Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. M. Kemal Demirkırkan, ülkemizde aşı uygulamasının başlamasıyla birlikte özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşlardan sık sık sorular gelmeye başlayınca bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. M. Kemal Demirkırkan, ülkemizde aşı uygulamasının başlamasıyla birlikte özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşlardan sık sık sorular gelmeye başlayınca bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

Demirkırkan açıklamasında "Aşı yaptırmada cidi tereddütler yaratan bu durum karşısında vatandaşlarımız bilgilendirmek amacıyla Türk Nöroloji Derneğinin de tavsiyelerini dikkate alarak bu bilgileri değerli vatandaşlarımızla paylaşıyorum" dedi.
 

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. M. Kemal Demirkırkan'ın yazısı:

Küresel Covid-19 salgınının kontrol altına alınabilmesi için tek çare olan etkin ve güvenli covid-19 aşıları ülkemizde de uygulanmaya başladı. Uluslararası kuruluşlar tarafından hem ülkemizde var olan Çin menşeli Sinovac (inaktifvirüs) aşısının, hem de, BioNTech-Pfizer ve Moderna (mRNA aşısı) aşılarının, covid-19 enfeksiyonuna karşı koruyucu etkinliklerinin yüksek olduğu bildirilmektedir.

Ülkemizde aşılamaların başlamasının ardından hastalarımız ve yakınları tarafından, kronik hastalık öyküsü olanların aşılanmaları ile ilgili teredütler yaşadıkları anlaşılmaktadır.

Bu yazı Nörolojik hastalığı olan şahısların, aşı yaptırırken dikkat edecekleri hususlar konusunda bilgilendirmeleri içermektedir.

Öncesinde şunu belirteyim ki felç geçiren, hipertansiyon, diyabet veya epilepsi öyküsü bulunan hastalarımız, halen tedavi gören başağrısı ve başdönmesi şikayetleri  olan hastalarımız, herhangi bir tedavi almayan Multıpl Skleroz’lu(MS) kişiler normal bireyler gibi aşılarını yaptırmalıdır.

Günlük yada haftada 3 kez interferon ve glatiramer asetat içeren enjeksiyon tedavileri ve teriflunamid ve dimetil fumarat etken maddeli oral tedavileri kullananlar MS hastaları ile Natalizumab etken maddeli aylık infüzyon tedavileri ve fingolimod etken maddeli oral tedavileri kullanan hastalarımız herkes gibi sıraları geldiğinde aşılarını yaptırabilirler. Altı ayda bir uygulanan serum tedavileri uygulanan hastalarımızın ise kendilerini izleyen hekimlerine danışmaları öneriyoruz. MS atağı yeni geçirmiş ve kortizon tedavisi almış
kişilerin ataktan 4 – 6 hafta sonra aşılarını yaptırmaları daha uygun olabilir.

Motor Nöron hastalığı(ALS) hastalarının öncelikli olarak aşı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Guillain Barre Sendromu, Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati, otoimmün miyopati gibi hastalıklarda, ve özellikle enfeksiyonlar ve solunum yetmezliği açısından risk altında olan hastalar başta olmak üzere, kalıtsal kas hastalığı olan hastalarımızın Covid-19 aşısı olmasını öneriyoruz.

Aşı çalışmalarının veri analizlerinde herhangi bir hastada aşılamaya bağlı Myastenia Gravis (MG) geliştiği veya MG kliniğinde kötüleşme olduğu bildirilmemiştir. Dolayısıyla canlı aşılar haricinde kalan aşıların MG hastalarına uygulanması uygun gözükmektedir.

Otoimmün hastalığı olanlarda, inaktif aşıların immünosüpresif veya biyolojik ajanlar başlanmadan 2 hafta önce yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca hastalarımızın kullandıkları bağısıklık sistemini baskılayıcı bazı ilaçlar, yapılacak olan aşının etkisini azaltabilme kapasitesi olduğundan aşı öncesi hekimleriyle temasa geçmelidir.

Aşı olan hastalarımızda, herkeste olduğu gibi aşıya bağlı olarak 1 -2 gün sürebilecek ateş, halsizlik, baş ve vücut ağrıları olabilir ve bu sırada mevcut veya daha önce yaşanmış belirtilerinde geçici bir artış olabilir. Olası yan etkiler takip edilmeli ancak endişe edilmemelidir.

Kronik hastalık hikayesi olan ve düzenli ilaç kullanan tüm hastalarımızın hekimlerinin bilgisi dahilinde aşı olmalarında fayda vardır. Ancak unutulmamalıdır ki yaşadığımız pandeminin en etkili ilacı aşılardır.