TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berna Tokman Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berna Tokman Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.


8 Mart 1857’de, New York’ta, tekstil sektöründe çalışan kadınların eşit haklar için verdiği mücadelenin anlamlı yıldönümünü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaktayız.Kadınlar olarak, barış, huzur ve ekonomik yönden kalkınmış bir ülke istiyoruz.

Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeyi, yalnızca ekonomik göstergelerle değil, insan haklarına ve özellikle de kadın haklarına verilen değerle ölçülmektedir. Kadınların toplumdaki yeri, erkeklerle eşit şartlara sahip olup olmadıkları, bu değerlendirmede çok önemli yer tutmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı  (TEPAV) işbirliğinde hazırlanan “81 ilde Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi” lansmanın da duyduğumuz veriler bizi derinden sarstı ve 81 ilde Cinsiyet Eşitliği Karnesini nasıl düzeltebiliriz diye projeler geliştirmemizi sağladı.Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı ülkemizde Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği 2020 raporuna göre Türkiye, 153 ülke arasında 130’uncu sırada yer almakta.OECD’nin araştırmasına göre kadın erkek ücret eşitsizliğinde de Türkiye ilk sıralarda. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) raporuna göre dünyada kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekiyor.
Kurum ve kuruluşlara, şirketlere, hepimize cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için büyük görevler düşüyor. İstenilen seviyelere ulaşabilmemiz için yenilikçi ve sürdürülebilir sonuçlar doğuran projelere ihtiyacımız var.

Toplumun gelişmesi kalkınması refah yüzeyinin yükselmesi için kadınlara ihtiyaç vardır. Türkiye’de kadınlarla ilgili ortaya çıkan ortak sorunların başında, sosyal ve kültürel ortamda kadın rollerinin kalıplaşmış olması, eğitimlerinin yetersizliği, aile tepkileri, iş yükünün fazla oluşu, finans bulma güçlüğü, güvenilirlik sağlamak için kadınların erkeklerden daha fazla çaba gösterme gerekliliği ve kadınların kişisel özgürlüklerini kullanabilme ihtiyaçlarının artması gelmektedir. Ayrıca kadınların işgücüne katılmasının önündeki en önemli engellerden biri ataerkil zihniyettir. Kadın sorunu ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel bir konudur. Evimizin ocağımızın üretimimizin bel kemiği olan kadınlarımızın daha insanca muamele görmesi, bireyler olarak yaşaması ve en az erkekler kadar özgürlüklere sahip olması gerektiği inancında olmalıyız.Üzülerek belirtmeliyim ki gerek eğitim, gerek ekonomik özgürlükler gerek aile içi konusunda kadınlarımızın durumu düşündürücüdür. Cinsel taciz ya da aile içi şiddet konusunda kadınlar çok daha zayıf ve korumasız bir durumdadır.Kadınlarımızın şiddet, cinsel taciz ve cinsel sömürünün hedefi olmaktan kurtarılması gerekmektedir. Kadınlarımızın güven ve huzur içinde yaşadığı bir ülke yaratmak, başta karar alıcılar olmak üzere hepimizin görevidir.

Türk kadını olarak mücadelemize devam edeceğiz. Kadın gibi gülen, kadın gibi konuşan, kadın gibi üreten, kadın gibi vefalı, kadın gibi zarif bir dünya istiyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara ışık tutması temennisi ile tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada yaşamalarını diliyorum..Unutulmamalıdır ki, ailenin sağlık ve mutluluğu, toplumun huzur ve güveni ancak kadınlarımızın saygı, sevgi ve adalet görmesiyle mümkündür. Kadınlarımız, bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayat hak ediyor.

Bu anlamlı günün ışığında; tüm kadınlara saygı ve sevgilerimi sunuyor, tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.