Günümüzün turizm cenneti olan Bodrum, aynı zamanda sahip olduğu tarihi dokusuyla da ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Beş bin yıldan daha uzun bir geçmişi bulunan Bodrum’un en eski  ismi Halikarnassos’dur ve milattan önce XI. Yüzyılda Karyalılara kadar dayanan bir tarihi vardır.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Yollar Yeniden DüzenleniyorAfyonkarahisar'da Yollar Yeniden Düzenleniyor

 

Günümüzün turizm cenneti olan Bodrum, aynı zamanda sahip olduğu tarihi dokusuyla da ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Beş bin yıldan daha uzun bir geçmişi bulunan Bodrum’un en eski  ismi Halikarnassos’dur ve milattan önce XI. Yüzyılda Karyalılara kadar dayanan bir tarihi vardır.

Truva Savaşları’nın ardından gerçekleşen göçlerde Dorlar, Yunanistan ve Ege Adalarına gelerek, körfezde bulunan küçük adada Halikarnassos ismini verdikleri bir yerleşim alanı kurmuşlardır.

Halikarnassos’un milattan önce VII. Yüzyılda Dorlar tarafından kurulmuş olan altı kendi içeren Heksapolis birliği içinde olduğu ise Heredot tarafından söylenmektedir. Bir Halikarnassoslunun Apollon onuruna düzenlenmiş olan bir yarışmayı kazanarak, ödülü tapınağa bırakmayı reddetmesi üzerine Halikarnossos’un birlikten çıkarıldığı söylenmektedir. Milattan önce 550 yılında Lidya kralı Kraissos’un egemen olduğu kent, milattan önce 546 yılında Lidya devletinin tarihten silinmesi ile Karyalılar, Pers egemenliğine girmiştir.

Bodrum’un Egemenleri

Dorlar, Karyalılar ve Leleg kavimlerine ev sahipliği Bodrum’da Dorlar iç kesimlerde yaşarken, Lelegler kendilerine özgü olan kuru taş duvar yöntemi ile sekiz ayrı tepe üzerine konumlandıkları şehirlerde yaşamayı tercih etmişlerdir.

Günümüzde Konacık tepelerinde bulunan ve Leleglere ait olduğu düşünülen Pedasa Antik Kenti, Bodrum’un gezilmesi gereken destinasyonları arasındadır. Karyalılar ise Bafa Gölü’nün yer aldığı Menderes Vadisi’nden başlayarak, Dalyan’da bulunan Kaunos kentine kadar uzanan bir bölgeye sahip ve bölgeye Karya bölgesi ismini vermiş olan antik bir halktır. Paralı asken olarak bilinen Karyalıların, Truva müttefiki olarak savaştığı ise Homeros tarafından anlatılmaktadır.

Bodrum tarihi yerler için tıklayınız…

Pers hükümdarlığı altına Karyalılar girmesi ile bölge, yerli halk tarafından atanan valiler ile yönetilmeye başlamıştır. Milattan önce 392 yılında vali olarak Hekatomnos ve milattan önce 377 yılında ise Hekatomnos’un oğlu olan Mausolos, vali olarak iktidara gelmiştir. Mausolos, bölgenin merkezini Halikarnassos’a taşıyarak, Helenistik stilde ve çok kapsamlı bir yeniden yapılaşma programı başlatmıştır.

Bodrum’un Tarihi Yerleri

Doğal güzellikleri ile günümüzde tam bir turizm cenneti olan Bodrum, aslında sahip olduğu beş bin yıldan daha eski olan tarihi sayesinde pek çok tarihi mirasa sahiptir. Bodrum’un en etkileyici yerlerinden biri ise şehre açılan kapılardan biri olan Myndos Kapısı’dır. Ayrıca on bin kişilik kapasitesi ile Antik Tiyatro’da yine şehrin öne çıkan tarihi yapılarından biridir. Mausolos’un şehir sularının tü kalıntıları ise günümüzde ise Göktepe’de yıl boyu gelen ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.

Bodrum’da yer alan Halikarnas Mozolesi ise beş katlı devasa bir yapı olmasının yanı sıra Antik Dünya’nın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiş ve dünya literatürüne de mozole sözcüğünün kazandırılmasına vesile olmuştur. Bodrum’da bulunan antik kentlerin yanı sıra Bodrum Kalesi ile Sualtı Arkeoloji Müzesi de şehrin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerindendir. Bodrum ile ilgili tüm detayların yer aldığı www.bodrumekspres.com itesini ziyaret ederek, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.