Hac ibadeti için her yıl iki milyondan fazla hacı adayı aynı anda, 8 milyondan fazla kişi de yılın farklı zamanlarında umre ibadeti için dünyanın farklı bölgelerinden Mekke ve Medine şehirleri başta olmak üzere Suudi Arabistan’a seyahat etmektedir.

 

Kalabalık ortamlar bulaşıcı hastalıklara zemin hazırlayabilen ortamlardır. Hac/umre seyahati sırasında, salgın riski en yüksek olan enfeksiyonlar, su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar ile solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ayrıca ilk kez 2012 yılında tanımlanan ve solunum yolu ile bulaşan MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrom-Corona Virus) aktivitesi Arap Yarımadası’nda, özellikle Suudi Arabistan’da halen devam etmektedir. Bu nedenle, hac sonrasında kişilerin ülkelerine dönmesiyle birlikte, dünyanın farklı ülkelerine de MERS-CoV vakaları yayılabilmektedir.

Müslümanların hac/umre seyahatleri öncesinde, seyahatleri sırasında ve ülkelerine döndükten sonra bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından risklerin belirlenmesi, seyahat edeceklerin bilgilendirilmesi/eğitilmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, Müdürlüğümüze bağlı Afyonkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Birimi tarafından İlimizdeki hacı adaylarına; “Hac ve Umre İbadeti Sırasında Enfeksiyon Bulaşının Önlenmesi”, “Hac ve Umre’ de Enfeksiyon Kontrol Önlemleri” ve ‘MERS-Cov Hastalığı’ konularında eğitim verilerek konu ile ilgili el broşürleri dağıtıldı. Kamil Miras Anadolu Lisesi Konferans salonunda verilen eğitime 500 hacı adayı katılım sağladı. Söz konusu eğitimlerimiz hac dönemi dışında da umreye gidecek olan vatandaşlarımıza veriliyor.