyonkarahisar ve Hamm’daki kurumlar arası iletişim ve işbirliğine yardımcı olmaktır.” dedi.

AFSÜ Heyetine Hamm’ı temsil eden hediyeler takdim edilen ziyarette, Prof. Dr. Okumuş da Başkan Hunsteger-Petermann’a “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünü açıklayarak fincan takımı hediye etti.

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Almanya temasları hakkında açıklamalarda bulundu. Afyonkarahisar ile Hamm arasında yürütülen kardeş şehir çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl, Hamm Sosyal Uyum ve Entegrasyon Dairesi Başkanı Wolfgang Müller ve Hamm Kardeş Şehir Koordinatörü Sinan Karaağaç’ın AFSÜ’yü ziyaret ettiğini belirten Prof. Dr. Okumuş, o ziyaretin verimli geçmesinin ardından AFSÜ’nün, Hamm’a davet edildiğini söyledi.

Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında büyük ilerlemeler kaydettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, “AFSÜ olarak Almanya’da bulunan ilgili kurum ve üniversitelerle öğrenci değişimi, yaşlı ve engelli bakımı gibi sağlıkla ilgili birçok alanda işbirliği kurmak istiyoruz. Bunun karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz sağlık hizmetleri ve sağlık eğitimi konulu ziyaretimiz oldukça verimli geçti. Yurt dışı ziyaretlerimiz bize Türkiye’nin özellikle son 10 yılda sağlık alanında çağ atladığını gösteriyor.

Sağlık hizmetleri sunumu ve hastanelerimizin fiziksel şartları anlamında Avrupa ülkelerini yakalamış hatta kimi yönlerden geçmiş olmamız bizlere sevinci ve gururu bir arada yaşatıyor. Bu konuda emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Dünya bizim sağlık hizmet sunumu kalitemizi artırdığımızın farkında ve bizi yakından takip ediyor. Bu konudaki farkındalığı daha da artırmak için daha çok çalışma yapmamız gerekiyor.

Almanya ziyaretimiz esnasında öğrenci değişim programlarının yanı sıra AFSÜ’nün eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik fırsatları da istişare etme fırsatı bulduk. Biz, AFSÜ olarak çağın ihtiyaçlarına uyum sağlayacak sağlık profesyonelleri yetiştirdiğimiz kanaatindeyiz. Öğrencilerimize sunmuş olduğumuz eğitimin kalitesi, Avrupa standartlarının altında değildir. Amaçlarımızdan biri de ülkemizin sağlık hizmetleri ve eğitimi anlamında oldukça iyi bir noktada olduğunu, özellikle öğrenci değişim programları aracılığı ile daha fazla yabancıya tanıtmak, böylece ülkemize sağlık turizmi anlamında da katkı sağlamaktır.

Almanya’daki görüşmelerimizde kalifiye sağlık çalışanı açığı konularına da yer verildi. Biz öğrencilerimizin ve mezunlarımızın Avrupa ülkelerinde de kariyer yapmalarını arzu ediyoruz. Bu açıdan AFSÜ’nün bütün akademik birimlerinde uluslararası standartlarda sağlık hizmeti verebilecek yetkinliğe ve vizyona sahip sağlık profesyonelleri yetiştirmek de çalışmalarımızın odağında yer almaktadır.”