17 günlük kapanmanın ardından yerel esnafa  her zamankinden daha çok sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Modern Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Hakan Dilek ; “ Girişimci sayısını artırmamız gerekiyor. Ekosistemi, sanayi ile bir araya getirmeliyiz” dedi.

Dilek; “fikirlerin ticarileşebilir inovatif bir noktaya getirilmesini sağlamalıyız. Bunun Türkiye’nin kalkınması için önemli olduğunu düşünüyorum

17 Günlük tam kapanma ile esnafın çok zor günler geçireceğini belirten Modern Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Hakan Dilek; “17 Günlük tam kapanmanın ardından esnafa her zamankinden daha çok sahip çıkmalıyız. Esnaf gelişsin, Türkiye kalkınsın. Esnafımız kazansın ki,Türkiye büyüsün” diye konuştu.

 

ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNÜN KATMA DEĞERİNİN YÜKSEK OLMASI LAZIM

Ülke olarak katma değerli ürünler üretmek zorunda olunduğunu söyleyen Dilek;  “Katma değerli üretimin tek yapılabileceği yer inovatif ve tasarım odaklı ürünler geliştirmekten geçiyor. Ürünlerimizi daha iyi pazarlamamız gerekiyor. 17 Günlük kapanma sürecinde bu konular üzerine çalışmalıyız. Kendimizi ve yaptığımız işi daha çok geliştirmeliyiz. Son yıllara baktığımız zaman ülkemizin ihracat oranları ciddi oranda artıyor ama sıkıntı kilogram başına birim ihracat oranlarında düşüş yaşanıyor. Daha çok çalışıyoruz ama katma değerli ürün üretemediğimiz için daha az kazanıyoruz. Ürettiğimiz ürünün katma değerinin yüksek olması lazım. Bunu da ancak farklı düşünen ve iyi yetiştirilmiş gençlerle yapabiliriz. Burada üniversitelerimizin yüzde 70 oranında çok büyük katkısı var ancak geri kalan yüzde 30’lık kısım kişinin kendi elinde. Kişi kendini nasıl değiştirebiliyorsa o kadar çok başarılı oluyor” ifadelerinde bulundu.

 

AFYONLU FİRMALARI TERCİH ETMELİYİZ

Pandemi sürecinde ekonomimizin tüm katmanlarında zorluklar görülürken esnaf ve sanatkârlarımız da bu etkilerden büyük ölçüde zarar gördü diyerek sözlerini sürdüren Dilek; “Geçmişten günümüze ekonominin can damarı olan esnaflarımızın hayatta kalabilmeleri, ülkemiz ekonomisi adına büyük önem taşımaktadır. Ekonomik olarak zor şartlar yaşadığımız bu günlerde Afyon halkı olarak alışverişlerimizi özellikle yerel firmalardan yapmamız büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alış verişlerinde, vergisini bu kente ödemeyen uluslararası veya ulusal markalar yerine, vergisini bu kente ödeyen, Afyonlu firmaları tercih etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Yerel firmalar, hem kendisi bu kentte yaşayan, hem de yanında çalıştırdığı kişileri ilimizin kaynaklarından istihdam eden, ilimize katma değer ve istihdam sağlayan işletmelerdir. Yerel firmaların zor duruma düşmesi demek Afyon ekonomisinin zor duruma düşmesi demektir” diyerek sözlerini tamamladı.
 

KAYNAK: HİSAR GAZETESİ / CAN GÖKPINAR