AGD’nin her yıl düzenlediği ve efsaneleşen Mekke’nin Fethi Programı bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle online gerçekleştirildi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor SohbetleriAfyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor Sohbetleri


AGD’nin her yıl düzenlediği ve efsaneleşen Mekke’nin Fethi Programı bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle online gerçekleştirildi.

Mekke’nin Fethi’nin 1390’ıncı yılının büyük coşkuyla kutlandığı fetih programı TV5, Kanal 42, AGD TV ekranları başta olmak üzere 100’e yakın ulusal ve yerel televizyon kanalı ile radyolar vasıtasıyla evlere taşındı.

Türkiye’nin en büyük gençlik hareketi olan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Milli Gençlik Vakfı (MGV), her yıl düzenlediği Mekke’nin Fethi Programı’nın 1390’ıncı yıldönümünde bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle “Ya Rab! Kahrın da hoş, lütfun da hoş” temasıyla online gerçekleştirdi. Her yıl fetih coşkusunu stadyumlarda, salonlarda omuz omuza yaşayan on binlerce AGD’li genç, bu yıl koronavirüs tedbirleri nedeniyle fiziken bir arada olamasa da yürekleri ile bir arada olup bu coşkuyu kutladı.

Ekranlara taşınan fetih coşkusu, sadece Türkiye’nin dört bir yanında değil, tüm dünyadaki fetih sevdalılarının gönlünü bir araya getirdi. Mekke’nin Fethi’nin coşkusu ekranlardan tüm dünyaya yayıldı. 100’e yakın ulusal ve yerel televizyon kanalı ile radyolar vasıtasıyla Türkiye’nin 81 ilinden Avrupa’ya, Asya’dan Afrika’ya, Avustralya’dan Amerika’ya, 7’den 70’e herkes, ekranlar vasıtasıyla fetih coşkusuna ortak oldu. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan fetih şöleninde Mekke’nin Fethi’ni anlatan sinevizyon gösterimleri yapıldı. Araştırmacı-yazar Muhammed Emin Yıldırım, fethin manasını anlattığı programda; ezgiler, marşlar, fethi anlatan tiyatrolar ve bir dizi etkinlikle fetih coşkusu tüm dünyada yaşandı.


TURHAN: TARİHİ OKUYAN DEĞİL, YAZAN ECDADIN TORUNLARIYIZ
AGD Genel Başkanı Salih Turhan, canlı yayın konuğu olarak Mekke’nin Fethi ve gecenin manası ile ilgili soruları yanıtladı. Mekke’nin Fethi’nin tarihini tartışmaya açanlara cevap vererek konuşmalarına başlayan Salih Turhan, “Diyorlar ki Mekke’nin Fethi’nin tarihi 31 Aralık mı? Neden bu tarihte kutlama yapıyorlar diye soruyorlar. Hassaten bizler tarihimize dönük, inancımıza dönük birçok hayırlı çalışmayı yapıyoruz. Anadolu Gençlik Derneği’nde yer alan gençlerimiz kronolojiye dayalı tarihi çok iyi bilirler. Fethin hangi tarihte yapıldığını, kimler tarafından yapıldığını çok iyi bilirler. Ancak bizim gençlerimizin daha iyi bildiği bir şey var; bu fetihlerin manasını, aşkını bilir ve hayatına tatbik etmenin gayretini ortaya koymuş olurlar. O açıdan kimse bizi bir imtihana tutmasın. Bizler tarihi okuyan değil, yazan ecdadın torunlarıyız.” ifadelerine yer verdi.

“40 YILI AŞKIN SÜREDİR MEKKE’NİN FETHİ’Nİ İCRA EDİYORUZ”
Turhan, 40 yılı aşkın süredir Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı olarak 31 Aralık’ta Mekke’nin Fethi programlarını icra ettiklerini hatırlatarak, “Bu programları düzenlememizde iki temel mana var. Birincisi, fethin ruhunu, manasını insanımıza aktarmaktır. İkincisi ise özellikle yılbaşı kutlamaları çerçevesinde hem ülkemizde hem de İslam coğrafyasında insanımızı ifsada yönelik birçok çalışmayı hep beraber bu süreçlerin içerisinde görüyoruz. Bizim inancımızda kültürümüzde Noel diye bir şey yok iken, sanki bizim inancımızda da bu varmış gibi gösterilen birçok programlar önümüze servis ediliyor, bunları görüyoruz. İnsanımızın, gençliğimizin, bu gece yaşanacak birçok kötülük ve haramlara karşı uyanmasını sağlamak, ekranlar üzerinden gösterilecek ahlaksızlıklardan insanımızı uzak tutmak gayretindeyiz. Bu yanlış süreçleri birilerinin servis ettiğinin farkına varsınlar diye her yıl 31 Aralık tarihinde bu programları icra ediyoruz. Bununla alakalı toplumsal bir kabul de oldu.” şeklinde konuştu.

“BİZ KİMSENİN İNANCINA MÜDAHİL OLAN DEĞİLİZ”
İslam’ın hoşgörüsüne dikkatleri çeken Turhan, şunları kaydetti:

“Hıristiyan inancına müntesip olan bir kişi kendi inancını yaşayabilir. Biz kimsenin inancına müdahil olan, illegal bir sürecin içerisinde tavır gösteren bir teşkilat değiliz. Sevgiyi, şefkati, merhameti, rahmeti merkeze alan bir gençlik teşkilatıyız. Kimsenin inancına, kimsenin düşüncesine, kimsenin fikrine, yapıp ettiklerine karışan bir hareket değiliz. Saygı duyuyoruz ama öbür taraftan saygı duymadığımız bir şey de Müslüman olan kardeşlerimize bu konunun bir dayatmaya dönüştürülmesi. Bununla birlikte bir ifsat sürecine girilmesine bizler asla razı olamayız.”


YILDIRIM: PEYGAMBERİMİZ BATILI ELİNİN TERSİYLE İTTİ
Siyer alanında önemli araştırmaları olan araştırmacı-yazar Muhammed Emin Yıldırım Hoca ise canlı yayına konuk olarak Mekke’nin Fethi sürecinde yaşanan zorluklara ve Mekke’nin Fethi’nin bugünün dünyasına ne mesajlar verdiğine dair gelen sorulara cevap verdi. Yıldırım; “Mekke’nin Fethi bugünün dünyasına çok önemli mesajlar taşıyor. Peygamber Efendimiz ve ashabı, birçok sıkıntı ve zorlukla karşı karşıya kaldı. Aleyhisselam, o anlarda inen ayetlerle yolun bir kaderinin olduğunu fark etti. Hakkı haykırdığında en yakınındakiler, komşuları, akrabaları, yıllardır ticaret yaptığı kişiler ona karşı durdular. Peygamberimiz o an bir şeyi fark etti. Hakkı haykırdığında batıldan beslenenler bundan hiç hoşnut olmadılar ve olmayacaklardı. Çünkü batıldan beslenenlerin biliyorlardı ki, bu duruş onların kurmuş oldukları düzeni yıkmak demekti. Batıl düzenin yerine hak düzenin gelmesi demekti. Allah’tan başka bir güç ve otoritenin tanınmaması demekti. Tüm zorluklara rağmen Peygamberimiz batılı elinin tersiyle iterek, hakkın hâkim olması için mücadele etti.” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Konuşmasına devam eden Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu mücadele sürecinde doğup büyüdükleri topraklarda, babalarının, dedelerinin miraslarının üzerinde olduğu o topraklarda müşrikler, Müslümanlara hayat hakkı bile vermediler. Müslümanlar türlü işkencelere maruz kaldılar. Hicret etmek zorunda kaldılar. Ama Peygamber Efendimiz ve sahabe efendilerimiz asla yollarından vazgeçmediler. Ve sonunda hicretin 8. yılında Mekke’nin Fethi dediğimiz o büyük hadise gerçekleşti. Bu sebeple bizlerin de Hakk’ın ikamesini üstlenen gençler olarak bu yolda belli zorluklarla karşılaşacağımızı ve bu zorluklarla mücadele etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu dünyada en ufak şey için bedel ödeyen insanoğlu, ebedi bir hayat kazanmak için elbette gayret içerisinde olmak durumundadır. Bu gayreti kendimize hedef koymalıyız. Yoksa fetihler bizler için bir hayal olur. Sadece geçmişle bu noktada övünür dururuz. Olması gereken, bu davanın en temel ilkelerini öğrenmek, ona göre de davranmaktır.”


MİLYONLAR İZLEDİ
4 saat 30 dakika süren ve bir milyona yakın izlenmeye ulaşan, Ahmet Hakan Karagül’ün sunumlarıyla gerçekleşen programda Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle Ayasofya Cami-i Kebir İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu ve Hafız Muhammed Yıldızhan, kaside dinletileriyle Seyfullah Kartal, kaside ve Esma-ül Hüsna dinletileriyle Muhsin Kara gönüllerin pasını sildi.

Sanatçılar Abdülbaki Kömür, Ammar Acarlıoğlu ve Grup Anadolu Gençlik üyeleri, söyledikleri ezgiler ile kalpleri heyecanla doldurdu. Geceye özgü kum sanatı gösterisiyle Ömer Faruk Elmas, Mekke’nin Fethi’ni kum sanatıyla tekrardan resmetti.

AGD İstanbul Şubesi Tiyatro Kulübü, “Adaletin Otoritesi, Mekke’nin Fethi” tiyatro gösterisiyle izleyicilere önemli mesajlar verdi. Filistin’den, Afrika’dan ve Doğu Türkistan’dan gençlerinin gönderdiği mesajlar ile insanlık, zulme ve zalimlere karşı durmaya davet edildi. F

etih gençliğine dünyanın dört bir yanından mesajlar yağarken, Pakistan’dan Cemaat-i İslam Partisi Lideri Siracül Hak, gönderdiği mesaj ile geceyi düzenleyen Anadolu Gençliği’ni tebrik ederek, ”Mekke’nin Fethi zafer günüdür. O gün bizim için insanlığın değerinin günüdür. Mekke’nin Fethi, Müslümanlara gayeli ve amaçlı bir hayat yaşamak için mesajlar vermektedir. Bu dönemde Mekke’nin Fethi programını düzenlemek çok önemlidir. Çünkü dünyanın her yerinde Müslümanlar baskı ve zulüm altında çok zayıftır. Bu programın onlar için bir umut olacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.




TWİTTER ÜZERİNDEN DÜNYA GÜNDEMİNE GİRDİ
#AGDMekkeninFethi hashtag çalışması ile ekranlarının başından programı takip eden Türkiye’nin 81 ilinden ve dünyanın çeşitli yerlerden izleyicilerin paylaşımları ile bu gecede hanelerin fetih coşkusuyla dolduğu bir kez daha görülmüş oldu. Dünyanın bazı yerlerinde 10 saate yakın saat farkına rağmen katılımcılar programa yoğun ilgi gösterdiler. Twitter üzerinden yürütülen hashtag çalışması Türkiye gündeminde ilk sıralarda yer alırken, dünya gündemine de girerek sosyal medya üzerinden gönüller Mekke’nin Fethi’ni tüm dünya ile paylaştı.

MEKKE’NİN FETHİ’NE ÖZEL BİLGİ YARIŞMASI
Geceye özel Mekke’nin Fethi Bilgi Yarışması, mekkeninfethi.com üzerinden düzenlendi. Ödüllü bilgi yarışmasına binlerce kişi katılım gösterirken, yarışmada başarılı olanlar program sonunda takdim edildi. Ayrıca Üniversite Komisyonu’nun düzenlediği “Pandemide Üniversite Fotoğraf Yarışması” ve Lise Komisyonu’nun düzenlediği Mekke’nin Fethi Yetenek Yarışması’nda dereceye girenler ilan edildi.

HATIRA BİLETLERİ BASILDI
Bu yıl fetih programında hatıra bileti (e-Bilet) uygulamasıyla yüz binlerce kişiye hatıra biletleri basıldı. E-biletlerine program öncesi ulaşan katılımcılar, biletlerini sosyal medya mecralarından paylaşarak, yakınlarını ve takipçilerini fetih coşkusuna davet ettiler.