Juki ev tipi ve Konfeksiyon dikiş makinaları Afyonkarahisar bölge bayii olan ve dikiş makinaları tamiri ile uğraşan Özen Makine sahibi Mahir Avlağı, ilimiz Umurbey Mahallesi Keçeçiler içinde yaklaşık 40 yıldır mesleğini büyük bir özveriyle yapıyor.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Juki ev tipi ve Konfeksiyon dikiş makinaları Afyonkarahisar bölge bayii olan ve dikiş makinaları tamiri ile uğraşan Özen Makine sahibi Mahir Avlağı, ilimiz Umurbey Mahallesi Keçeçiler içinde yaklaşık 40 yıldır mesleğini büyük bir özveriyle yapıyor.



Bir dönem evlerin vazgeçilmezi olan dikiş makinalarının, günümüzde de korona virüs nedeniyle evlerdeki yerlerini tekrar alarak gün yüzüne çıkması, özellikle salgın döneminde de evlerin olmazsa olmazı bir ihtiyacı olduğunu tekrar gösterdi. Giyim ihtiyacının sürekli olacağını ve buna bağlı olarak makinalara olan ihtiyacında devam edeceğini aktaran Avlağı: “Sektör hiçbir zaman yok olmayacak” dedi.







“SEVEREK BU İŞİ YAPIYORUM”

Kırk yıldır aynı mesleği yaptığını ifade eden Özen Makina sahibi Mahir Avlağı: “Sektörümüz içerisinde ağırlık olarak çalıştığımız alanlar; konfeksiyon, ev tipi makinaların, dikiş makinalarının tamiri, bakımı, alımı, satımı ve onarımı gibi işleriyle meşgul oluyoruz. Yaklaşık olarak 40 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Mesleğimi icra etmekten son derece memnunum. Severek ve zevkle bu işi yapıyorum diyebilirim. Ve bu sektörün yok olmasını istemiyorum”dedi.



"ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Meslekte eleman yetiştirme noktasında sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Avlağı: “Daha önceden olduğu gibi çırak bulamıyoruz. Okulların açık olması ya da kapalı olması bir şey değiştirmiyor. Bu duruma çok üzülüyorum fakat belirtmeden geçemeyeceğim bir konu bu durum. Yaptığımız meslek için çırak bulamıyoruz ve bunun sonucunda da hem çırak yetişmiyor kolay kolay, hem de dükkânımda tek başıma çalışıyorum”dedi.



“MAKİNA DEVAMLI KULLANILACAK BİR SİSTEMDİR”

İleriye dönük olarak bu mesleğin şuan olduğu gibi; daha sonrasında da gerekli bir meslek olacağını düşündüğünü belirten Mahir Avlağı: “Yani bu işin geçerliliğini kaybedeceğine inanmıyorum. Diğer yandan insanların sürekli devam eden bir giyinme ihtiyacı bulunuyor. Yani bu da demek oluyor ki ülkemizde makine ihtiyacı, konfeksiyon ihtiyacı her zaman gerekli bir ihtiyaç olacaktır. Makina devamlı kullanılacak bir sistemdir”dedi.



“KORONAVİRÜS İŞLERİMİZDE AZALMAYA NEDEN OLDU”

Korona virüsün her sektörü etkilediği gibi kendi sektörlerini de etkilediğini söyleyen dikiş makinası tamiri ustası Mahir Avlağı: “Virüs sektörümüzü de çok etkiledi. Çünkü bir şekilde insanlar birbirlerine karşı mecbur olarak mesafeli bir şekilde yaklaşmak durumunda kalıyorlar. Biliyorsunuz bir müddet dışarıya çıkma yasağı da oldu. Sonra bu yasak sona erdi. Fakat halen, her şey normale dönmedi. İnsanlar tedirgin. Sokağa çıkmak, topluma karışmak, temas kurmak adına endişeler var. Bu da gayet normal. Kolay bir durum değil. Pandemi öncesinde olduğu gibi aşırı bir yoğunluğumuz yok. İşlerimizde büyük bir zayıflama oldu. Mücadeleye devam ediyoruz. Pes etmeyeceğiz”dedi.



“TÜRKİYE’NİN BEL KEMİĞİ ESNAFTIR”

Küçük esnaflarında devlet tarafından büyük esnaflar gibi desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Avlağı: “Şuan da Türkiye olarak korona virüs nedeniyle dar bir boğazdan geçiyoruz. Tabiki bu sorunları sadece bizler yaşamıyoruz. Aynı sorunlarla diğer dış ülkelerde uğraşıyor. Türkiye’nin bel kemiği esnaftır. Bizler elimizden geldiği kadar ayakta durmak için mücadele veriyoruz. Fakat devletimizden de bizler gibi esnaflar için ayakta kalabilmek adına, mücadelenin devamı adına destekler bekliyoruz. Çoğu yardımlardan küçük esnaflar yararlanamıyorlar. Büyük esnafların olduğu gibi küçük esnaflarında desteklenmesi gerekiyor. Umarım bu sıkıntılı süreci hep birlikte aşarız”dedi.



“FİYATLARIMIZ %70’İN ALTINDADIR”

Konfeksiyon üzerine de çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Mahir Avlağı: “Dükkanımızda konfeksiyon alanında da direk olarak üretim yapabiliyoruz. Mevcut bir imalathanemiz var. Ve burada ürettiğimiz ürünleri vatandaşlara direk olarak sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse bir pantolon 15 TL ile 25 TL arasında satılıyor. Farklı bir yerde, bu fiyatlara bizim vermiş olduğumuz pantolonları almak zor. Ayrıca iş elbiseleri, tulum, bahçıvan elbiseleri gibi çeşitli elbiseleri de toptan fiyatına vatandaşa sunuyoruz. Toptan satışın yanı sıra normal sayılarda almak isteyen kişilere de aynı hizmeti veriyoruz. Fiyatlarımız piyasadaki fiyatların yüzde yetmiş altındadır”dedi.



Türkeli Gazetesi / Yasin AY



Haberin linki: https://www.afyonturkeligazetesi.com/meslegini-40-yildir-ozveriyle-yapiyor/20149/