Gine’de körfezi açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan geminin 15 Türk personeliyle birlikte Afyon İhsaniyeli Kaptanı Mustafa Kaya da ailesine kavuştu.

Gözden kaçırmayın

26-28 Mart Afyon'da vefat edenler26-28 Mart Afyon'da vefat edenler

Gine’de körfezi açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan geminin 15 Türk personeliyle birlikte Afyon İhsaniyeli Kaptanı Mustafa Kaya da ailesine kavuştu.


Geminin Afyon İhsaniyeli kaptanı Mustafa Kaya: "Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza ve Büyükelçiliğe çok teşekkür ediyoruz. Bu hassas durumda bize çok yardımları oldu. Çok hassasiyet gösterdiler. Ülkemize dönebilmemiz için her türlü fedakarlığı yaptılar. Çok şükür buradayız, ailemizin yanındayız. Başımızda sürekli silahlı adamlar vardı fakat fiziksel olarak kötü bir muamele görmedik" dedi.
 

Eşi Sultan ve oğulları Sarp Eren (9) ile Efe Enis Kaya (16) ile sarılarak hasret gideren Mozart Gemisi Kaptanı Mustafa Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, "21 gün sonunda özgürlüğümüze kavuştuk, şu anda ailelerimize kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yurdumuza dönmek kelimelerle anlatılır gibi değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Çavuşoğlu ile Büyükelçi Melih Ulueren'e teşekkür eden Kaptan Kaya, şunları söyledi:

"Bizlere çok büyük yardımları oldu. Çok hassaslık gösterdiler sağ olsunlar. Ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yaptılar. Ayrıca şirketimiz de bu müzakerelerde aşırı özenli davranarak hep yanımızda yer aldı. Şirketimizin CEO'muz Cristoph ve İstanbul ofisimizin genel müdürü Levent bey korsanlarla yapılan müzakerelerde aktif olarak serbest kalmamız için her şeyi yaptılar. Onların sayesinde ailelerimizin yanındayız. Ben kendim ailem ve personelimiz adına çok minnettarım kendilerine."

21 gün zor şartlarda ormanda macera dolu bir süre geçirdiklerini, sürüngenler ve tehlikeli hayvanlarla aynı ortamda tutulduklarını ifade eden Kaya, "Başımızda sürekli silahlı kişiler vardı. Fakat fiziksel hiçbir şekilde şiddet ve muamele görmedik. Ama psikolojik olarak zaman zaman zor zamanlar geçirdik. Ama çok şükür ailelerimize kavuştuk" ifadelerini kullandı.

Dışişleri bakanlığını çabaları sonucu kurtarılan 15 Türk gemici, günler süren esaretin ardından yurda getirildi. Gemiciler, Nijerya'nın Abuja kentinden havalanan uçakla bu sabaha Karşı İstanbul Havalimanı'na ulaştı. İnişin akabinde pasaport işlemlerini gerçekleştirerek yurda giriş yapan gemiciler, havalimanının VİP bölümü çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, neler yaşadıklarını anlattı.Geçtiğimiz haftalarda Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında mürettebatı Türklerden oluşan Liberya bayraklı M/V Mozart isimli bir gemi silahlı Nijeryalı korsanlar tarafından kaçırılmış, personel ise rehin alınmıştı. İlk belirlemelere göre 19 kişilik mürettebattan Azerbaycanlı 2. Mühendis Farman Ismaılov ise hayatını kaybetmişti. Geminin farklı noktalarına saklanarak korsanlar tarafından alıkonulmaktan kurtulan üç mürettebat Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül ve Bahadır Yeşilalan, Gabon'un Başkenti Livrevil'den kalkan uçakla yurda dönmüştü.

AA / İHA