Hemen her evde günlük olarak tüketilen yumurta fiyatlarındaki enflasyon kaynaklı %100'e varan artışlar gündemi uzun süredir meşgul ediyor.

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

Hemen her evde günlük olarak tüketilen yumurta fiyatlarındaki enflasyon kaynaklı %100'e varan artışlar gündemi uzun süredir meşgul ediyor. Bu konuda üreticileri savunmak için açıklamalarda bulunan yumurta üreticileri birliği başkanı İbrahim Afyon, üreticilerine geçen yıl zarara uğradıklarını belirtti. Uygun fiyatlı üretim yapmak için gösterdikleri çabaya rağmen %12 zarar edildiğini dile getiren Afyon, yumurta fiyatlarında 3 defa indirin yapılmasının kendilerini zorladığına değindi. Her zaman en iyi kaliteyi en ucuz üretimler evlere göndermek istemelerine rağmen mecburi zamlara dikkat çeken Afyon, durumun üreticiden kaynaklanmadığını belirtti.
Üreticilerde Artan Fiyatlardan Rahatsız
Kısa süre içinde fiyatı en çok artan besinlerin başında gelen yumurta dar gelirli olan birçok aileyi maddi olarak zorladı. Büyük bir kesimin fiyata artışları hakkında üreticileri suçlamasından duydukları rahatsızlığa da değinen İbrahim Afyon, tüm nedenleri tek tek açıkladı. Gelir gider dengesine göre üretimin yapıldığını belirten Afyon, üreticilerinde fiyat artışlarında hedef gösterilmekten dolayı şikayetçi olduklarını belirtti.
Koronavirüs Bizi de Etkiledi
Türkiye genelinde koronavirüs vakalarının artması birçok sektörde üretimi durma noktasına getirdi. Devlet tarafından ardı ardına açıklanan ekonomi reform paketleri her ne kadar zararı azaltsa da birçok firma işçi çıkartmak zorunda kaldı. Pandemi sürecinin kendi üretici firmalarını da etkilediğini belirten İbrahim Afyon, artan fiyatlara rağmen üreticilerin ayakta kalmakta zorlandıklarını belirtti. Yumurta üretiminde kullanılan ham madde fiyatları göz önünde bulundurulduğunda fiyat artışlarının üreticiye yeterli olmadığını belirten Afyon, düzenleme beklediklerini dile getirdi.
Yumurta Ham Madde Fiyatları da Arttı
Doktorlar tarafından günlük tüketimi önerilen ve protein deposu olan yumurta fiyatlarındaki artışın üreticiden kaynaklanmadığını delillerle ifade eden İbrahim Afyon, ham maddeleri işaret etti. Yumurta üretiminde kullanılan tüm ham maddeleri ve artış oranlarını paylaşan YUMBİR başkanı, bir yumurtanın üretimi için 200 gram yeme denk geldiğini belirtti. Pandemi döneminde özellikler üretimi durma noktasına gelen soya ve mısır gibi ürünlerdeki fiyat artışlarından çok fazla etkilendiklerine dikkat çeken Afyon, fiyatın kısa sürede sabitleneceğini açıkladı. Yumurtanın sofralara gelene kadar gördüğü işlemlerin fiyat artışındaki odak nokta olduğuna değinen başkan, açıklamalarında üreticinin artışlarda etkili olmadığına dikkat çekti.
YUMBİR Başkanı: Üreticimiz Zarar Ediyor
Koronavirüsün 2020 mart ayında Türkiye'de görülmesinin ardından uzun bir süre enflasyona karşı direnen yumurta fiyatları hızla arttı. Son aylarda büyük dalgalanmaların meydana gelmesinin ardından hükümet yetkilileri tarafında satış noktalarında denetlemeler başladı. Tüketiciyi etkileyecek olan fahiş yumurta fiyatları önlemek için yapılan bu denetlemelerin ardından YUMBİR başkanı İbrahim Afyon'dan açıklama geldi. Yumurtaların ilk andan evlere girene kadarki evrelerini detaylarıyla birlikte açıklayan Afyon, üreticilerinin zarara rağmen gösterdikleri mücadelenin önemine değindi. 2020 yılı içerisinde 3 kez düşüş yaşanan ve 3 kez tekrar yükseltilen fiyatlara rağmen mağduriyetlerinin yüksek olduğunu açıklayan Afyon, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini bildirdi.
Yumurta Fiyatları Artışı %300'ü Buldu
Sürekli ve çok fazla tüketilmesinden dolayı fiyatı gündemdeki güncelliğini koruyan yumurta fiyatlarındaki artış birçok kişi tarafından eleştiri konusu oldu. Bu eleştirilerin yersiz olduğuna ve gerçekleri yansıtmadığına da değinen İbrahim Afyon, artışları görenlerin indirimleri de görmeleri gerekiyor dedi, Yapılan indirimlerin tamamen üreticilerin cebinden çıktığı vurgusunu yapan Afyon, fiyatlardaki düşüşlerine sermayeden gittiğini belirtti. Fiyatlar konusunda duyarlı olunması gerektiğine dikkat çeken YUMBİR başkanı, maliyet altına yaptıkları satışların sektörün %20 küçüldüğünü işaret etti. Pandeminin üretimi vurmasından dolayı ihracat verilerinin %40 düşmesinin önemini vurgulayan Afyon, yatırımcıların dış pazara yöneldiklerini bildirdi. Düzenli olarak yumurta fiyatlarında %100 ile %300 arasında artan fiyatlara yapılan eleştirilerin ardından açıklama yapma gereği duyan Afyon, düşüşlerdeki farkları rakamlarla ifade ederek üreticileri korudu.
Maliyete Rağmen Fiyatlar Gayet Uygun
Çocuk gelişimi ve yetişkin sağlığına etkileri nedeniyle her evde tüketilen yumurta, farklı firmalar tarafından piyasaya sürülmektedir. Farklı fiyat ve kaliteye sahip olan bu yumurtalara da açıklamalarında yer veren İbrahim Afyon, tüketicilere uyarılarda bulundu. Adı bilinmeyen ve sağlıklı olduğu vurgulanan yumurtaların fiyatların yukarı çıkışında etkili olduğunu belirten Afyon, tüketicileri bilindik firma ürünlerine yönlendirdi. Güvenilir satış noktalarından alındığında fiyatların abartılacak düzeyde olmadığına dikkat çeken Afyon, halktan bu konuda kendilerini eleştirmemelerini istedi. Kendi üreticilerinden çıkan ve piyasaya sürülen yumurtaların 90 kuruş ve 1.10 TL olarak satıldığına dikkat çeken Afyon, bu piyasada bu fiyatların gayet doğal olduğunu belirtti.
Market Fiyatlarına Müdahale Edemiyoruz
Yumurta üreticileri hakkında yapılan eleştirilere satış fiyatlarında yaptığı karşılaştırmalarla cevap veren YUMBİR başkanı, marketlerin kendi stratejileriyle hizmet verdiklerini açıkladı. Ürünlerin kendilerinden çıktıktan sonra çok fazla el değiştirdiğine değinen Afyon, market fiyatlarının kendi ellerinde olmadığını belirtti. Bu konuda yapılacak düzenlemelere her türlü konuda destek sağlayacaklarını dile getiren Afyon, üreticilerinin zararlarının yapılacak işlemlerde göz önünde bulundurulmasını talep etti.
Yumurtalar Satış Aşamasına Kadar Birçok İşlem Görüyor
Fiyatındaki artış ve azalışların sürekli göz önünde bulunduğu yumurtaların üretimden sonra direk satılmadığına dikkat çeken Afyon, yapılan işlemlere değindi. Üretim aşamasından hemen sonra fiyatların paketleme, aracı, KDV ve market kazancının eklenmesiyle arttığını belirten YUMBİR başkanı, buna rağmen beyaz yumurta fiyatını 90 kuruş olduğunu belirtti. Sarı yumurta için belirlenen 1.10 TL'nin ise uygun olduğunu belirten Afyon, fiyatların herkesin alım gücüne göre olduğuna açıklamalarında yer verdi.
İbrahim Afyon: Eleştirileri Kabul Etmiyoruz
Yaptığı yumurta fiyat artışı açıklamalarının tamamında üreticilerinin haklarını savunan ve genel değerlendirmeler yapan Afyon, paylaşımlarında tüm detaylara yer vermeye çalıştı. Üreticilerin 2020 yılı aylık üretim ve satış maliyet tablosunu da paylaşan Afyon, artan fahiş fiyatların nedenlerini tek tek tüketicilere açıkladı.