Baskete doyduk... BSL 7. Hafta EN'leri (Efe Can Önal)

Gözden kaçırmayın

Afyonspor, Altınordu maçına hazır!Afyonspor, Altınordu maçına hazır!

Baskete doyduk... BSL 7. Hafta EN'leri (Efe Can Önal)
 Efe Can Önal / basketfaul.com

 
Ligimizin 7. haftası geride kalırken, BSL’de ilk kez virüs nedeniyle bir maç ertelendi. Pınar Karşıyaka’da 6 isimde Covid-19 belirlenmesi sebebiyle Bahçeşehir Koleji ile oynayacağı maç ileri bir tarihe gitti. 14 takımdan 13’ü ise en az 79 sayı kaydetti ve ligimiz için rekor niteliğinde bir performans oldu bu. 




SIMON'UN TARİHİ PERFORMANSI

Hafta içi Euroleague’de eksik kadrosuyla çok kıymetli bir zafer kazanan Efes, Fethiye deplasmanında resmen ecel terleri dökse de Simon’un 42 sayılık tarihi performansının yanı sıra Doğuş’un kırılma anlarındaki savunma katkısı maçı Efes’e getirdi. Uzun rotasyonunda Moerman-Singleton dışındaki oyuncuların sakatlıklarının olması Fethiye’nin rahat skor bulmasını sağladı. Ev sahibi ekip ise kendi salonunda "yine bir galibiyete uzanıyor muyum?" diye düşünürken yorgunluk ve tecrübe farkı buna engel oldu.  



PETKİM BOYALI ALANDAN ÇALIŞTI

İki ritm kazanmış ve artı ivmeyle sezona devam eden takımın mücadelesinde ise Petkim, Orman deplasmanından 106 sayı bularak galip geldi. Geçen hafta Gaziantep’i ne kadar iyi savunduysa bu hafta bir o kadar kötü performans gösteren ev sahibi ekip boyalı alandan 50 sayı yiyince maçı kazanma noktasına gelemedi. Kaçırdıkları 15 serbest atışı da unutmamak lazım. Petkim ise bu ligin yerli-yabancı kombinasyonunu en iyi sağlayan takımlarından. Kenardan gelen isimlerden 49 sayılık katkı çok değerliydi. Dorukhan da uzun bir aradan sonra kısa bir süre alarak da olsa takıma dönüş yaptı. Ege’nin bu performansını gören Galatasaray ekibi başını taşlara vuruyordur diye düşünüyorum. Ege ise tam tersine sezonun en mutlu adamlarından birisi olabilir. Milli Takım’da ilk 12’de olmaması büyük sürpriz olur. 



WILTJER'IN GÜNÜ

Haftanın en skorlu mücadelesinde ise Türk Telekom kazanan taraf oldu. Hızlı hücumlarla ve üçlüklerle fark yaratan konuk ekip, Wiltjer’ın Avrupa-Lig eksenindeki iyi performanslarına birini daha eklemesiyle galip gelen taraf oldu. Kenardan gelen isimlerin oyuna daha çok etki ettiği başkent ekibi, Can-Erdi ikilisinden gelen skor katkısıyla rotasyona gittiği anlarda oyunun içinde kalmayı başarırken, oyunu son topa kadar getiren Bursaspor, 86 pozisyonda 108 sayı yiyince maçı kazanamadı. Son haftalardaki başarılı savunma performansına bakılınca bu oran daha net anlaşılır. Hamilton'un yerine 5. yabancı haklarını henüz kullanmadılar, bakalım hangi pozisyona ekleme yapacaklar.  



DAÇKA FENERBAHÇE'Yİ ZORLADI

Lorenzo Brown’un bu sezonki en iyi performansını sergilediği maçta Fenerbahçe, savunma kalitesini artırıp rakibine 19 top kaybı yaptırdı ve Daçka’yı yenerek yoluna namağlup devam etti. Yarı sahayı tempolu geçmenin ödülünü aldığı bir maç oldu sarı lacivertlilerin.  Maçın 11 sayı ile bittiğine bakmayın son 1 dakikaya kadar kafa kafaya bir oyun vardı. Daçka gün geçtikçe ritm buluyor. Doğuş sadece 1-2 haftadır sezon başındaki performansından uzak ama bu da normal bence. Jerrett ise bu hafta çok formda gözüktü ancak istikrar sorununu çözmesi lazım. Bir hafta ne müthiş oyuncu bu diyorsunuz, bir hafta ise çok vasat galiba moduna sokuyor izleyiciyi. 7’de 2 başlangıca aldanmadan Daçka’nın seri galibiyetler ile play-off potasına kendisini atacağını düşünüyorum. 



KARTAL'IN SİFTAHI

Hafta içi Burak koç ile yollarını ayıran Beşiktaş ise, ligdeki ilk galibiyetine Gaziantep önünde ulaştı ve beyaz bir sayfa açtı. Koç olarak kimle devam ederler bilemiyorum fakat Ahmet Kandemir tekrar parkeye baş antrenör olarak dönebilir ancak daha önemli bir gerçek var ki galibiyete aldanmadan takviye yapmaları lazım. Maça bakarsak, Alperen’in Jaiteh karşısında durgun başladığı daha doğrusu birbirlerini nötrledikleri bir karşılaşma oldu. Blackmon’ın saf skorer performansı, Johnson’ın eskiye nazaran daha derli toplu görüntüsü, Egehan’ın kıpırdanması, Mehmet Yağmur’un isyanı ve Alperen-Furkan’ın beraber sahadayken ki uyumu maçı kazandırdı. Şehmus-Osmani ve hatta Eray-Sedat Ali’nin olmadığı bir günde çok değerli bir takım performansı izledik. Gaziantep ise Kelly’den yoksundu fakat bu mağlubiyetin izahı olamaz. 2 hafta sonra dönen Lemar kritik anlardaki şut katkısıyla iyi bir dönüş yaptı. İsmail-Can Uğur ikilisi sahada beraberken maç lehlerine dönmüştü, İsmail’in erken beşlemesi bu çarkı bozdu. Simpson’ın da yokları oynayıp şutları sokamaması “biz bu maçı kazanırız” havasındaki konuk ekibin maçı kaybetmesine etki eden nedenlerden birisi oldu.  



GALATASARAY'DA YENİ BİR ŞEY YOK

İlk haftadan beri gözle görülen bir şey var ki o da Galatasaray’ın pota altı zaafiyeti. Tyus’u aldılar fakat herhalde sanırım aylardır oynamaması sonucunda sakatlık korkusuyla az kullandılar. Şöyle diyeyim, Tyus 14 dakika oynadı ve bu sürede Galatasaray +14. İlk yarıda Motum dışındaki isimlerin skor olarak kıpırdamaması ve Macon’ın düşüş trendinde olması mağlubiyeti açıklayabilir ama yetmez. Ribaundlarda 44-22’lik bir Tofaş üstünlüğü var ve bunun 19’u hücum ribaundu. Önlerindeki Daçka maçı takım olarak bence bu sezon oynayacakları en hayati maç. Yeni koç Hakan Demir ile güzel bir galibiyet elde etti Tofaş. Çok mu iyi oynadı derseniz, "evet" diyemem ama doğru oynadı demek daha açıklayıcı olacaktır. Berkan’ın kendisinden beklenen oyunu ve Kilpatrick’in 2. yarıdaki skorerliği, henüz ilk hücumda sakatlanan DJ White’ın yokluğunda koça güzel bir merhaba oldu. Boyalı alanı domine eden Bursa ekibi, koçla daha fazla idman yaptıkça yükseliş trendine girecektir ki önlerinde buna çok uygun bir fikstür var.  



PAKO VE EGEMEN...

Ne kadar formda gelse de ben maç öncesi Büyükçekmece’nin Afyon’a karşı daha favori olduğunu düşünüyordum. Uyumlu oyunları ve oturan sistemiyle konuk ekip önde gibiydi fakat Eldridge’in olmaması biraz onları etkilemiş gözüktü ve takımın lideri Anderson’ın çember dövmesi galibiyete uzak kalmalarına neden oldu. Aslında takımca çift haneli ortalamalar ile üçlük atan Büyükçekmece 4 üçlükte kalınca takım kimliğini bulamadı. Evet, sıra geldi ligin en çok hakkının verilmesi gereken takımı Afyon’a. Neredeyse hiçbir maça favori çıkmadılar ve bu böyle sürecek gibi fakat her hafta hem teknik ekip hem de oyuncular olarak kendilerini yeniden kanıtlıyorlar. Bazı takımlar böyledir ve kanıtlama zorunluluğu onların en önemli motivasyon unsuruna dönüşür. Egemen’in triple-double’a göz kırpan performansı Milli Takım’a da göz kırpmasını sağlıyor ki o mevkideki rakipleri Muhsin-Semih’e göre daha iyi bir sezon geçiriyor. Cruz-Macura ikilisinin uyumu ve takım halinde ribaundlardaki istekleri neredeyse 6 kişi ile oynadıkları maçı kazanmalarını sağladı.
 




BSL HAFTANIN EN’leri


Haftanın Takımı
Beşiktaş / PETKİM Spor


Haftanın Altın Karması
Can Uğur Öğüt (Gaziantep Basketbol)

Can Korkmaz (Türk Telekom)

Berkan Durmaz (TOFAŞ)

Ege Arar (PETKİM Spor)

Egemen Güven (HDI Sigorta Afyon Bld)


Haftanın Altın Karması (Yabancı)
Paco Cruz (HDI Sigorta Afyon Belediyesi)

James Blackmon (Beşiktaş)

Krunoslav Simon (Anadolu Efes)

Kenny Kadji (Frutti Extra Bursaspor)

Kyle Wiltjer (Türk Telekom)


Haftanın Koçu
Beşiktaş Sompo Sigorta kenar yönetimi

Kestutis Kemzura (PETKİM Spor )


Haftanın Oyuncusu
Berkan Durmaz (TOFAŞ)

Krunoslav Simon (Anadolu Efes)


Haftanın Genç Oyuncusu
Alperen Şengün (Beşiktaş)


Haftanın skoreri
Krunoslav Simon (Anadolu Efes) 42 sayı


Haftanın 3’lükçüsü
Dwight Hardy (Ormanspor) 4/4

Brock Motum (Galatasaray Doğa Sig) 6/9


En fazla 3’lük sayı kaydeden oyuncu
Kyle Wiltjer (Türk Telekom) 7/12


Haftanın en fazla sayı atan takımı
Türk Telekom (108)


Haftanın en az sayı yiyen takımı
HDI Afyon Belediyespor (74)


En fazla serbest atış kullanan takım
OGM Ormanspor (29/44)


En az serbest atış kullanan takım
Darüşşafaka TEKFEN (10/11)

TOFAŞ (8/11)


En fazla ribaund alan takım
TOFAŞ (44)

HDI Afyon Belediyespor (44)


En fazla ribaund alan oyuncu
Berkan Durmaz (TOFAŞ) 17


En fazla asist yapan takım
PETKİM Spor (32)


En az asist yapan takım
Empera Halı Gaziantep Basketbol (10)


En fazla asist yapan oyuncu
Erick Neal (LH Fethiye Belediyespor) 9

Kendrick John Ray (PETKİM Spor) 9


En fazla top çalan takım
TOFAŞ (11)


En az top çalan takım
OGM Ormanspor (2)


En fazla top çalan oyuncu
Berkay Candan (Fenerbahçe BEKO) 4

George Hamilton (Galatasaray Doğa Sig) 4

Jeremy Simmons (TOFAŞ) 4


En fazla top kaybeden takım
Darüşşafaka TEKFEN (19)


En az top kaybeden takım
PETKİM Spor (6)




 

 




Gelecek Hafta Maçları (8. Hafta / 14 - 15 Kasım 2020)


Bahçeşehir Koleji - Frutti Extra Bursaspor


Türk Telekom - Fenerbahçe BEKO


TOFAŞ - OGM Ormanspor


Darüşşafaka TEKFEN - Galatasaray Doğa Sigorta


PETKİM Spor - Beşiktaş Sompo Sigorta


Empera Halı Gaziantep Basketbol - Lokman Hekim Fethiye Belediyespor


Anadolu Efes - HDI Afyon Belediyespor


Büyükçekmece Basketbol - Pınar Karşıyaka




 
Puan Durumu




S
Takım
O

___
G

__
M

___
A

_____
Y

_____
P

____




1
Anadolu Efes
7
7
0
636
513
14


2
Fenerbahçe BEKO
7
7
0
653
531
14


3
Türk Telekom
7
6
1
627
581
13


4
HDI Afyon Belediyespor
7
4
3
550
572
11


5
PETKİM Spor
7
3
4
608
591
10


6
TOFAŞ
7
3
4
598
598
10


7
Frutti Extra Bursaspor
7
3
4
601
602
10


8
Empera Halı Gaziantep Basketbol
7
3
4
525
533
10


9
OGM Ormanspor
7
3
4
575
643
10


10
Pınar Karşıyaka
6
4
2
482
431
9


11
Bahçeşehir Koleji
6
3
3
495
492
9


12
Darüşşafaka TEKFEN
7
2
5
582
593
9


13
Büyükçekmece Basketbol
7
2
5
567
626
9


14
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor
7
2
5
532
626
9


15
Galatasaray Doğa Sigorta
7
2
5
554
606
8


16
Beşiktaş 
7
1
6
562
609
7