CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, bir basın açıklaması yaparak TÜİK'i eleştirdi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, bir basın açıklaması yaparak TÜİK'i eleştirdi.

Başkan Görgöz, şunları söyledi:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının yüzde 12,7 olduğunu ve işsizliğin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 puanlık düştüğünü, işsiz sayısının da 391 bin kişi azaldığını açıkladı. 

Yaptığı her açıklamada tartışma yaratan TÜİK, 2020 de yaşanan pandemiye rağmen işsizliği de geriletmeyi başardı. 

İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) biriken para 100 milyar doların altına indi. TÜİK işsizliğin azaldığını açıklasa da İSF’nin toplam kaynaklarındaki bu gerileme işsizlikteki artışın en somut göstergesidir. 

İSF varlıkları 2020'de önceki yıla kıyasla 28 milyar TL azaldı. 2020’de İşsizlik fonunun gelirleri 38,3 milyar TL olurken, giderler toplamı ise 66,6 milyar TL’ye yükseldi. Gelir-Gider dengesindeki yüzde 100’e yaklaşan bu bozulmanın ardında, işsizliğin artması ve buna paralel olarak İSF’ye yatırılan işçi-işveren-devlet katkısının azalması yatıyor. 

Salgın nedeniyle faaliyetleri sınırlanan işyerlerinde çalışanlara kısa çalışma ödeneği verilirken, milyonlarca kişi adına İSF’ye yapılan ödemeler durdu. Aynı şekilde işten çıkartma yasağı nedeniyle ücretsiz izne çıkartılan ve normal maaş ödemesi yapılamayanlara verilen nakdi ücret desteği ödemesi de günlük 39,5 TL olmasına karşılık milyonlarca kişi bu ödemeleri aldığı için İSF’nin kaynakları azaldı, nakit çıkışları aylık bazda olağanüstü tutarlara yükseldi. 

Korona salgını kapsamında yapılan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ödemelerinin toplamı 34 milyar TL düzeyine ulaştı. Sürecin bu şekilde devam etmesiyle bir süre sonra İSF’nin açıklarının daha da büyümesi, giderleri karşılayamaz hale gelmesiyle, devlet katkısının artırılması ya da hazineden İSF’ye kaynak aktarılması zorunlu hale gelebilir. 

İktidar, halen daha “israf ekonomisine” devam ediyor, aşması gerekli önlemleri almıyor.  
Hep söylüyoruz “Türkiye yönetilmiyor, savruluyor”. 

Saygılarımla 

Yalçın Görgöz
CHP İl Başkanı